Kannabis lailliseksi

Tinna Rene
Turku

/ #401

08.12.2007 19:56

1. Fyysiset vaikutukset

Kannabistuotteiden sisältämän THC:n sekä muiden kannabinoidien ei ole todettu olevan syöpää tai epämuodostumia aiheuttaviksi MUTTA kannabiksen nauttiminen polttamalla altistaa käyttäjän samankaltaisille hengityselinhaitoille kuin tupakka tupakoijan.

Pitkäaikainen ja säännöllinen polttaminen aiheuttaa yskää, liman irtoamista,
hengitysvaikeuksia rasituksesta ja hengen ahdistusta.

Kannabis kohottaa sydämen lyöntitiheyttä ja laskee verenpainetta, minkä on arvioitu voivan nostaa sydänkohtauksen riskiä viisinkertaisesti ensimmäisen tunnin aikana nauttimisesta.


2. Mielenterveydelliset haitat

ajatusten sekavuus, pahimmillaan paniikkireaktio, pyörrytys ja pahoinvointi. Sydämen syke voi tuntua hälyttävältä ja hengitys tuntuu joko loppuvan tai sitten iskee ns.
hyperventilaatio.

Kannabis vaikuttaa akuutisti muistiin sekä ajattelu- ja havaintotoimintoihin. Kannabis voi myös alentaa tarkkaavaisuutta ja vaikuttaa ajan kokemiseen siten, että kulunut aika yliarvioidaan. Täten suoriutuminen vaativissa tehtävissä voi heikentyä ja päihtyneenä tulee välttää autolla ajamista tai työkoneiden käyttämistä.

Kannabiksen yhtenä haittavaikutuksena on yleisesti mainittu ns. kannabispsykoosi. Termillä viittaan laajaan joukkoon erilaisia psyykisiä oireita, jotka johtuvat kannabiksen psykoaktiivisista vaikutuksista tai liittyvät nauttimistilanteeseen. Yhden psykoosin sijasta nämä erilaiset psyykiset sivuvaikutukset muodostavat voimakkuudeltaan hyvin vaihtelevan
oirejoukon lähtien kokemattoman käyttäjän paniikkireaktiosta piilevän mielenhäiriön puhkeamiseen.

Kannabiksen käytön jälkeen olo ei tunnukaan rentoutuneelta vaan kehänä kiertävät ajatukset valvottavat ja vaikutus tuntuu stressaavalta. Tila voi edetä psykofyysisiin tuntemuksiin. Tällaiselle tilalle on annettu mm. diagnoosi kannabiksen vieroituspsykoosi, joka voi tulla elämän solmukohdassa ja jopa ensimmäisestä kokeilukerrasta.

Voidaan puhua myös stressireaktiosta, koska tällainen tila voi iskeä kokeiluvaiheessa ja sen aiheuttaa jokin elämän ongelma ja se muistuttaa ylirasitusta, jota ei kuitenkaan tarvitse välttämättä lääkitä. Diagnoosin tekemisen ongelma on kannabiksen käytön nostaminen selittäjäksi käytön takana piileville ongelmille.

5. Motoriset toiminnot

Vaikka onkin todettu, että kannabiksen käyttäjä osaa arvioida ajokykynsä alentumisen ajoneuvoja ohjatessaan, niin täytyy muistaa, että liikenteessä voi olla myös kykynsä yliarvioijia. Ongelmatilanteissa kysymys on sekunnin murto-osassa tapahtuvasta toiminnasta ja silloin ei ole varaa jäädä kelaamaan asioita.

Kannabiksen kieltolaki asettaa keinotekoisesti kannabiksen laillisen aseman ja
terveysvalistuksen vastakkain. Ihmiset käyttävät kannabista sen positiivisten vaikutusten takia, mitä nykyinen politiikka ei pysty ymmärtämään eikä selittämään, miksi ihmiset kokeilevat kannabista ja päättävät jatkaa sen käyttämistä - huolimatta niistä valtavista vaaroista.


Monet entiset narkomaanit ovat tulleet juuri kertomaankin siitä, että kannabiksen vaikutusta ei pidä vähätellä. Vaikka kaikki testit eivät tuokaan tuloksia kannabiksen kaikista haittavaikutuksista, niin eikö ihmisen ole viisaampaa uskoa ihmiseen, joka on todella kokenut tämän huumeen haitat, ja pitävät sitä ovena vielä vahvempiin huumeisiin. Eivät he huvin vuoksi tule kertomaan siitä että kannabis on vaarallista, koska se todellisuudessa on, tai ainakin voi olla. Ihmisen mielenterveydelliset häiriöt, masennus ym. voivat aiheuttaa kannabiksen käyttäjässä skitsofreniaa, mutta se on harvinaista. Suomessa koko ajan yhä enemmän ihmisistä sairastuu masennukseen, ja näissä sairastuneissa on varmasti myös kannabiksen käyttäjiä, ainakin tulevaisuudessa, joten skitsofreniaan sairastuminenkin kasvaa tämän möytä! Ei kannabista huvikseen luokitella huumeeksi. Päihde (joskus psykoaktiivinen yhdiste) on aine tai valmiste joka aiheuttaa väliaikaisia muutoksia ihmisen havainnointiin, mielialaan, tietoisuuteen tai käytökseen. Kielitoimiston sanakirjan mukaan päihteitä ovat alkoholi, huume tai muu päihdyttävä aine.