Paraisten lukio säilytettävä

Finlex

/ #22 Luetaanpa perustuslakia!

02.06.2013 10:55

Kielisyrjintä opetuksessa ja muussa toiminnassa on jo PERUSTUSlailla kielletty. Otteita perustuslaista:

============
2 luku, Perusoikeudet

6 § Yhdenvertaisuus
... KETÄÄN EI SAA ilman hyväksyttävää perustetta ASETTAA ERI ASEMAAN sukupuolen, iän, alkuperän, KIELEN , uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn PERUSTEELLA.

16 § Sivistykselliset oikeudet
... Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, JOKAISELLE YHTÄLÄINEN MAHDOLLISUUS SAADA kykyjensä ja erityisten tarpeidensa mukaisesti MYÖS MUUTA KUIN PERUSOPETUSTA sekä kehittää itseään varattomuuden sitä estämättä

17 § Oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin
Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi.
...Julkisen vallan on huolehdittava maan SUOMEN- ja RUOTSINKIELISEN väestön SIVISTYKSELLISISTÄ ja yhteiskunnallisista TARPEISTA SAMANLAISTEN PERUSTEIDEN MUKAAN.

11 luku, Hallinnon järjestäminen ja itsehallinto

122 § Hallinnolliset jaotukset
Hallintoa järjestettäessä tulee pyrkiä yhteensopiviin ALUEJAOTUKSIIN, joissa TURVATAAN SUOMEN- ja RUOTSINKIELISEN väestön MAHDOLLISUUDET SAADA PALVELUJA omalla kielellään SAMANLAISTEN PERUSTEIDEN MUKAAN. ...
============
Perustuslaki koskee -ainakin teoriassa- myös RKP:tä.

Suomenkieliset ovat Paraisilla vähemmistönä, mutta ei minään marginaaliryhmänä. Parainen on "Vahvasti kaksikielinen: 57 % ruotsinkielisiä, 42 % suomenkielisiä, 1 % muita" (Lähde: parainen.fi)