Kannabis lailliseksi

Tapio Peltonen
Turku

/ #436

27.01.2008 10:56

Teemu Ahonen:

Kannabis heikentää lähimuistia päihtymyksen aikana, mutta vaikutuksen lakattua myös tämä muistin heikkeneminen lakkaa. Tähänastisen tutkimustiedon valossa runsaalla ja pitkäaikaisellakaan kannabiksen käytöllä ei ole pysyviä vaikutuksia kognitiivisiin kykyihin tai muistin toimintaan.

Rasvaliukoisuuden mainitseminen on hieman harhaanjohtavaa, oleellista on, että THC:n puoliintumisaika elimistössä on erittäin lyhyt (en nyt muista tarkkaan, oliko peräti vain 15 minuuttia tai puoli tuntia tms.). THC:n aineenvaihduntatuotteet ovat rasvaliukoisia ja ne varastoituvat rasvakudoksiin, ja siellä vähitellen aineenvaihdunnan seurauksena muuttuvat vesiliukoisiksi ja poistuvat elimistöstä. Nämä aineenvaihduntatuotteet eivät ole millään tavoin psykoaktiivisia, joten rasvaliukoisuudella ei ole mitään tekemistä päihtymyksen keston kanssa. Poltettuna kannabiksen vaikutus kestää tyypillisesti 2-3 tuntia, syötynä 3-6 tuntia.

Rasvaliukoisuus on oleellista lähinnä sen suhteen, että se aiheuttaa sen, että kannabis on mahdollista havaita virtsakokeessa jopa pari viikkoa käytön jälkeen (ja jopa yli kuukauden ajan raskaan käytön lopettamisen jälkeen). Näin ollen lainsäädäntö ja yhteiskunnan käytännöt ovat itse asiassa jyrkempiä kannabiksen kuin monen muun laittoman päihteen kohdalla: Kannabis näkyy testeissä paljon herkemmin ja pitempään kuin muut. Valitettavasti tämä seikka voi myös osaltaan ohjata päihtymishakuisia ihmisiä käyttämään vaarallisempia päihteitä.