LASTENSUOJELULAKI UUSIKSI

Solveig holmström

/ #42 Re: 650 miljoonaa euroa

05.09.2013 21:29

#40: -

"Eli tätä adressia ei saa kritisoida sellaiset ihmiset, joilla ei ole henkilökohtaista kokemusta lastensuojelusta? Siitä huolimatta, että lainsäädäntö koskee kaikkia Suomen kansalaisia ja lastensuojelu maksetaan kaikkien verorahoilla."

En ymmärrä "vieras 40":n kommenttia? Mitä asiaa kritisoit? Minä ainakin kritisoin kuntien tapaa hoitaa peruspalvelut lastensuojelun rahoilla.

Valtio maksaa 650 miljoonaa euroa vuodessa valtionosuuksina kunnille huostaanotoista. Eikö jo tällainen summa rahaa voisi käyttää paremmin kuin sijoituspaikkojen ylläpitoon? Kriitikot saavat ajatella mitä ajattelevat, mutta verorahojen käyttöä koskee jokaista veronmaksajaa. Minä kritisoin kuntien sosiaalityöntekijöiden/johtavien sosiaalityöntekijöiden asennetta "tuhlata" määrättömästi rahaa kodin ulkopuolisiin sijoituksiin, kun laki nimenomaan velvoittaa sosiaalityöntekijöitä ensisijaisesti järjestämään perheille avohuollon tukitoimia. Mutta siihen ei löydy rahaa, koska valtionosuudet ohjautuvat kuntien kassoihin huostaanottojen kautta.

Eikö olisi aika herätä ja ihmetellä miksi huostaanotot senkun vaan lisääntyvät ja yhteiskunnassa pahoinvointi jatkuu, vaikka lähes 18.000  lasta on jo sijoitettu pois kodistaan? Mitä parannusta tämä on tuonut Suomen hyvinvointiyhteiskunnalle? Olemme jo pohjoismaiden kärjessä huostaanottoluvuissa. Eikö ole mitään tarvetta tarkentaa, "missä ollaan menty metsään" kun uutta lastensuojelulakia (2008) säädettiin?