Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #22244 Re: Re: Re: Re: Miehen ja naisen välinen suhde

10.10.2013 17:10

#22241: Vaikka en Kaisa olekaan.... - Re: Re: Re: Miehen ja naisen välinen suhde 

"Eipä tuo moniavioisuus ole uutta maan päällä, Vanha testamenttikin on sitä ihan väärällään - jalkavaimoista puhumattakaan. Lapsen kanssa avioituminen taas rikkoo lapsen oikeuksia päättää omasta elämästään täysivaltaisena kansalaisena - vaikka sitäkin harrastettiin Raamatun aikoihin naitujen tyttärien ollessa usein 12-vuotiaita... Koeta siis keksiä vähän älyllisempää kirjoitettavaa seuraavan kerran."

Vaikka et Kaisa olekaan, niin mietippä tarkemmin onko moniavioisuus raamatullista, ja pitikö Jumala moniavioisuutta hyväksyttävänä? Jos et tiedä, niin tämä teksti vastaa tuohon kysymykseen:

"Vanhassa testamentissa mainitaan monia Jumalan omia, joilla oli useita vaimoja. Useimpien kohdalla asiasta ei sanota mitään nuhdetta. Pitikö Jumala siis moniavioisuutta ihan hyvänä asiana? On tärkeä nähdä, että Raamattu kuvaa ihmisiä ja heidän elämäänsä sellaisina, mitä ne ovat, ei sellaisina, mitä Jumala haluaisi niiden olevan.

Ensimmäisen Mooseksen kirjan luvussa yksi kerrotaan, miten Jumala loi ihmisen - miehen ja naisen - omaksi kuvakseen. Toisessa luvussa on yksityiskohtaisempi kuvaus miehen ja naisen luomisesta ja lopuksi sanotaan: ”Siksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että he tulevat yhdeksi lihaksi.” Tuossa tilanteessa oli vain yksi ihmispari. Ei ollut vielä vanhempia, joita voi jättää. Mutta jo silloin Jumala antoi keskeisen periaatteen avioliitolle. Yhden miehen ja yhden naisen elinikäinen liitto on Jumalan jo luomistyön yhteydessä antama lahja.

Syntiinlankeemus toi ihmisen elämään kateuden, vihan, murhat, riidat, aviorikokset, moniavioisuuden ja monet muut ongelmat. Näistä ongelmista saamme hyvän kuvan sekä omasta yhteiskunnastamme että myös Raamatun sivuilta. Jumala esimerkiksi antoi selvän ohjeen, että Israelin kuninkaalla ei saanut olla monia vaimoja, kuten ympärillä olevien kansojen kuninkailla oli. Siitä huolimatta lähes kaikilla Israelin kuninkailla oli useita vaimoja. Uuden testamentin aikaan juutalaisten keskuudessa ei hyväksytty moniavioisuutta. Sen tähden tämä kysymys ei nouse esiin evankeliumeissa."

http://www.sekl.fi/sites/default/files/Onko%20moniavioisuus%20raamatullista.pdf