Kannabis lailliseksi

Janne Karvinen
Turku

/ #526

05.04.2008 21:45

Eiköhän se oo kielletty ihan vaan sen vuoksi kun kansainväliset sopimukset näin sanoo. Depenalisoinnin tarkoituksena onkin nimenomaan vähentää sosiaalisia ongelmia niille joille päihde ei aiheuta ongelmia ja vähentää täten verokuormitusta. Myöskin hoitoonpääsy helpottuisi huomattavasti.

THC ei jää elimistöön, mutta käytön aiheuttamat kuona-aineet jäävät kiertämään. Virtsatestissä nämä kuona-aineet näkyvät pitkienkin aikojen jälkeen, muttei verikokeessa. Psykoosin saattaa saada aikaiseksi kun nauttii suuren määrän kerralla, mutta se menee ohi aineen vaikutuksen loppuessa. Niitä psykooseja ei kuitenkaan voi verrata juoppohulluuteen, joka aiheuttaa väkivaltaisuutta kuten tappoja. Eikä psykoositkaan aiheuta kuolemia, vaikka teoreettinen mahdollisuus sydämmenpysähtymiseen on olemassa. Yhtään tapausta ei tietääkseni ole dokumentoitu.

Kannabis ei myöskään tuhoa millään tavalla aivoja. Voidaan toki olettaa että pitkäaikainen jatkuvat käyttö aiheuttaa elimistön omien endokannabinoidien tuotantoon häiriöitä (laskemista, oletettavasti).

Mitä ikärajapolitiikkaan tulee, hollannissa on kaikki lailliset päihteet sallittuja 16v ylöspäin, ja tämä on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Kielletty hedelmä kun kiinnostaa aina piirun verran enemmän.