Kannabis lailliseksi

Tapio Peltonen
Turku

/ #547 Vielä noin kymmenennen kerran

12.04.2008 11:48

Tämä adressi ei vaadi pilven polton lisäämistä, vaan sitä, että siitä lakattaisiin rankaisemasta. Rankaiseminen ei tunnetun tiedon valossa vähennä käyttöä, sen sijaan kriminalisointi painaa ongelmakäytön maan alle, jolloin siihen puuttuminen on hitaampaa ja vaikeampaa.

Alkoholin aiheuttamia ongelmia ei voida ratkaista kieltämällä alkoholi. Tätä on kokeiltu. Pilven polton aiheuttamia ongelmia ei voida ratkaista kieltämällä kannabis. Tätäkin on kokeiltu. Alkaa olla korkea aika myöntää virheet ja kumota kieltolaki.

Luulen muuten, että kannabiksen käyttö yleistyy Suomessa lähemmäs keskieurooppalaisia lukemia riippumatta siitä, mitä lainsäädännölle tehdään. Mutta kieltolakia kannattavat tietämättömät moralistit tulkitsevat tämän kummin päin tahansa omaa kantaansa tukevaksi: Jos rangaistuksia lievennetään ja käyttö kasvaa, lievennykset ovat tietysti olleet syynä käytön kasvuun, mutta jos rangaistuksia kovennetaan ja käyttö kasvaa, rangaistuksia ei ole kovennettu tarpeeksi.

Pyytäisin keskusteluun osallistuvia kieltolain kannattajia tutustumaan tähän väittelyn toiseen puoleen, ja ylipäätään siihen, MIKSI kieltolakia vastustetaan. Kyse ei suurimmaksi osaksi ole edes halusta käyttää aineita ilman rangaistuksen pelkoa, vaan siitä, että rangaistukset ovat yhteiskunnallinen epäkohta, käytti aineita eli ei.