Kannabis lailliseksi

Janne Karvinen
Turku

/ #664 Mauno Aatos

17.06.2008 13:28

Tarkoitatko että jos kannabista saisi täysi-ikäinen kaupan hyllyltä niin:
a) Kokeilu ja käyttö kasvaisi räjähdysmäisesti?
b) Olisi helpompaa myös alaikäisten saada?
c) Kaikki haluaisivat vaan polttaa pilveä ja yhteiskunta romahtaisi kun kukaan ei tee enää töitä?

Kokeilu toki kasvaisi, mutta edelleenkin, tuskinpa sinäkään täysi-ikäisenä kannabiksen vastustajana ensimmäisenä olisit eurojasi siihen parin gramman pussiin tunkemassa. Kuten on jo moneen kertaan osoitettu (ja mistä USA ja amsterdam ovat eläviä esimerkkejä), päihdekulttuuri määrittelee käytön laajuuden, eikä suinkaan lainsäädäntö. Kaikki eivät kannabiksesta pitäisi, moni saisi perspektiiviä päihdekirjoon, eikä kukaan kuolisi.
Edelleenkin, jos joku alaikäisille hankkii tai myy mitään päihteitä, rangaistusten pitäisi olla niin kovia, ettei asia enää toiste houkuttaisi. Alaikäisiä yhteisö saa edelleen holhota ja näin pitääkin.
Ei se Hollanninkaan yhteyiskunta ole mihinkään romahtanut. Toki kotimaastamme löytyisi idiootteja jotka pystyisivät venymään huonoihinkin suorituksiin, mutta ei yhden vuoksi kannata potentiaalista hyötyä kieltää kymmeniltä tai sadoilta (käytetään niitä lääkkeitäkin väärin). Kokeiluvaiheen tilastopiikin jälkeen käyttö tasaantuisi, siitä tulisi hyväksyttävää (toivottavasti hyväksyttävämpää kuin tupakoinnista tai änkyräkänneistä) ja ainakin sen kielletynomenan -leima poistuisi, tehden siitä vähemmän houkuttelevaa nuorille (vastuullinen nuori jaksaa odottaa täysi-ikäiseksi ennen ensimmäistä humalaa, eikö niin?).

Unohdinko jotain? Niin, mielenterveysongelmien räjähdysmäinen kasvu kannabiksenkäyttäjien myöhemmällä iällä?
Vastaan toki jos tämä (tai joku muu) vielä painoi mieltäsi ja tekee valtion kannabiksen myynnistä mielestäsi ongelmallisempaa kuin nykytilanne.