Adressi Koulukiusaamista Vastaan

Maj-Lis Teräs
Forssa

/ #72 syitä löytyy aina

13.07.2008 10:25

Koulukiusaaminen voi alkaa mistä vain. Vaatteista, korvista, silmistä, hiuksista, repusta, puheesta, vanhemmista, sisaruksista tai niiden puutteesta, perheen autosta, pituudesta, asuinpaikasta, harrastuksista....... ihan mikä vaan kelpaa. Kiusatussa ei tarvitse olla mitään erityistä joka kiinnittäisi huomiota vaan jos kiusaaja haluaa ottaa jonkun silmätikukseen niin kyllä alkusyyn saa aikaiseksi mistä aiheesta tahansa.

Kiusaamiseen pitää puuttua HETI kun sellaista huomaa tai jos sellaisesta tullaan kertomaan. Ja täytyy aina muistaa että huomioidaan se mitä kiusattu ITSE pitää kiusaamisena. Lopultakin vain sillä on merkitystä. Ja senllaisen toiminnan tulee loppua välittömästi.

Asuessamme helsingissä, oma poikani oli sellaisessa joukossa mukana joka alkoi kiusata yhtä oppilasta. En tiennyt asiasta ennen kuin koulu otti yhteyttä.
Koulussa järjestettiin yhteinen tapaaminen, jossa oli mukana kiusaajat vanhempineen sekä kiusattu vanhempineen. Mukana oli myös ne opettajat joiden luokilla oppilaat olivat sekä rehtori ja kouluterveydenhoitaja ja kuraattori,

Koko porukalle tehtiin selväksi mitä oli tapahtunut ja missä laajuudessa. Selväksi tehtiin että väärin tekivät kiusaajat. Selvitettiin myös ettei asia tähän jää ellei kiusaaminen lopu nyt heti. Osapuolet, siis oppilaat, allekirjoittivat sopinuksen kiusaamisen lopettamisesta ja kiusattu hyväksyi sen allekirjoituksellaan.

Jokainen kiusaaja niinkuin me vanhemmatkin tulimme tietoiseksi siitä, että asia etenisi rikosilmoituksen tasolle välittömästi jos tilanne jatkuisi. Ja täyttä hölyn pölyä on ettei alle 15- vuotias saisi asiasta mitään.

Rikosrekisterimerkintä tällöin on tosiasia. Ja korvauksia joutuu alle 15-vuotiaskin maksamaan. Vanhemmat eivät ole velvollisia niitä maksamaan alle 15-vuotiaan puolesta vaan korvaukset jäävät kasvamaan korkoa ja koron korkoa ja koron koron korkoa. Ja kun tämä alle 15-vuotias menee ensimmäiseen työpaikkaansa ja alkaa saada palkkaa... niin siihen käy iso käsi kiinni ja osa palkasta lähtee korvauksien maksuun. Ja niin kauan lähtee osa palkasta kunnes joka sentti on maksettu. Eikä rikosrekisterimerkintä lähde mihinkään. Se jää haittaamaan nuoren opiskelu ja työnsaantimahdollisuuksia.

Sen vuoksi, näin kuisaajan äitinä pidin hyvänä että asiat kaikille sanottiin niin selvin kirjaimin ettei kelleen jäänyt asiasta mitään epäselvää. Nyt lapseni on jo aikuinen eikä ole sen keskustelun jälkeen liittynyt kuisaajiin vaan kiusattujen puolustajiin niin kuin muutkin siitä ryhmästä.

Koulu pystyy tekemään asialle paljonkin jos haluaa. Kaikkea kiusaamista ei saada pois koskaa aina tulee uusia kiusaajia ja kiusattuja, mutta vähenemään sen saa oikeilla toimilla kuten edellä kerroin.

Halusin tähän sen vuoksi myös kiusaajan vanhemman kommentin, että myös tietoisuus siitä kasvaa, että me kuisaajan vanhemmatkin puutumme asioihin ja saamme muutoksia aikaiseksi. Tietenkin olisi helpompaa sulkea se mahdollisuus pois että oa lapsi olis kiusaaja, mutta meillä vanhemmilla on velvollisuutemme lapsiamme kohtaan eikä sen ole tarkoituskaan olla kaikenaikaa helppoa ja yksinkertaista.

Jaksamista toivotan kiusatuille ja hedän vanhemmilleen. Tehkää rikosilmoituksia ellei koulu toimi tai asiat muuten etene.