Adressi Suomen jalkaväkimiinojen säilyttämiseksi

Matti Kääriäinen
Oulu

/ #26

05.11.2008 05:28

Jos meillä on yhtään asiansaosaavaa porukkaa töissä, huomaavat (lienevät jo huomanneet), että jalkaväkimiinasopimus koskee vain miinoja, jotka voivat jäädä maastoon "ansoiksi". Sopimus ei koske tähysteisesti laukaistavia räjähdyspanoksia.
Meillä on kolme jalkaväki"miina"tyyppiä:
- sakaramiina
- putkimiina
- viuhkapanos
Kaksi jälkimmäista ovat vetosytyttimellä varustettuja,ja täten tähysteisesti laukaistavia, mikä on toki tehokas laukaisumenetelmä. Eli voidaan jättää kiellon ulkopuolelle.
Jäljelle jää sakaramiina. Se koostuu räjähdysainepalasta (porapatruuna: 60g heksotolia), katkeamalla laukeavasta yleissytyttimestä ja laukaisusakarasta.
Porapatruunaa käytetään sallitussa putkimiinassa (3kpl), yleissytytintä voidaan käyttää missä vain (siitä nimityskin), sakara nimetään vaikka varushenkilöiden korvakoruksi.
Hävittää ei tarvitse kuin vanhat nimikkeet. Koulutus hoidetaan tilapäisvälinekoulutuksena ;)
Sama juttu kuin 9/11 jälkeen , kun biologisenkin terrorin uhka konkretisoitui. Isorokko oli kansainvälisellä päätöksellä katsottu kadonneeksi maailmasta, joten kaikki siihen viittaava piti hävittää (pl. USA.n ja NL.n laboratoriot). No, meillä oli viitisen miljoonaa hävitettävää rokoteannosta.
Sittemmin rokotetta alettiinkin kaipailla pitkin maailmaa. Meillä käytiin kaapilla, ja tutkittiin ampullit. Toimivat. Harvassa on ne maat, joilla on välitön mahdollisuus koko väestön suojaamiseen.
Älkäämme olko tyhmiä miina-asioissakaan.