Median lopetettava vääristelty Israelin vastainen uutisointi

AFP, AP, Reuters

/ #212 Israel ja palestiinalaiset sopuun tulitauosta

27.08.2014 09:43

 Ulkomaat 26.8.2014 klo 16:57| päivitetty 26.8.2014 klo 23:38

Israel ja palestiinalaiset sopuun tulitauosta

http://yle.fi/uutiset/israel_ja_palestiinalaiset_sopuun_tulitauosta/7434063

Tulitauosta on käyty neuvotteluja Egyptin välityksellä. Egyptin valtiollisen uutistoimiston mukaan tulitauko astui voimaan seitsemältä tiistai-iltana

Hamasin ampuma raketti höyryää vielä, kun israelilaiset kaatavat vettä sen päälle lähellä Gazan rajaa 24. elokuuta. Kuva: Jim Hollander / EPA

Israel ja palestiinalaiset ovat saavuttaneet sovun tulitauosta. Tulitauko astui voimaan seitsemältä illalla tänään tiistaina, Egyptin valtion uutistoimisto MENA kertoo.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Gazassa juhlittiin ampumalla ilmaan tulitauon alettua. Hälytyksiä raketeista tuli Israelissa Gazan rajan läheisyydessä vielä sen jälkeen, kun tulitauon piti alkaa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Sovusta osapuolten välillä kertoi aiemmin tiistaina Gazaa hallitseva Hamas-järjestö. Maanpaossa elävän, Hamasin johtohahmoihin kuuluvan Mussa Abu Marzukin mukaan saavutettu sopu kuvastaa palestiinalaisten vastarinnan voittoa.

Israelilaislehti Haaretzin mukaan kolme israelilaisministeriä ilmoitti vastustavansa tulitaukoa Hamasin kanssa.

Tulitauon ehtoihin kuuluu Gazan saarron helpottaminen siten, että alueelle voidaan kuljettaa avustus- ja rakennustarvikkeita. Tarkoituksena on myös jatkaa kuukauden kuluessa neuvotteluja muista asioista.

Osapuolet ovat neuvotelleet tulitauosta Egyptin välityksellä. Yhdysvallat sanoi "tukevansa voimakkaasti" tulitaukoa.

Rakettituli ja ilmaiskut jatkuivat tiistaina

Niin Hamasin raketti-iskut kuin Israelin hyökkäykset Gazaan jatkuivat ennen tulitauon alkamista tiistaina.

Gazasta ammuttiin aamupäivällä yli 50 rakettia ja kranaattia Israeliin, Jerusalem Post kertoo. Yksi raketeista osui asuintaloon Ashkelonin kaupungissa. Talon asukkaat kuitenkin selviytyivät iskusta. Toinen raketti tai sen sirpaleita osui päiväkodin pihaan Ashdodissa. Iskussa ei israelilaistietojen mukaan loukkaantunut kukaan.

Israel puolestaan iski tiistaina kahteen Gazan korkeimmista asuinrakennuksista. Ennen iskuja se kehotti asukkaita lähtemään taloista ja ampui myös kaksi räjähteetöntä varoitusohjusta alueelle.

Heinäkuussa kärjistyneissä väkivaltaisuuksissa on kuollut Gazassa yli 2 100 ihmistä, joista suurin osa on siviilejä. Israel on menettänyt 64 sotilasta, minkä lisäksi neljä israelilaissiviiliä on saanut surmansa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters