Median lopetettava vääristelty Israelin vastainen uutisointi

Median lopetettava vääristelty Israelin vastainen uutisointi

 

Miksi kaikki tiedotusvälineiden edustajat eivät kirjoita totuudenmukaisesti Israelin tapahtumista? ”Israel teki tiistaiyönä kymmeniä ilmaiskuja Gazan alueelle, mihin Gazasta vastattiin rakettitulella.” Tämä on lainaus Helsingin Sanomista, torstailta 3.7.2014, toimittaja Henrik Sunin kirjoituksesta ”Palestiinalaisteini löytyi surmattuna”. Minkälaisen käsityksen lukija saa tästä kirjoituksesta? Tietenkin sellaisen, että ensin Israel tekee kymmeniä iskuja Gazaan, ja sieltä palestiinalaiset vain vastaavat ampumalla raketteja.

Voiko vääristyneempää kuvaa tilanteesta antaa! Onko tällaisissa kirjoituksissa kysymys siitä, että toimittaja ei ole perehtynyt siihen, miten tapahtumat ovat oikeasti edenneet, vai onko kysymyksessä tahallinen virheellinen informaatio, jolla pyritään manipuloimaan lukijoita? Valitettavan useasti kysymyksessä ovat toimittajan omat poliittiset näkökannat ja sympatiat toista osapuolta kohtaan ja jopa viha vastapuolta kohtaan.

Kun mediassa kirjoitetaan palestiinalaisten Israeliin ampumista raketeista, väheksytään niiden vaarallisuutta ja psyykkistä vaikutusta. Niitä pidetään lähes ilotulitusrakettien tasoisina, jotka eivät muka aiheuta mitään suurempia taloudellisia tai henkilövahinkoja. Vahinkojen pienen määrän mahdollistaa kallis Israelin ilmapuolustusjärjestelmä, joka pystyy tuhoamaan ilmassa suurimman osan niistä raketeista, jotka saattaisivat aiheuttaa vahinkoa ja kuolonuhreja. Mutta varsinkin israelilaiset nuoret ja lapset, jotka joutuvat pakenemaan ilmahälytysten tultua hyvin nopeasti pommisuojiin, kärsivät erilaisista pelkotiloista.

Jos jokin maa Euroopassa ampuisi raketteja naapurivaltion alueelle, pidettäisiin sitä todennäköisesti sodanjulistuksena. Myös Hamasin johtajat hyväksyvät palestiinalaislasten käytön ihmiskilpinä suojaamaan heidän strategisia kohteitaan. Tämän on julkisesti ilmoittanut eräs heidän johtajistaan.

Kun Israel iskee esimerkiksi johonkin Hamasin asevarastoon, joka voi sijaita moskeijassa, sairaalassa tai jonkin asuintalon tiloissa, uhrien joukossa voi luonnollisesti olla myös siviilejä ja heidän joukossaan lapsia. Media kirjoittaa tällaisesta iskusta korostaen ja alleviivaten siviiliuhrien ja erityisesti lasten määrää. Media ei kirjoita siitä, että samanaikaisesti, kun Hamasin johtajat itse istuvat jossain maanalaisessa bunkkerissa suojassa pommituksilta, on lapsia määrätty ihmiskilveksi kyseiseen kohteeseen. Israel myös etukäteen varoittaa lähialueen asukkaita, minne isku suoritetaan.

Israelin entinen pääministeri Golda Meir sanoi aikanaan: "Rauha tulee Lähi-itään siinä vaiheessa, kun arabit rakastavat lapsiaan enemmän kuin vihaavat meitä." Tällä hän tarkoitti sitä, että arabit ovat vihassaan Israelia kohtaan valmiita uhraamaan omia lapsiaan päämääriensä saavuttamiseksi, käyttäen lapsia ihmiskilpinä, kouluttaen lapsista ja nuorista itsemurhapommittajia, joita iskun jälkeen pidetään marttyyreina. Länsimaissa lapsen ja nuoren kuolema koetaan aivan toisella lailla kuin niiden arabien joukossa, jotka ovat valmiita uhraamaan lapsensa oman poliittisen tai uskonnollisen agendansa vuoksi.

Tiedotusvälineet ympäri maailmaa eivät uutisoi Israelin tapahtumia tasapuolisesti. Faktojen esittelyssä syyt ja seuraukset tyypillisesti sekoitetaan niin hyvin, että tavallinen kansalainen, joka ei vaivaudu selvittämään itselleen, mistä on kysymys, käsittää tilanteen väärin. Mistä johtuu se, että Israelia mitataan eri mitalla? Miksi pieni, vuosituhansien aikana usein sorrettu, mutta sitkeä ja elämää rakastava kansa joutuu taistelemaan olemassaolostaan yksin? Siksikö, että tätä kansaa edustaa vain noin 7 miljoonaa ihmistä, kun taas arabeja on yli 200 miljoonaa. Luulisi, että ainakin Suomi ja suomalaiset voisivat paremmin samaistua pienen kansan ongelmiin ja osoittaa myötätuntoa Israelin sisukkaalle kansalle, joka joutuu taistelemaan moninkertaista vihollista vastaan.

 

Tällä adressilla vaadimme tiedotusvälineiltä vastuullisuutta niiden uutisoidessa Israelin tapahtumista ja toimimaan ns. 'good journalist practice' -periaatteiden mukaisesti. Uutiset eivät saa olla toimittajan omilla poliittisilla agendoilla väritettyjä.

 

KENELLE ADRESSI LÄHETETÄÄN ALLEKIRJOITUKSINEEN

 

Luovutamme adressin allekirjoituksineen Israelin suurlähettiläs Dan Ashbelille sunnuntaina 02.11.2014 Espoossa pidettävässä Israel-juhlassa.

Lisäksi adressi luovutetaan:

Viestinnän Keskusliitolle http://www.vkl.fi/jasenet

Julkisen sanan neuvostolle http://www.jsn.fi/jsn/

sekä Suomen liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikolle.

 

KETKÄ OVAT ADRESSIN TAKANA

 

Israel-ystävyystoimikunta on järjestänyt adressin allekirjoitusten kokoamisen.

 

Sydämelliset kiitokset kaikille allekirjoittaneille ja tukensa Israelille tähän mennessä ilmaisseille - jatketaan - tietoa saa levittää!


Adressiin päivitetty tietoja 23.8.2014    Ota yhteyttä adressin tekijään
Facebook
Pitäisikö energiajuomien myynti nuorille kieltää?