Median lopetettava vääristelty Israelin vastainen uutisointi

TORSTAI 28.08.14

/ #221 gavriblock ajantasatietoa israelista

28.08.2014 13:57

gavriblock 
ajantasatietoa israelista
http://israblockupdate.blogspot.fi/

Thursday, August 28, 2014
TORSTAI 28.08.14

TORSTAI 28.08.14
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi eilen illalla pitämässään lehdistötilaisuudessa, että Hamas tuli pahoin piestyksi eikä saavuttanut mitään tavoitteistaan. Hänen tukenaan tilaisuudessa olivat puolustusministeri Moshe Yaalon ja armeijan komentaja Benny Gantz. ”Hamas vaati satamaa, eikä saanut; lentokenttää, mitä ei hyväksytty; vaati Qatarin välittäjäksi neuvotteluissa, ei onnistunut; Turkin osallistumista neuvotteluihin, ei hyväksytty”, Netanyahu luetteli.
ISRAEL sen sijaan sai kaiken kattavan oikeuden kansainväliseltä yhteisöltä tehdä hyökkäyksiä terrori-kohteisiin Gazan kaistalla, pääministeri totesi. ”IDF tuhosi hyökkäystunneleita; tuhosi raketin laukaisu-alustoja; surmasi tuhatkunta terroristia ja iski useaan komento-ja valvontakeskukseen Gazan kaistalla”. Hän selitti, että ”on liian aikaista päättää, saavutimmeko tavoitteemme rauhantilasta, mutta Hamas yllättyi Israelin kansan kestävyydestä näyttäessämme heille, ettemme salli rakettien tihkua millekään osalle Israelin maata”.
NETANYAHU sanoi, että Israel vastasi Hamasin näännytyssotaan iskemällä lujasti, mutta nähdessään terroritornien tuhoutumisen Hamas ymmärsi, että hinta oli liian korkea. Hän viittasi tällä moni-kerroksisiin kerrostaloihin sijoitettuihin Hamasin komento- ja valvontakeskuksiin, jotka IAF tuhosi. Kysyttäessä, oliko IDF onnistunut juurittamaan Hamasin kokonaan Gazasta, pääministeri selitti: ”Taistelu terrorijärjestöä vastaan vaatii kärsivällisyyttä ja tupakkaa, mihin demokratian periaatteiden noudattaminen tuo omat vaikeutensa, eikä USA onnistunut tuhoamaan Al-Qaidaa”. Hänen mielestään Hamasin riisuminen aseista onnistuu vain kansainvälisessä valvonnassa.
PÄÄMINISTERI sanoi saaneensa turvallisuuskabinetilta oikeuden neuvotella tulitauosta ja myöhemmin luvan sopia siitä yhdessä puolustusministerin kanssa ilman äänestystä kabinetissa. Hän lupasi, että jos koskaan päästään sopimaan pitkän tähtäyksen aselevosta – mitä hän epäilee – sopimusluonnos esitellään kabinetille. ”Eikä ole mitään takuita sellaisen mahdollisuudesta, ja neuvottelut siitä alkavat kuukauden sisällä”. Hän vakuutti uudelleen, että Hamas joutui luopumaan kaikista vaatimuksistaan.
NETANYAHU puuttui myös rauhankeskusteluihin PA:n kanssa todeten, että arabimaailma ei mennyt Hamasin taakse taistelujen aikana, mikä on uusi tervetullut piirre. Tämä osoittaa arabimaiden olevan paljon enemmän kiinnostuneen seuraamaan radikaalin islamin etenemistä Lähi-Idässä kuin Israelin ja palestiinalaisten välisestä konfliktia, hän totesi nähden tässä uusia mahdollisuuksia poliittisella areenalla. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas jäi Gazan operaation aikana sivunäyttelijän asemaan, mutta ”voidakseen toimia positiivisesti jatkossa, hänen tulee valita asemansa taistelussa radikaaleja islamilaisia ryhmittymiä vastaan”, pääministeri selvitteli. Hän sanoi toivovansa, että PA haluaa rauhaa Israelin kanssa, joka aina etsii rauhanpolkuja sodan asemesta. Hänen mielestään PA:n joukkojen osallistuminen lain ja järjestyksen valvontaan Gazan kaistalla olisi tervetullut kehitys. 
PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon tuki pääministerin näkemyksiä varoittaen uskomasta Hamasin väitteitä voitosta, sillä sen kykyä ja voimaa oli vähennetty useita vuosia taaksepäin. Hän lupasi, että turvallisuusjoukot suorittavat tarkkoja analyysejä operaatiosta ja tekee havaittujen tosiasioiden perusteella tarvittavat muutokset ja parannukset tulevaisuutta varten. Hän lupasi tekevänsä kaikkensa, että IDF:n kaatuneitten sotilaiden Hadar Goldin ja Oron Shaul ruumiit saadaan palautettua hautausta varten Israeliin (mikä edellyttänee vankien vapauttamista Israelin vankiloista).
IDF:n komentaja Benny Gantz sanoi tukevansa Yaalonin ponnisteluja kaatuneitten palauttamiseksi. Hän sanoi, että Gazan operaatiossa toteutettiin IDF:n maa- meri-ja ilmavoimien keskeistä hyvin monimutkaista, yhteen sovitettua sotilasoperaatiota käyttäen edellisinä vuosina rakentamaansa joukko-osastoa. Hän totesi armeijan seuranneen huolestuneena siviilien ponnisteluja maan etelä-osassa Gazan operaation taistelujen aikana ja lupasi, että näin tapahtuu myös tulevaisuudessa voidakseen varmistaa, että he tuntevat olonsa turvallisiksi asuntoyhteisöissään.
Adiv Stermanin laatimassa artikkelissa todetaan, että Israel ja PA allekirjoittivat tiistai-iltana ilman määräaikaa olevan tulitaukosopimuksen, joka näyttää pitäneen siitä lähtien. Sopimuksella lopetettiin
yksi verisimmistä aseellisista taisteluista IDF:n ja Gazan terrorijärjestöjen välillä, mutta se sysää tuonnemmaksi kaikkein hankalimmat kysymykset, joista aloitetaan keskustelut kuukauden sisällä. Hamas tulee pysymään vallassa Gazan kaistalla pahoin kolhittuine aseineen ja sotilaallisine joukkoineen. Egypti ja Israel tulevat valvomaan Gazan kaistalle johtavia raja-asemia ja niiden kautta kulkevaa tavara- ja henkilöliikennettä. Hamasin vaatimus vuonna 2007 asetettujen rajoitusten poistamiseksi ei toteutunut tällä asiakirjalla, vaan niistä neuvotellaan erikseen.
HAMAS ilmoitti eilen voittaneensa operaation Protective Edge, vaikka sen menetykset ovat suuret. Operaation aikana menehtyi 2 143 Gazan arabia; yli 11 000 haavoittui ja 100 000 ihmistä menetti kotinsa joutuen tyytymään tilapäismajoitukseen. Gazan arabilähteen ja YK:n tilaston mukaan kolme neljäsosaa henkensä menettäneistä oli siviilejä. Israel kiistää luvut virheellisinä todeten, että sen laskelmien mukaan karkeasti puolet surmansa saaneista oli Hamasin aseellisia joukkoja, ja että siviili-uhrien korkeaan lukuun vaikuttaa aseettomien siviilien sekä nuorten ja lasten käyttäminen inhimillisinä kilpinä, mikä on selvä sotarikos.
Gazan operaation aikana surmansa sai kaikkiaan 70 ihmistä, heistä 54 sotilasta. Sotilaita haavoittui pitkästi toista sataa, osa edelleen sairaaloissa; fyysisesti haavoittuneista siviileistä ei ole tietoja, mutta henkiset painajaiset ja traumat seuraavat heitä lopun elämänsä ajan. Raketti- ja kranaattitulen alaisilla alueilla asui n. 1.8 miljoonaa ihmistä; 60 000 joutui pakenemaan kodeistaan; osan alkaessa suunnitella palaamista, osan suhteutuessa hyvin epäluuloisesti vakuutuksiin tulitauosta seuraten tilannetta.