Nord Stream putken rakentamislupa on jäädytettävä

Jouni Suonsivu
Tampere

/ #4 Strateginen uhka ensisijaisesti, toissijaisesti myös ympäristöuhka - kumpaakaan Suomi ei tarvitse

24.07.2009 18:45

Putin is allowed to protect oil and gas in arms:

http://www.google.com/translate?u=http://www.lenta.ru/news/2007/08/01/gazprom1/&langpair=ru%7Cen&hl=en&ie=UTF8

Yllä oleva viittaa Venäjän duumassa hyväksyttyyn lakiin, joka mahdollistaa myös yksityisarmeijat vaikkapa kaasuputken, kuten suunnitellun Itämeren kaasuputken suojelemiseksi. Huomaa artikkelin lopussa "related links", kaksi asiaan lisävalaisua tuovaa linkkiä. On siis mahdollista, että jos viranomaisemme antavat periksi, kaasuputki toisi venäläisen yksityisarmeijan (tai sitten Venäjän armeijan) tarpeensa mukaan valvomaan/suojelemaan putkea. Suomi tai muut Itämeren valtiot eivät tuota suojelun tarvetta määrittele vaan Venäjä.

Putkessa on kyse nimenomaan turvallisuusuhasta, joskin ympäristöuhatkin ovat olemassa. Julkisuudessa käytävä keskustelu on onnistuttu typistämään sellaiseksi, kuin kyse olisi vain ympäristöuhasta.

On muuten kiintoisaa, että Venäjä ja Nordstream ovat kieltäytyneet tutkimasta Suursaaren eteläpuolista putken sijoitusvaihtoehtoa: alue on osin Venäjän aluevesiä ja Venäjän talousvyöhykettä, josta avautuu yhteys lännempänä kansainväliselle merialueelle, joka ei ole sen enempää Suomen kuin Vironkaan talousvyöhykettä. Vaan ei käy, Venäjä ja Nordstream haluavat putken ehdottomasti Suursaaren pohjoispuoliselle alueelle, joka on Suomen talousvyöhykettä. Vielä kiintoisammaksi asian tekee se, että Suursaaren eteläpuolisen alueen - jonne Venäjä ja Nordstream eivät tarvitse minkäänlaisia lupia keneltäkään - on merenpohjaltaan tasaista ja siten sinne on helpppoa laskea putki. Suursaaren pohjoispuolinen alue, jonne siis lupa tarvitaan, on merenpohjaltaan mäkistä, ja siten alueen pohja putken sijoituskohdalta on täytettävä tasaiseksi. Tällaisessa myös sedimentit voivat liikkua ja rannikkomme saastuminen on mahdollista. On jokin syy, että lupamenettelyjä riskeeraten putki halutaan ehdoin tahdoin, kuin käärmettä pyssyyn ajaisi, Suomen talousvyöhykkeelle. Se syy on luonteeltaan sotilaallinen: putki tulisi varsin lähelle mm. Loviisan ydinvoimalaa.

Lopuksi, Nordstream "erehtyi"/erehtyi Porvooon edustalla tutkimuksissaan 1,5 km Suomen aluevesille, eli syyllistyi luvattomaan tekoon. Siten Nordstreamin ja Venäjän pääesikunnan tietoon saatiin tarkkaa tietoa merenpohjasta laajalta alueelta lähellä Skölvikin eli Kilpilahden öljynjalostamoa, joka ilman muuta on strateginen kohde mahdollisen kriisin myötä.