Adressi sosialismia vastaan

Aimo Asukas
Turku

/ #40 Kommunismista

31.03.2010 23:59

Herra Jaction on tässä nyt kyllästyttävyyteen asti jankannut, että kommunismi ei toimi kapitalistien ahneuden takia. Pitänee ehkä paikkansa.

Suurin syy siihen miksi kommunismi ei toimi on kuitenkin ihmisluonnossa. Ihmistä ei ole ikinä luotu kommunistisessa yhteiskunnassa toimivaksi laumaeläimeksi. Ihmiset yksinkertaisesti haluavat omistaa asioita, tavaroita, rahaa jne. Jos se tekee heistä ahneita niin so be it. Sellaisia he kuitenkin ovat ja näin ollen ei tule ikinä syntymään kommunistista yhteiskuntaa, jonka oloihin kaikki olisivat tyytyväisiä, (suuri) osa heistä jouduttaisiin kuitenkin pakottamaan siihen vastentahtoaan ja ei kai sekään ole kommunismin tarkoitus? Eikö kaiken pitäisi toimia yhteisesti hyväksytysti?

On ihan turha itkeä, että ihmiset ovat ahneita eivätkä ymmärrä kommunismin ihanuutta. Niinhän he ovat eivätkä tule ikipäivänä ymmärtämäänkään. Turha siis haaveilla kommunismista. Suurempaa ajanhukkaa on vaikea kuvitella. Mitä sosialismiin tulee, niin suomessa harjoitettava sosiaalidemokraattinen malli on mielestäni oikein toimiva.

Uhkapilvenä yhteiskunnalle on enemmänkin muodostunut 2000-luvulla valtaa saanut uusliberalismi (taloudellinen liberalismi), joka näännyttää yksilöt kilpailua ihannoivalla ajattelullaan. Ei ihmisen myöskään ole enää tarkoitus elää kivikautisessa ja Kreikan Spartastakin tutussa 'vahvimmat selviää'-maailmassa. Myös vähempiosaiset on otettava huomioon ja valtion tehtävä on tarjota heille 'maksuttomia' palveluita, jotka kustannetaan verovaroin. Kaikkea ei todellakaan saa yksityistää tai kilpailuttaa. Silloin ollaan Amerikan Yhdysvalloissa, jossa suurin osa asioista on aikalailla heikosti.

Kumpikaan ääripää, kommunismi ja Yhdysvaltojen äärikapitalismi, ei ole toimiva. Kommunismi on näistä kahdesta kuitenkin kauniimpi ajatus mutta utopiassa on turha elää.