Kuvataiteen ammattikorkeakoulutus säilytettävä Lahdessa

Alfa

/ #10 Motiivit esiin

11.10.2011 09:02

OKM:n esittämät koulutuksen karsimisideat perustuvat vanhentuneisiin tietoihin. Ja perusteluista näyttää löytyvän runsaasti asiavirheitä. Mutta maantieteellisesti hanke näyttäisi olevan pahasti ristiriidassa alueellistamisajatusten kanssa, vain 2-3% karsinnat kehä-3:n sisäpuolella. Mitä kauemmas pääkaupunkiseudulta lähdetään, sitä suuremmat prosenttiluvut.

Muutamissa tapauksissa lakkauttamisen motiivi näyttäisi olevan hukassa. Koulutusala, jolla ei ole valtakunnallista eikä alueellista päällekkäisyyttä, pyritään väkisin lakkauttamaan. Suoraan ei kerrota, mikä karsittavista ohjelmista on tähtäimessä. Vinkki: se on yleensä se toimiala, jonka tunnusluvut ovat parhaat näistä lakkautettavista. Vetovoimaisuus, läpäisyaika jne. Tarkoitus lienee tiputtaa k.o. oppilaitos alempaan kastiin jotta pääkaupunkiseutu päräjäisi paremmin ja toinen opilaitos voisi nielaista nämäkin koulutuspaikat itselleen. Valitettavasti yliopistot eivät nykyisellään pysty vastaamaan ammatillisen korkeakoulutuksen laatuvaatimuksiin, joten syntyy epäilys, että saadaanko tulevaisuudessa osaajia näille aloille. Byrokraatteja ja tutkijoita ei ehkä tarvita jos ei ole alan tekijöitä?

Nyt olisi syytä maakuntien ammattikorkeakoulujen lyöttäytyä yksiin eikä taistella keskenään karsittavien koulutuspaikkojen määristä. Neuvottelujen lähtökohdaksi pitäisi ehkä ottaa samankokoiset vähennykset myös kehä-3:n sisälle?