Tahdonvastaiset huostaanotot ja lainvastaisesti huostaanotot

Terttu Marin
Vieras

/ #16 Kuntaliiton edustaja antaa väärää tietoa

19.10.2010 10:28

Kuntaliiton projektipäällikkö Sirkka Rousu antaa väärää tietoa huostaanottojen rahavirroista. Kunnat hyötyvät esim. hoidollisista huostaanotoista, mutta Sirkka Rousu kumosi väitteen selittämällä, että "Kuntien maksettavaksi vielä jää..." On syytäkin jäädä, koska perustuslain mukaan jopa lapsilla on oikeus peruspalveluihin, eikä laki mainitse mitään huostaanotto-oikeudesta niiden järjestämisen yhteydessä. Lastensuojelulaki sen sijaan on niin väljä puitelaki, siinä ei ole määritelty edes käsitettä 'lapsen etu' millään tavalla, joten sen voi tulkita miten milloinkin, tilanteeseen ja asiayhteyteen sopivalla tavalla.

Jos lapsella käy arpaonni ja hän saa tarvitsemansa psykiatrisen sairaalapaikan, maksaa kunta kaiken, vanhemmille jää terveydenhoitolain mukaan 75 euroa, loppuvuosi on lapselle ilmaista.

Mutta kun sairaalapaikkojen vähyyden takia tehdään ns. hoidollinen huostaanotto, tulee kunnalle rahaa eri lähteistä:
- kunta saa valtionosuutta tehtyjen huostaanottojen määrän mukaan, laki lastensuojelukertoimesta, kerroin lasketaan kunnassa joka vuodelle erikseen ja mitä enemmän huostaanottoja lukumääräisesti, sitä enemmän valtiontukea se saa
- vanhemmat velvoitetaan osallistumaan huostaanottokuluihin tulotasonsa mukaan, yleensä heidän palkastaan pidätetään kuntakohtaisesti 100-300 euroa kuussa
- lapsilisä peritään kunnalle
- samoin muut sosiaalietuudet, jos perheellä niitä on, esim. asumistuki
- koko ajan rakennetaan uusi lastensuojelulaitoksia, ne tarjoavat työpaikkoja, siis vähentävät kunnan työttömyyskuluja
- suuria voittoja tuottavat laitokset maksavat myös muhkeita verotuloja sijaintikunnalleen

Laskekaapa, eikö kunta muka hyödy huostaanotoista! Totta kai erikoissairaanhoidon tasoinen hoito on kallista, mutta niin on lasten terveyskin. Kaiken lisäksi laitosten tarjoama hoito on usein vain pelkkää lumetta, lapsia vain säilytetään lastenkotien hoidollisilla osastoilla, laitoksen rahasampoina, jossa heidän olojaan ei valvo kukaan, eikä hoitotuloksia ole tutkittu ikinä. Laitosten markkinointihenkilöstö vain mainostaa niitä keskussairaaloiden lääkäreille ja sosiaalitoimelle, että heidän rahavirtansa olisi taattu jatkossakin.