Tahdonvastaiset huostaanotot ja lainvastaisesti huostaanotot

Vieras

/ #17 Lapsen etu?

19.10.2010 12:34

#14: kerttu tienvieri - Lasten huostaanotto on lapsenedun mukaista

Varmasti on lapsen etu päästä turvaan, jos kotiolot ovat todistetusti, siis huomaa: todistetusti huonost. Mutta lapsen etu on myös saada olla hyvässä kodissaan silloin kun edes sosiaalitoimi ei löydä kotioloista huostaanottoperusteita.

Ystävällisesti pyydän tutustumaan seuraavasta linkistä löytyvään juuri julkaistuun Lastensuojelun Keskusliiton lehdistötiedotteeseen, sen alla löytyy myös sosiaalialan ammattijärjestö Talentian jäsenille tehdyn kyselyn tuloksiin. Siinä sosiaalityöntekijät kertovat yllättäviä asioita, tässä esim. yksi toteamus: "Peruspalveluiden työntekijöiden on vaikeaa antaa lapsille ja perheille varhaista tukea, jos heillä ei ole käytettävissä tarvittavia tukitoimia tai palveluita. "

Lisää siis linkeistä:

http://www.lskl.fi/tiedottaa/tiedotusvalineille/tiedotteet/puutteet_rakenteissa_johtavat_turhiin_lastensuojeluilmoituksiin.html

http://www.lskl.fi/files/395/Ehkaisevan_lastensuojelun_kirjava_todellisuus.pdf

Selvennykseksi vielä kahdesta eri peruspalvelukäsitteestä. Edellä olevissa viesteissä moni puhuu kuntien tarjoamista peruspalveluista, kuten terveydenhuollosta ja peruskoulun tuki- ja erityisopetuksesta. Terveydenhoidon saantia määrittävät mm. perustuslaki ja terveydenhoitolaki, tukea kouluun luvataan perusopetuslaissa.

Linkeissä käsitellään lastensuojelun  peruspalveluja, kuten päivähoitoa, koulun oppilashuoltoa, tukiperheitä jne, sekä huostaanottoja ehkäiseviä avohuollon tukia, joista nyt on huutava pula kunnissa. Niitä kuitenkin olisi tarjottava ennen huostaanottoa lastensuojelulainmukaan. Tutkimuksessa mainitaan erään sosiaalityöntekijän toteamus:  "Peruspalveluiden työntekijöiden on vaikeaa antaa lapsille ja perheille varhaista tukea, jos heillä ei ole käytettävissä tarvittavia tukitoimia tai palveluita. ..  on selvää, että ehkäisevä lastensuojelu on sekä inhimillisesti että taloudellisesti tarkasteltuna järkevää. Jo tästäkin syystä ehkäisevään lastensuojelutyöhön kaivataan kipeästi lisää resursseja. "