Muusikko- ja musiikkipedagogikoulutus Lahdessa säilytettävä

Kulttuuritohtori

/ #25 Re: Kulttuuritohtorille...

29.02.2012 00:00

#24: Faktoja kiitos - Kulttuuritohtorille...

Tällä hetkellä työvoimatoimiston mol.fi sivuston Muusikko -ammattinimikkeen alta löytyy 44 avointa työpaikkaa, joista suurin osa on karaokejuontajia (http://alturl.com/q7dpa). Samalta sivustolta löytyy terveydenhoito alan avoimia työpaikkoja Lääkäreille 170, Sairaanhoitajille 815 ja Lähi-/perushoitajille 699 (http://alturl.com/hbzih). Näitä lukuja tarkastellessa voin todeta; vaikka suurin osa valmistuneista muusikoista varmasti saa töitä (toivottavasti muualta kuin karaokejuontajina), terveydenhuollon henkilöstöstä on huutava pula. Näin tiukkoina talousaikoina mielestäni koulutusvarat pitäisi suunnata ennemmin aloille, joissa tarvitaan työvoimaa kuin aloille, joissa valmistuvat työllistetään kuntien suojatyöpaikkoihin (orkesterit).

Kuten Faktoja pöytään hyvin toteaa, opetusministeriö pelaa täysin omaa politiikkaa. Joudun valitettavasti lisäämään että politiikkaa harjoitetaan todellisuudesta piittaamatta. Esim. Opetusministeriö on päättänyt lisätä lääketieteellisten tiedekuntien sisäänottomääriä 170 henkilöllä (http://alturl.com/7bmov), kuitenkaan nostamatta opetusmäärärahoja. Jo nyt on opetushenkilöstön määrä opiskelijoihin nähden liian vähäinen, sillä opettajien määrää ollaan vähennetty viime vuosina. Faktaa luettavissa: http://alturl.com/c57um kohta 1.4 sivulla 23. Samaisessa julkaisussa todetaan: ”Vuoteen 2003 verrattuna --- opetus- ja tutkimustoimintaa tekevien [lääkärien määrä] on hiukan vähentynyt.” Aiheesta lisää: http://alturl.com/6h35n

Samassa Opetus- ja Kulttuuriministeriön kehittämissuunnitelmassa (http://alturl.com/7bmov) osoitetaan myös, että musiikin alan ammattikorkeakoulupaikkoja vähennetään 414:sta 320:een. Miksi ministeriö suunnittelee opiskelupaikkojen vähentämistä, jos musiikkialan koulutus on täysin oikein mitoitettua? Viitataanko Faktoja pöytään esittämässä analyysissä vuoden 2016 suunniteltuun koulutustasoon vai onko analyysi täysin vailla faktaphojaa? Vähennys on mielestäni jokatapauksessa perusteltua etenkin taloudellisessa mielessä. Tässä tilanteessa on harmi, että esim. Lahti ja Kokkola joutuvat luopumaan musiikin koulutuksesta.

Sekä musiikin että lääketieteen alalla täytyy muistaa että määrä ei korvaa laatua. Koulutuksessa tulee keskittyä nimenomaan laadukkaaseen opetukseen ja tarvittaessa vähentää opiskelupaikkoja. Parempi vähentää musiikin AMK-opiskelijoita kuin Sibelius-Akatemian opiskelijoita.Mikäli opiskelupaikkoja aijotaan lisätä, tulee opetusresursseja kasvattaa samassa suhteessa. Mielestäni nyky-yhteiskunnassamme opetusmäärärahat tulisi suunnata terveydenhuoltoalalle,  mikä on samalla sijoitus tulevaisuuteen ja omaan hyvinvointiimme.