Muusikko- ja musiikkipedagogikoulutus Lahdessa säilytettävä


Vieras

#1

08.10.2011 12:17

Antakaa musiikille mahdollisuus. Musiikkipedagogilinja on Lahdessa toimiva ja opetuksen taso on korkea. Pienten yksiköiden sulkeminen ja metropolialueen tukeminen tekee hallaa pienempien paikkakuntien kulttuurielämälle. Yhteisöllisyys ja hyvä tekemisen meininki näkyvät vahvasti koulumme arkipäivässä. Älkää antako Opetusministeriön viedä sitä tulevilta musiikin ammattilaisilta vaan allekirjoittakaa adressi.

Vieras

#2

08.10.2011 12:52

Opiskelen itse Lahden ammattikorkeakoulussa varhaisiän musiikkikasvatusta. Olen ollut todella positiivisesti yllättynyt koulun erittäin hyvästä ilmapiiristä, hyvätasoisesta opetuksesta ja alan yleiseen tilanteeseen nähden yllättävän hyvistä työllistymismahdollisuuksista, joita ilmenee usein jopa kysymättä. Minusta on huolestuttavaa se, että musiikin alan koulutuspaikkojen vähentämisen johdosta varhaisiän musiikkikasvatuksen koulutus saattaisi keskittyä maassamme vain pääkaupunkiseudulle; on kuitenkin monia opiskelijoita, joiden elämäntilanteeseen se ei sopisi. Työllistymisprosentti on tietääkseni koulustamme valmistuneilla hyvä linjasta riippumatta ja entisiä opiskelijoita haastattelemalla voidaan varmasti kuulla lukuisia menestystarinoita. Mielestäni tämä on erittäin tärkeä seikka, joka tulisi huomioida koulutuksen jatkoa pohdittaessa.

Vieras

#3

08.10.2011 16:19

Olen todella ylpeä, että voin sanoa valmistuneeni juuri Lahden AMK:sta musiikkipedagogiksi! Olen kotoisin toiselta puolelta Suomea, mutta sielläkin tiedettiin ennen opiskelujeni alkua sanoa, että juuri Lahti on paras paikka opiskella musiikkileikkikoulunopettajaksi. Koulutuksella on Lahdessa pitkät perinteet ja hyvä maine (mm. opiskeluiden tukena käytettävän erinomaisen kodály-metodin ansioista, mikä tuli Suomeen juuri Lahden kautta!), ja koska opetus on todella laadukasta ja monipuolista, Lahden AMK:sta valmistuu kirjaimellisesti musiikin ammattiosaajia! Opiskeluilmapiiri on loistava, minkä ansiosta oppilaat valmistuvat aikataulussa (4,5 vuotta). Itse en maalaistyttönä olisi voinut kuvitella muuttavani koskaan Helsinkiin, mutta Lahti on helpon matkan päässä myös Helsingistä tuleville opiskelijoille - ja kulkuyhteydet ovat todella hyvät joka suuntaan.


Vieras

#4

08.10.2011 20:43

Itse olen saanut laadukasta musiikin opetusta Lahdessa. Toivon että tämä korkeatasoinen koulutus saa jatkua.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

08.10.2011 20:44



Vieras

#6

08.10.2011 23:58

Ihmetyttää tuo päättäjien ajattelutapa: onko kaikkien aina pakko muuttaa juuri Helsinkiin opiskelemaan? Jos lakkautusuhan alla on varhaisiänmusiikkikasvattajan opiskelupaikat sekä Lahdessa että Jyväskylässä, jää Helsinki enää ainoaksi vaihtoehdoksi kyseisiin opintoihin haluavalle. Kaikki eivät sinne tahdo tai edes pysty taloudellisesti muuttamaan! :(

Ymmärrän, että mm. nuorten ikäluokkien pienenemisen vuoksi aloituspaikkoja on syytä vähentää, mutta että koko tasokas ja toimiva koulutus pitäisi ajaa alas - sitä en ymmärrä!! Toivon päättäjille järkeä: musiikin opiskelu on säilytettävä Lahden AMK:ssa.

Vieras

#7

11.10.2011 08:20

Niin kauan kuin toimia saa ja toiminnalle on taloudellinen tuki, antaa palaa!!!
Alfa

#8 Motiivit esiin

11.10.2011 09:07

OKM:n esittämät koulutuksen karsimisideat perustuvat vanhentuneisiin tietoihin. Ja perusteluista näyttää löytyvän runsaasti asiavirheitä. Mutta maantieteellisesti hanke näyttäisi olevan pahasti ristiriidassa alueellistamisajatusten kanssa, vain 2-3% karsinnat kehä-3:n sisäpuolella. Mitä kauemmas pääkaupunkiseudulta lähdetään, sitä suuremmat prosenttiluvut.

Muutamissa tapauksissa lakkauttamisen motiivi näyttäisi olevan hukassa. Koulutusala, jolla ei ole valtakunnallista eikä alueellista päällekkäisyyttä, pyritään väkisin lakkauttamaan. Suoraan ei kerrota, mikä karsittavista ohjelmista on tähtäimessä. Vinkki: se on yleensä se toimiala, jonka tunnusluvut ovat parhaat näistä lakkautettavista. Vetovoimaisuus, läpäisyaika jne. Tarkoitus lienee tiputtaa k.o. oppilaitos alempaan kastiin jotta pääkaupunkiseutu päräjäisi paremmin ja toinen opilaitos voisi nielaista nämäkin koulutuspaikat itselleen. Valitettavasti yliopistot eivät nykyisellään pysty vastaamaan ammatillisen korkeakoulutuksen laatuvaatimuksiin, joten syntyy epäilys, että saadaanko tulevaisuudessa osaajia näille aloille. Esimerkkinä musiikkikasvatuksen koulutusohjelma katosi mm. Oulun yliopistosta rahoitusuudistuksen seurauksena.

Nyt olisi syytä maakuntien ammattikorkeakoulujen lyöttäytyä yksiin eikä taistella keskenään karsittavien koulutuspaikkojen määristä. Neuvottelujen lähtökohdaksi pitäisi ehkä ottaa samankokoiset vähennykset myös kehä-3:n sisälle? Musiikkialalla maakuntien tila- ja kalustoresurssit näyttäisivät olevan paremmat kuin pääkaupunkiseudulla.
Mima

#9 Sama asia puhuttaa

11.10.2011 15:13

Hei. Myös me Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakoulun opiskelijat olemme huolissamme oman kulttuurin yksikkömme puolesta. Meillähän on musiikin ja esittävän taiteen puoli ja molempia on ehdotettu laukkautettaviksi. Alfa-nimimerkillä oli hyvä ehdotus siitä, että meidän maakuntien ammattikorkeakoulujen pitäisi ottaa yhdessä asiaan kantaa, koska kulttuurin merkitys suomalaisessa hyvinvoinnissa on erityisen tärkeä. Allekirjoitan teidän adressinne ja kunhan mekin saamme omamme ilmoille, toivon, että tekin saatte siitä tietoa.

Vieras

#10 Koulutuksen monimuotoisuus

12.10.2011 09:36

Lahden muusikko- ja musiikkipedagogikoulutus edustaa korkeatasoista ammatillista koulutusta. Tällaista koulutusta tarvitaan Suomessa, ja Lahden ammattikorkeakoulu on osoittanut täyttävänsä sille asetetut tavoitteet ja laatuvaatimukset. Koulunsa päättävien opiskelemaan hakeutuvien nuorten valintamahdollisuuksien kannalta Lahden AMK tarjoaa korvaamattoman vaihtoehdon, jonka säilyminen tulee turvata jatkossakin.
Kikru

#11 Re: musiikkipedagogikoulutus Lahdessa

18.10.2011 20:21

#1: -

On säillytettävä!


Vieras

#12

19.10.2011 11:49

Uskomatonta!!

Vieras

#13

19.10.2011 22:06

Käyttäkää nyt hyvänen aika järkeänne.

Vieras

#14 Tässä kokoava adressi taidekoulutuksen puolesta:

24.10.2011 15:06

http://www.adressit.com/suomen_taidekoulutuksen_puolesta

Aikeissa myös järjestää mielenosoitus Eduskuntatalon edessä 18.11.!
Rauno Jussila

#15 Joukkovoimalla

17.01.2012 12:51

Voisimme saada kenties jotakin aikaiseksi, jos kaikilla musiikkikoulutuksen lakkautusuhan alla olevilla ammattikorkeakoulupaikkakunnilla syntyisi riittävästi painetta ja halua vaikuttaa OKM:n esityksiin. Asiasta varmasti keskustellaan ennen ministeriön lopullista päätöstä myös maan hallituksen piirissä. Tähän tarvittaisiin mukaan kunkin paikkakunnan nimekkäimpiä kulttuurielämän ja politiikan vaikuttajia. Kertokaa mahdollisuuksienne mukaan asiasta ja tästä adressista ympäri Suomea.

Vieras

#16

26.01.2012 01:10

Dont remove the school

Vieras

#17

26.01.2012 01:10

nice

Vieras

#18

26.01.2012 01:10

Madlamarkveien 6

Vieras

#19

26.01.2012 01:11

Norway

Vieras

#20

27.01.2012 18:05

Miksi Lahdesta häviää kaikki hyvä myös opiskelun saralla! Olisikos Lahdella paikka ryhdistäytyä ja jopa miettiä siirtymistä yliopistokaupungiksi, mutta ensin kuten muusikko- ja musiikkipedagogikoulutus säästettävä!

Vieras

#21

05.02.2012 21:15

NeedZ!!
kulttuuritohtori

#22 Jotain järkeä

08.02.2012 23:03

Suomessa ylikoulutetaan kulttuurialan ammattilaisia ja samanaikaisesti terveydenhoitoalan koulutuksen määrärahoja lasketaan ja koulutuspaikkoja lisätään. Suurin osa muusikoista työllistyy täysin valtion avustamiin orkestereihin. Puolustusvoimat on näyttänyt tänään (8.2) hyvää esimerkkiä siitä, kuinka tiukassa taloustilanteessa etenkin kulttuurista on vara vähentää lakkauttamalla useita soittokuntia ympäri maatamme. On se vaan hyvä että se syöpämummo pääsee tasokkaaseen konserttiin, mutta ei saa tarvittavaa hoitoa...

Vieras

#23

17.02.2012 09:43

Vankkojen rakenteiden purkaminen on vaarallisen helppoa, uuden rakentaminen vaikeaa. Pikkulapsi nauttii tiiliseinän kaatamisesta, vanhus on ylpeä rakentamistaan tiiliseinistä. Säästää on osattava tarpeen mukaan, mutta lakkauttaminen on lopullista.
Faktoja kiitos

#24 Kulttuuritohtorille...

25.02.2012 14:41

#23: -

Suomessa on kulttuurialan ylikoulutusta mutta musiikkialan koulutus on opetusministeriön omankin politiikka analyysin mukaan (2010) täysin oikein mitoitettua. On harmi että musiikkialan koulutus niputetaan yhteen muun kulttuurialan koulutuksen kanssa. Musiikkialan työpaikat ovat koko ajan kasvussa ja etenkin pedagogisella puolella kasvua on ollut joka vuosi. Uusimpien työttömyystilastojen mukaan musiikkialan työttömyys on suorastaan häikäisevän vähäistä etenkin AMK sektorilla. Nyt faktoja kehiin...

Kulttuuritohtori

#25 Re: Kulttuuritohtorille...

29.02.2012 00:00

#24: Faktoja kiitos - Kulttuuritohtorille...

Tällä hetkellä työvoimatoimiston mol.fi sivuston Muusikko -ammattinimikkeen alta löytyy 44 avointa työpaikkaa, joista suurin osa on karaokejuontajia (http://alturl.com/q7dpa). Samalta sivustolta löytyy terveydenhoito alan avoimia työpaikkoja Lääkäreille 170, Sairaanhoitajille 815 ja Lähi-/perushoitajille 699 (http://alturl.com/hbzih). Näitä lukuja tarkastellessa voin todeta; vaikka suurin osa valmistuneista muusikoista varmasti saa töitä (toivottavasti muualta kuin karaokejuontajina), terveydenhuollon henkilöstöstä on huutava pula. Näin tiukkoina talousaikoina mielestäni koulutusvarat pitäisi suunnata ennemmin aloille, joissa tarvitaan työvoimaa kuin aloille, joissa valmistuvat työllistetään kuntien suojatyöpaikkoihin (orkesterit).

Kuten Faktoja pöytään hyvin toteaa, opetusministeriö pelaa täysin omaa politiikkaa. Joudun valitettavasti lisäämään että politiikkaa harjoitetaan todellisuudesta piittaamatta. Esim. Opetusministeriö on päättänyt lisätä lääketieteellisten tiedekuntien sisäänottomääriä 170 henkilöllä (http://alturl.com/7bmov), kuitenkaan nostamatta opetusmäärärahoja. Jo nyt on opetushenkilöstön määrä opiskelijoihin nähden liian vähäinen, sillä opettajien määrää ollaan vähennetty viime vuosina. Faktaa luettavissa: http://alturl.com/c57um kohta 1.4 sivulla 23. Samaisessa julkaisussa todetaan: ”Vuoteen 2003 verrattuna --- opetus- ja tutkimustoimintaa tekevien [lääkärien määrä] on hiukan vähentynyt.” Aiheesta lisää: http://alturl.com/6h35n

Samassa Opetus- ja Kulttuuriministeriön kehittämissuunnitelmassa (http://alturl.com/7bmov) osoitetaan myös, että musiikin alan ammattikorkeakoulupaikkoja vähennetään 414:sta 320:een. Miksi ministeriö suunnittelee opiskelupaikkojen vähentämistä, jos musiikkialan koulutus on täysin oikein mitoitettua? Viitataanko Faktoja pöytään esittämässä analyysissä vuoden 2016 suunniteltuun koulutustasoon vai onko analyysi täysin vailla faktaphojaa? Vähennys on mielestäni jokatapauksessa perusteltua etenkin taloudellisessa mielessä. Tässä tilanteessa on harmi, että esim. Lahti ja Kokkola joutuvat luopumaan musiikin koulutuksesta.

Sekä musiikin että lääketieteen alalla täytyy muistaa että määrä ei korvaa laatua. Koulutuksessa tulee keskittyä nimenomaan laadukkaaseen opetukseen ja tarvittaessa vähentää opiskelupaikkoja. Parempi vähentää musiikin AMK-opiskelijoita kuin Sibelius-Akatemian opiskelijoita.Mikäli opiskelupaikkoja aijotaan lisätä, tulee opetusresursseja kasvattaa samassa suhteessa. Mielestäni nyky-yhteiskunnassamme opetusmäärärahat tulisi suunnata terveydenhuoltoalalle,  mikä on samalla sijoitus tulevaisuuteen ja omaan hyvinvointiimme.