Sudet pois taajamista

Riitta Nurminen Mynämäeltä

/ #145 45 min:ssa 9.5. 2012 venäläisestä suurpetotutkija Bologovista

10.05.2012 19:03

Katsoin eilen venäläisen suurpetotutkija Bologovin kertomusta vuosikymmenien aikaisesta työstään. Hän Keski-Euroopan maiden luonnonsuojelijoiden rahoittamana kasvattaa ja laskee myöhemmin vapaaksi mm. suden pentuja, joita hän on saanut eläintarhoista ja metsästäjiltä. Metsästäjät ovat sudenpesästä tappaneet emon ja ottaneet pennut kasvatettaviksi, jotta niistä saa isompina suuremman tapporahan. Venäjällähn sudentapporahaa maksetaan eivätkä sudet ole suojeltuja.
Bologov kertoi, että kasvatetut sudet ovat ihmisarkoja eivätkä saalista ihmistä.

- Kyseenalaistan hänen tekemisensä.

SEN LAULUJA LAULAT JONKA LEIPÄÄ SYÖT. Helppoa rahoitusta järjestyy sellaisista maista, missä susia ei ole ja siellä luonnonsuojelijat eivät tiedä, miten Suomessa sudet tulevat ihmisten lähelle saalistamaan. Ei ole mitenkään hyväksyttävää, että koulujen ja lapsiperheiden asuntojen lähistölle sudet tulevat hakemaan ruokaansa ja nälkäisinä voivat mahdollisesti käydä ihmisenkin kimppuun. Jos keskieurooppalaiset sudensuojelijat tietäisivät tai ymmärtäisivät tämän, tuskin he Bologovin toimintaa rahoittaisivat. Eikä Bologov voi taata, etteikö susi kävisi ihmisen kimppuun, niinkuin hän vakuutti. Eikä hän siitä ota vastuuta, mitä tapahtuu, kun hän laskee luontoon kesytettyjä ihmisasunnossa vapaasti liikkuneita ihmisten hajuun tottuneita tuttipullolla syötettyjä pentuja.
Hän kertoi toimintansa olevan luvallista ja ilmoittavansa toiminnastaan - en tiedä kenelle. Aikaisemmin hän kertoi lupahakemuksen voivan kestää kaksikin vuotta, joten hänen kannattaa maksaa 25 euron sakot toiminnastaan.

Suomalainen luontokuvaaja Lassi Rautiainen puolusteli venäläisen tutkijan toimintaa, mutta hänellähän on "oma lehmä ojassa".

Suomessa sudet ovat lisääntyneet ja käyneet rohkeammiksi eivätkä pysy kaukana metsissä. Ei ole oikein, että lapsia pitää kuljettaa koulumatkoillaan. Ja se ei riitä, sillä pitää lasten voida kulkea pelotta milloin vain ja missä vain myös koulun ulkopuolella. Se ei myös ole oikein, että kaikki eivät uskalla mennä metsään, mikä on suomalaisten tärkeä luonto- ja "latautumis"paikka. Moni iäkäs sanoo, että metsän antimet saavat olla, kun ei uskalla peloltaan kulkea enää metsässä.

Käsittääkseni myös valtio Suomessa tukee Luontoliiton toimintaa. Onko näin ja kuka tarkastaa, miten kansalaisilta kerättyjä verovaroja sitten käytetään.