Sudet pois taajamista

Tiltu Nurminen

/ #161 Missä vaiheessa ollaan nyt?

17.05.2012 18:56

Nämä seitsemän vaihetta johtavat susien hyökkäykseen ihmisen kimppuun:

1. Lauman elinalueella saalis ehtyy sekä siksi, että lisääntyneen saalistuksen seurauksena helpommin pyydystettävissä oleva saalis on syöty vähiin ja muut ovat siirtyneet joukoittain muuanne jolloin alue on jopa täysin tyhjentynyt. TAI sudet ovat lisääntyvässä määrin käyneet öisin kaatopaikoilla. Me havaitsimme ensin mainitun ilmiön (Vancouverinsaarella, kääntäjän huomautus) kesällä ja syksyllä 1999. Peurat häipyivät niittyalueilta jonne sudet olivat pesiytyneet, siirtyivät uskaliaasti esikaupunkeihin ja maatilojen läheisyyteen saaden ensi kertaa aikaan paljon vahinkoa puutarhoille ja nukkuivat latojen ja talojen tuntumassa, mitä ne eivät olleet tehneet neljään vuoteen. Joutsenten, Kanadan hanhien ja useiden sorsalajien talvehtimisalueet jäivät tyhjilleen. Riistan vähyys maisemassa oli silmiinpistävää.

2. Sudet alkoivat ravintoa hakiessaan lähestyä ihmisasuntoja öiseen aikaan. Niiden läsnäolosta kertoi maatilojen koirien usein toistuva ja äänekäs haukku. Lammaskoiraryhmä hyökkäsi joka ilta lähestyvää susilaumaa kohti, mikä johti pitkiin öisiin haukkuotteluihin. Susien kuultiin ulvovan jopa keskellä päivää.

3. Sudet tulevat näkyville päiväsaikaankin jääden jonkin matkan päästä tarkastelemaan ihmisiä päivittäisissä askareissaan. Sudet ovat eteviä oppimaan asioita tarkastelemalla niitä läheltä ja keskeytyksettä. Ne lähestyvät ihmisasumuksia valoisaan aikaankin

4. Pienikokoisten kotieläinten kimppuun käydään lähellä asumuksia päiväsaikaan. Sudet käyttäytyvät selvästi rohkeammin kuin ennen. Ne nappaavat mieluusti koiria ja seuraavat niitä ulko-ovelle saakka. Koiriaan ulkoiluttavat havaitsevat joutuvansa puolustamaan lemmikkiään sutta tai useampaakin vastaan. Nämä hyökkäykset ovat vielä epäröiviä ja joitakin koiria saadaan pelastettua. Tässä vaiheessa sudet eivät kohdista toimiaan ihmiseen, mutta lemmikkeihin ja muihin kotieläimiin kohdistetaan päättäväisiä hyökkäyksiä. Sudet voivat silti uhitella hampaitaan näytellen ja muristen koiriaan puolustaville ihmisille, tavatessa kiimassa olevan narttukoiran tai kun ihminen lähestyy lauman valtaamaa haaskaa tai raatoa. Tässä vaiheessa sudet ovat yhä vakiinnuttamassa elinaluettaan.

5. Sudet alkavat tutkia suurten kotieläinten ominaisuuksia, mikä johtaa puuttuviin hännän ja korvan kärkiin ja haavoihin kintereissä. Karja saattaa karata aitauksistaan ja paeta karjasuojiin. Ensimmäiset vakavasti vammautuneet naudat löydetään; niissä tapaa olla pahoja haavoja utareissa, nivusissa ja sukuelimissä ja ne on lopetettava. Vähitellen susien toiminta muuttuu rohkeammaksi ja ne alkavat tappaa nautoja tai hevosia asuinrakennusten tai karjasuojien lähistöllä, jonne eläimet ovat yrittäneet paeta. Sudet saattavat seurailla ratsukoita ja piirittää niitä. Ne saattavat nousta verannoille ja katsella sisään ikkunoista.

6. Sudet kääntävät huomionsa ihmisiin ja tulevat aivan lähelle heitä, aluksi pelkästään tarkastellen aina useamman minuutin jaksojakin. Tämä kuvastaa siirtymistä elinalueen vakiinnuttamisesta tarkastelemaan ihmistä saaliina. Sudet saattavat tehdä arkailevia, lähes leikkisiä hyökkäyksiä purren ja repien vaatetusta sekä näykkien raajoja ja vartaloa. Ne peräytyvät kohdatessaan vastarintaa. Tappamiaan saaliseläimiä ne puolustavat tulemalla lähestyvää ihmistä kohti muristen ja haukuskellen tälle kymmenen - parinkymmenen askeleen päästä.

7. Sudet hyökkäävät ihmisen kimppuun. Aluksi hyökkäykset ovat kömpelöitä, koska sudet eivät vielä ole keksineet, kuinka uusi saalislaji kaadetaan tehokkaimmin. Hyökkäyksen kohde pääsee vielä usein tästä syystä karkuun. Aikuinen mies pystyy tässä vaiheessa joskus torjumaan hyökkääjän pieksemällä tai kuristamalla sen. Susilaumalle kaksikaan aseistettua miestä ei ole kyennyt puolustautumaan vaan heidät on tapettu. Sudet saattavat puolustaa saalistaan.

Lähde: Valerius Geist: Milloin susista tulee ihmisille vaarallisia