Kannabis lailliseksi

Light of Jah!
Vieras

/ #2719 Ei se mitä teet, Vain MITÄ SE TEKEE SINULLE

16.01.2011 00:25

Propagandaa tuutista! Jah Forever!!!!!

Kannabis poliisin huolena



Onko kannabis harmiton huumausaine?


Suomessa niin kuin muuallakin maailmassa käydään aika ajoin kärjekästäkin keskustelua huumausaineista ja niihin suhtautumisesta. Onneksi omassa maassamme vallitsee sekä kansalaisten, että viranomaisten keskuudessa varsin kielteinen asenne kaikkiin huumausaineisiin.

Silloin tällöin huumausaineita sivuavaan keskusteluun tuodaan kuitenkin eri tahoilta näkemyksiä lainsäädännön muuttamisen tarpeesta siten, että huumausaineiden käyttö ei enää olisi rangaistavaa. Erityisesti näissä näkemyksissä viitataan kannabiksen käytön sallimiseen.

Kannabis on huumausaine, joka on luokiteltu joissakin yhteyksissä miedoksi huumausaineeksi. Huumausaineiden jakaminen mietoihin ja koviin huumausaineisiin on monessa mielessä harhaan johtavaa. On totta, että esimerkiksi heroiini jo vaikutustapansa vuoksi on yliannostuksena hengenvaarallinen, mutta myöskään kannabis ei ole vaaraton huumausaine.

Viime aikoina on valmistunut useita tieteellisiä tutkimuksia, joiden mukaan kannabiksen aiheuttamat vahingot ihmisen psyykelle, varsinkin pitkäaikaisilla käyttäjillä, ovat aikaisemmin luultua paljon vakavammat. Useammat toisistaan riippumattomat tutkimukset ovat muun muassa todenneet kannabiksen polton aiheuttavan selvästi korkeamman riskin sairastua skitsofreniaan verrattuna henkilöihin, jotka eivät kannabista käytä. Jotkut tutkimukset puhuvat jopa moninkertaisesta riskistä sairastua skitsofreniaan kannabiksen käytön seurauksena.

Suomessa on tehty hiljattain laaja tutkimus 15 - 16 - vuoden ikäisten nuorten kannabiksen käytön ja psykoosin ennakko-oireiden yhteydestä. Tutkimuksen mukaan nuoret, jotka olivat käyttäneet kannabista useammin, ilmoittivat tutkimuksessa vähintään kolme psykoosin ennakko-oiretta. Mitä useammin nuoret mainitussa tutkimuksessa olivat käyttäneet kannabista, sitä useamman psykoosin ennakko-oireen he ilmoittivat. Kannabiksen poltolla on tutkimuksen mukaan psykoosia aiheuttava vaikutus.

Poliisille kannabiksen mielenterveyteen vaikuttavat elementit ovat tuttuja. Kokemuspohjaisesti voi sanoa, että suurella osalla kannabiksen käyttäjistä on myös joko reseptillä tai ilman reseptiä voimassa oleva mielialalääkitys, eli kannabiksen käytön ja mielialalääkityksen tarpeen yhteys on selvästi havaittavissa.

Huumausainekeskusteluissa on kiistelty jo vuosia siitä, pitääkö niin sanottu porttiteoria paikkansa. Porttiteorian pääsisältö on, että miedoiksi huumausaineiksi kutsuttujen aineiden käyttö johtaa kovempien huumausaineiden käyttöön.

Porttiteoriaan kriittisesti suhtautuvat puoltavat näkemystään yleisesti ottaen sillä, että kaikki, jotka ovat polttaneet esimerkiksi kannabista, eivät suinkaan aina päädy esimerkiksi heroiinin käyttäjiksi, mikä onkin totta. Viime vuosien aikana tehdyt tutkimukset porttiteoriasta kuitenkin puhuvat selkeästi porttiteorian paikkansa pitävyydestä.

Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa tehty tutkimus toi esiin useita mielenkiintoisia asioita muun muassa lapsuuden olosuhteiden ja ystäväpiirin vaikutuksesta huumausaineiden käytön aloittamiseen, mutta myös sen, että kannabiksen käyttämisellä oli selkeä yhteys siirtymisessä käyttämään muita vaikutukseltaan vaarallisempia huumausaineita.

Tutkimuksessa havaittiin, että niistä henkilöistä, jotka olivat käyttäneet muita laittomia huumausaineita kuin kannabista, lähes kaikki henkilöt kolmea lukuun ottamatta olivat ennen siirtymistään vahingollisempien huumausaineiden käyttöön, polttaneet kannabista. Prosentteina ilmaistuina luku oli 99%. Vaikka tutkimustulos osoittikin, että kaikki kannabista kokeilleet tai joskus käyttäneet, eivät siirry suoraan käyttämään muita laittomia ja vielä vahingollisempia huumausaineita, selvää kuitenkin oli, että niin sanottujen kovempien huumausaineiden käyttöä edeltää kannabiksen käyttö. Koko tutkimuksen kohteena olevasta ryhmästä vain kolme henkilöä oli siirtynyt käyttämään jotakin laitonta huumausainetta ilman, että ei olisi ensin käyttänyt tai kokeillut kannabista. Tutkimuksen tulokset tukevat hyvin myös nykytilannetta Suomessa. Täälläkään ei poliisityössä juurikaan ole tullut e teen niin sanottujen kovempien huumausaineiden käyttäjiä, jotka eivät olisi käyttäneet ensin kannabista.

Sama tutkimus on vahvistanut porttiteorian paikkansa pitävyyttä myös siinä, että nuorena aloitettu tupakan ja alkoholin käyttö johtaa hyvin helposti kannabiksen kokeiluihin ja sen käytön aloittamiseen. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että nuorten kaikkeen päihteiden käyttöön puututaan mahdollisimman varhain ja sellaisin toimenpitein, että niillä on vaikuttavuutta. Mitä pidemmälle ikävuosissa nuorten päihteiden käytön aloittaminen siirtyy, sitä todennäköisempää on, että henkilö ei siirry huumausaineiden käyttäjäksi.

Huumausaineiden vastaisessa toiminnassa on myös tärkeää, että nuorille ei anneta vääriä signaaleja huumausaineista. On turha puhua nuorille miedoista tai vaarattomista huumausaineista, koska vaarattomia huumausaineita ei ole olemassa.

Jarmo Laine
komisario
Satakunnan poliisilaitos