Levemir-insuliinin korvattavuus turvattava

Hartikainen

/ #99 Levemirin mahdollinen poistuminen järjetöntä ja huonosti toteutettu!

15.12.2012 18:14

Itsekin Levemirin käyttäjänä 2005 alkaen, tunteet kuumenevat. Ajatellaanpa järkevästi:

Katsotaanpa hintoja: Lantus 100IU/ML 5X3 ML INJ, LIUOS 78.09e
Levemir 100IU/ML 5X3 ML INJ, LIUOS 78.09e
Protaphane 100IU/ML 5X3 ML INJ, SUSP 36.69e
NOVORAPID100IU/ML 5X3 ML INJ, LIUOS SÄILIÖ 46.74(pumppussa).

Eli mitä rahallista hyötyä saavutetaan, jos levemir vaihdetaan samanhintaiseen lantukseen, ei yhtään mitään! Onko uusi hintamuutos merkitsevä, tietysti euronkin muutos on kerrottava käyttäjien 40 000 määrällä. Edelleen, jos kaikki vaihtavat levemirin Lantukseen, niin mikä estää Lantuksen valmistajaa nostamasta hintaa samalla tavalla. Tätä oravanpyörää ei pääse karkuun, nyt olisikin kilpailevan firman aika tuoda markkinoille Levemirin kanssa identtinen valmiste, jolloin kilpailuttamalla hinta saataisiin alas ja hyvä korvauskäytäntö voisi jatkua.

Näiden tietojen valossa ihmettelen, miksi Levemirin korvaus poistuu äkisti (1/2 vuotta) täysin ja kaikilta. Miksi levemiristä ei voi korvata samaa kuin protaphanesta, jolloin maksettavaa jää 41,4e/laatikko. Tai samaa osaa kuin aikaisemmin on korvattu ja loppuerotus maksettaisiin itse.
Pumppuinsuliini olisi tietysti edullista ja hoito kohtuullista, mutta rajoituksia esiintyy liikuntamuodoissa, kuten thai-nyrkkeily, uinti, maratonjuoksu. Ei toimi.

Lantus ei myöskään ole samanveroinen kuin Levemir. Lantuksen tasainen vaikutusprofiili on harhainen käsitys yksilötasolla, koska käyrä on piirretty KESKIARVONA ja yksittäisten käyttäjien välillä esiintyy suuriakin vaihteluja insuliinin vaikutusprofiilissa. Siksi Levemir ja Lantus eivät mene päittäin.

Lopuksi: On hyvä, että kustannuksia valvotaan, mutta taisi käydä niin, että Suomen rahat meni Kreikkaan kuin kankkulan kaivoon ja nyt aletaan raakasti karsia heikoimmassa asemassa olevilta diabeetikoilta toimivaa hoitoa pois. Olkoonkin valtiontalous kuralla, mutta aloitetaanpa säästäminen turhanpäiväisistä menoista, ei toimivasta hoitosysteemistä.

Tämä liikunnallisten tyypin 1 diabeetikkojen puolesta. Taistelen asiassa niin kauan, kunnes järkevä kompromisssi toteutuu.