Koulumatkatuki myös AMK- ja yliopisto-opiskelijoille

Vaadimme korkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoille samoja koulumatkatukien oikeuksia kuin muillekkin opiskelijoille! Kelan myöntämä koulumatkatuki korvaa päivittäisten koulumatkojen kustannuksia, mutta Kela maksaa koulumatkatukea ammatillisessa oppilaitoksessa ja lukiossa opiskeleville. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19970048

Muille ei. Tämä lisää osaltaan eriarvoisuutta, vaikka voidaankin ajatella että opiskelijan on mahdollista muuttaa koulun perässä opiskelupaikkakunnalleen. Kaikilla ei tähän kuitenkaan ole mahdollisuuksia erilaisten syiden vuoksi. Esimerkiksi siksi, että opiskelijoiden on vaikea saada kohtuuhintaisia asuntoja isommilta paikkakunnilta. Opiskeluvuodet ovat kuitenkin suhteellisen lyhyt aika elämästä, ja siksi se ei tarkoita automaattisesti muuttokuorman pakkausta ja muuttoa.

Ammattikoululainen tai lukiolainen voi saada koulumatkatukea, kun koulumatkan pituus on vähintään 10 kilometriä ja kustannukset ylittävät 54 euroa kuukaudessa. Esimerkiksi Kun opiskelija kulkee kouluun VR:n junalla tai Matkahuollon linja-autolla, saa hän hakemuksen jättämisen jälkeen ostotodistuksen oppilaitokseltaan. Ostotodistuksella voi ostaa linja-auto- tai junalipun VR:n ja Matkahuollon lipunmyynnistä koulumatkatuella alennettuun hintaan.Kun lipun hinta ylittää 54 euroa kuukaudessa, maksaa opiskelija matkalipusta 43 euroa kuukaudessa. Lipunmyyjä laskuttaa loput lipun hinnasta Kelasta. Ostotodistuksella voi ostaa kuukautta vastaavalle ajalle halvimman mahdollisen lipun. Linja-autossa se on yleensä 44 matkan koulumatkatukilippu tai 30 päivän opiskelijaseutulippu ja junissa 32 päivän koulumatkalippu.

Ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa opiskeleva voi saada ainostaan julkisen liikenteen opiskelija alennuksen, joka on -50% lipun hinnasta, eli jos koulumatka on esimerkiksi yli 100km yhteen suuntaan, tulee lipun kuukausihinnaksi noin 150-250€ (jopa enemmänkin), joka leikkaa todella suuren osan opiskelijan pienestä kuukausibudjetista. Tämä ei myöskään ole toimeentulotuen korvattava menoerä. Julkisten suosiminen olisi ekologista ja eettisesti järkevää, mutta jokaisella opiskelijalla pitäisi olla varaa siihen riippumatta kodin ja oppilaitoksen välisestä matkasta.

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla tämän adressin annan luvan siihen, että Laura S. voi luovuttaa tällä lomakkeella antamani tiedot päätöksentekijöille.


TAI

Saat sähköpostiviestissä linkin vahvistaaksesi allekirjoituksesi. Varmistaaksesi, että saat lähettämämme viestit, lisää info@adressit.com yhteystietoihisi tai turvallisten lähettäjien listalle.

Huomaathan, ettet voi vahvistaa allekirjoitustasi vastaamalla tähän viestiin.
Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…