Lapin kamariorkesteri takaisin töihin - ei estettä työnteolle

Lapin kamariorkesteri takaisin töihin - ei estettä työnteolle

Rovaniemen kaupunginhallitukselle osoitettu adressi

3.4.2020

Koronaepideamian aiheuttamien poikkeusolojen aikana 1.4.2020 Rovaniemen kaupunki tiedotti sisäisesti seuraavaa: “-- kaupunki ilmoittaa 150:lle vapaa-ajan ja koulutuspalvelujen työntekijälle palkanmaksun keskeytymisestä lain mukaisesti 14 päivän kuluttua kulttuuri- ja liikuntalaitosten ja koulujen sulkemisesta johtuvan työnteon estymisen perusteella” --“Työnteosta estyneiden palkanmaksu jatkuu kun este työn tekemiselle poistuu ja henkilöstö palaa työhön.”.

Lapin kamariorkesterilaiset saivat tiedon työn estymisestä ollessaan keskellä työtehtäviään; tekemässä videoitua konserttia Youtube-kanavalle, jossa se tavoittaisi paikallisen yleisön lisäksi myös kenet tahansa maailmanlaajuisesti. Lapin kamariorkesteri julkaisi lyhyemmän musiikkivideon Rovaniemen kaupungin Youtube-kanavalla 27.3.2020 ja se on viikossa kerännyt 1116 katsojaa.
Lapin kamariorkesteri on koronavirusepidemian aikana julkaissut somekanavillaan (Instagram, Facebook) muitakin videoita, jotka ovat toimineet erinomaisena mielenkiinnon herättäjänä niin orkesteria kuin Rovaniemen kaupunkia kohtaan sekä korkeatasoisena mainontana Kulttuuritalo Korundille, Lapin kamariorkesterille ja sitä kautta koko Rovaniemen kaupungille.

Yksikään muusikko Lapin kamariorkesterissa ei ole tällä hetkellä sairaana koronavirusepidemian vuoksi. He olivat keskellä työtehtäviään saadessaan tiedon työnteon estymisestä. Koronavirusepidemian aiheuttamien poikkeusolojen astuttua voimaan he tekivät päivittäin töitä uuden suunnitelman kehittämiseksi ja käyttöönottamiseksi kevään 2020 konserttikalenterin osalta. Poikkeusolot vaativat poikkeustoimia ja sen vastuun Lapin kamariorkesterilaiset ottivat ja täyttivät välittömästi. Soittovideoita alkoi virrata nettiin ja suunnitelmaan luonnollisesti sisältyy myös vanhusten ja lasten huomioimista etätoiminnassa.
Kulttuurikeskus Korundi on suljettu asiakkailta ja yleisöltä, mutta se ei ole suljettu muusikoilta, jotka parhaillaan tuottivat sieltä konsertteja.
Myös lukuisat muut kaupunginorkesterit Suomessa (HS 2.4.2020) aktivoituivat poikkeusoloissa näihin samoihin poikkeustoimiin niin yleisön säilyttämiseksi, yleisötyön tekemiseksi, ihmisten hyvinvointia edistävän kulttuurin- ja viihdykkeen tarjoamiseksi poikkeusoloihin kuin orkesteritoimintaa koskevien työpaikkojen turvaamiseksi.
Ymmärrämme Rovaniemen kaupungin talouden olevan tällä hetkellä hyvin tiukalla, mutta orkesterin kustannukset ovat tosiasiassa vain pieni prosentuaalinen osa kaupungin budjettia. Suuri osa orkesterin toiminnasta rahoitetaan valtionosuuksilla. 

Lapin kamariorkesteri on 18-henkinen yhtye, jonka toimialueeseen kuuluu koko Lapin maakunta. Orkesterin kulttuuritoiminta kattaa siis alueellisesti n. yhden kolmanneksen Suomen pinta-alasta. Yhtyeen taiteellista toimintaa on pitkäjänteisesti ja ansiokkaasti rakentanut jo yli 20 vuoden ajan kansainvälinen huippukapellimestari John Storgårds. Orkesteri on tunnettu sen yllätyksellisistä ja monimuotoisista ohjelmista, jotka usein peilaavat pohjoista elämää ja aiheita sekä yleisesti aikaa, jossa elämme. Orkesteri on kansainvälisesti vetovoimainen, mikä on todistettu niin orkesterin muusikoiden kuin vierailijoiden moninaisten kansallisuuksien toimesta. Orkesterin erityispiirteeksi voisi kuvailla sinnikkyyttä, sitkeyttä ja oma-aloitteisuutta, joka oli näkyvillä myös historiallisten poikkeusolojen astuessa voimaan. Orkesteri on alueen asukkaille ja monille sen kansainvälisille kannattajille merkittävä voimanlähde, joka edistää henkistä, sosiaalista ja fyysistä hyvinvointia.

Vedoten kaikkiin edellämainittuihin perusteluihin ei voida todistaa, että Lapin kamariorkesterin työ olisi estynyt. Itse asiassa poikkeusolojen aiheuttamat toimet ovat tuoneet orkesteria enemmän esille Suomessa ja ulkomailla. Monilla tutkimuksillakin on todistettu Internetin levitystehokkuutta ja sen kattavuutta mm. yleisökannassa. Estämällä Lapin kamariorkesterin työ Rovaniemen kaupunki toimii omia tavoitteitaan ja tehtäviään vastaan; Kaupungin tehtävä on edistää, järjestää ja tukea kirjasto-, museo-, orkesteri- ja yleistä kulttuuritoimintaa, teatteria ja tanssia sekä omaehtoista kulttuuritoimintaa.


Linda Suolahti, vapaa taiteilija    Ota yhteyttä adressin tekijään
Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )