Säilytetään Oittaa ulkoilualueena – datakeskukselle olisi muitakin tontteja

Tiedote: Adressi on avattu uudestaan ja pidetään auki ainakin 5.5.2019 klo 18 asti, koska päätös datakeskuksen aluevarauksesta siirtyi. Asia tulee aikaisintaan seuraavaan Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaoston kokoukseen 6.5.2019. Muistathan tarkistaa, ettei sähköpostiosoitteeseesi ole jäänyt kirjoitusvirhettä. Allekirjoitus pitää vahvistaa sähköpostiin tulevan linkin kautta.

*****

Me allekirjoittaneet vaadimme, että Oittaan ulkoilualueen päälle suunnitellulle datakeskukselle etsitään paikka muualta Espoosta. Säilytetään Oittaa ulkoilijoiden käytössä.

Kehä III:n varrelle Espoon Hepokorpeen on suunnitteilla Fortumin johdolla datakeskus. Konesalien hukkalämpöä olisi tarkoitus johtaa kaukolämpöverkkoon, mikä auttaisi Fortumia ja siten Espoota vähentämään kivihiilen polttoa. 

Kannatamme hanketta yleisellä tasolla, mutta sille suunniteltu 35 hehtaarin alue on ulkoilijoiden kannalta mitä järkyttävin valinta. Massiivinen datakeskus peittäisi alleen Oittaan hiihtolatuja ja suuren osan alueen metsää. 

Kyseinen alue on todettu myös maakunnallisesti arvokkaaksi luontoalueeksi. 4. vaihemaakuntakaavassa (ja myös Uusimaa 2050 -kaavan luonnoksessa) Hepokorven alueelle on osoitettu viheryhteystarpeen merkintä Espoonjokilaaksosta Nuuksioon. Uudenmaan ekologiset verkostot -selvityksessä tuo kohta lukeutuu Uudenmaan 20 % parhaimmistoon osana laajempaa Kirkkonummen–Nuuksion ekologista verkostoa. 

Datakeskuksen aluevaraushakemuksen sijainti kartalle luonnosteltuna: 

Uusi_kartta_Oittaan_datakeskus.jpg

Oittaa on Espoon suosituimpia ulkoilualueita, joka houkuttelee talvisin kaikentasoisia hiihtäjiä ympäri pääkaupunkiseutua ja kesäisin suunnistajia, marjastajia, maastopyöräilijöitä ja muita ulkoilijoita. Oittaan ulkoilureittien ja metsän nakertaminen tämän massiivisen datakeskuksen tieltä olisi lyhytnäköinen päätös. 

Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto käsittelee datakeskuksen aluevaraushakemusta seuraavan kerran maaliskuun alussa. Toivomme, että siihen mennessä hankkeelle on löytynyt toinen sijoituspaikka. Lukuisia hyviä tonttivaihtoehtoja datakeskukselle löytyy eri puolilta kaupunkia Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen vuonna 2017 tekemästä palvelinkeskusten tonttikartoituksesta

Datakeskus on tervetullut investointi Espooseen, mutta ei ulkoilupyhättömme ja maakunnallisesti arvokkaan luontoalueen pilaamisen kustannuksella. 

Allekirjoittamalla tämän adressin olet mukana puolustamassa Oittaan ulkoilualueen säilyttämistä virkistyskäytössä ja viemässä tätä viestiä päättäjille. Kiitos tuestasi! 

 

Adressin voi allekirjoittaa sunnuntaihin 5.5.2019 klo 18 mennessä. Muistathan tarkistaa, ettei sähköpostiosoitteeseesi ole jäänyt kirjoitusvirhettä. Allekirjoitus pitää vahvistaa sähköpostiin tulevan linkin kautta.
Adressi luovutetaan Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaostolle, joka pitää kokouksensa maanantaina 6.5.2019 aamulla.

 

 HS Espoo 25.2.2019: Grafiikka datakeskuksen aluevarauksen sijainnista:

HS_Oittaan_datakeskuskartta.PNG

Lisätietoja: 

Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaoston pöytäkirja 11.02.2019/Pykälä 18: Alueen varaaminen Högnäsistä datakeskushankkeen suunnittelua varten (sis. Fortumin hakemuksen ja aluevarauskartan): http://espooprodfi.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2019463066-13

Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen julkaisu 2017: Espoon kaupungin palvelinkeskusten tonttikartoitus: https://www.espoo.fi/download/noname/%7BCEEA59B5-55E3-4C7F-A1A1-08BFC192E018%7D/97824

HS Espoo 25.2.2019: Fortum havittelee datakeskusta Oittaalle – Suunnittelualueella on satoja metrejä hiihtolatuja: https://www.hs.fi/kaupunki/espoo/art-2000006013682.html 

Länsiväylä 8.2.2019: Kehä III:n varrelta löytyi paikka isolle datakeskukselle − tietokoneet jauhaisivat samalla lämpöä ja auttaisivat ilmastotalkoissa: https://www.lansivayla.fi/artikkeli/744186-keha-iiin-varrelta-loytyi-paikka-isolle-datakeskukselle-tietokoneet-jauhaisivat 

Uudenmaan liiton julkaisuja E 194 - 2018: Uudenmaan ekologiset verkostot Zonation-analyysien perusteella: https://www.uudenmaanliitto.fi/files/21415/Uudenmaan_ekologiset_verkostot_E194-2018%29.pdf 


Sara Saramäki, Espoo    Ota yhteyttä adressin tekijään

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla tämän adressin annan luvan siihen, että Sara Saramäki, Espoo voi luovuttaa tällä lomakkeella antamani tiedot päätöksentekijöille.

Emme näytä sähköpostiosoitettasi julkisesti verkossa.

Emme näytä sähköpostiosoitettasi julkisesti verkossa.Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…