Puhdas sisäilma Porin lapsille!

Kansalaisaloite valtuustolle –

Porilaisille lapsille oikeus koulunkäyntiin ja päivähoitoon puhtaassa ilmassa.

 

9.10.2013 Yle julkaisi artikkelin koskien salassa pidettyä raporttia Porin koulujen ja päiväkotien sisäilmanlaadusta. Artikkelin mukaan kaikenkaikkiaan yhdeksässä kiinteistössä on todettu vakavia sisäilmaongelmia. Osa mainituista rakennuksista määritellään korjauskelvottomiksi (http://yle.fi/uutiset/porin_kouluissa_vakavia_sisailmaongelmia_-_lue_ylen_kasiinsa_saama_salainen_raportti/6872339).

 

Saastunut sisäilma on altistanut sadat lapset ja aikuiset eriasteisille terveyshaitoille. Sairaspoissaoloja ja työkyvyttömyyttä aiheuttavat mm. jatkuvat infektiokierteet, hengitysteiden oireet ja kroonistuneet silmäsairaudet. Esimerkkinä vakavemmista mahdollisista seurauksista mainittakoon maksa- ja munuaissairaudet. Kuka korvaa lapsille ja aikuisille sairastelusta, tai jopa terveyden menettämisestä, aiheutuvat kustannukset?

Tämä adressi vaatii Porin kaupungilta välittömiä toimenpiteitä, jotka tutkitusti ja todistetusti takaavat tarhalaisten ja koululaisten oikeuden nauttia opetuksesta ja varhaiskasvatuksesta lain määräämissä olosuhteissa. Niinikään työntekijöiden työturvallisuuslaissa* määritellyt oikeudet tulee taata.

Vaadimme, että päättävät tahot kantavat vastuunsa linjauksestaan olla saattamatta tieto sisäilman laadusta asianosaisten tietoisuuteen sekä poliittiseen päätöksentekoon. Vaadimme niinikään, että rakennuksissa tehdään asianmukainen kuntokartoitus ja että vaaditut korjaustoimenpiteet suoritetaan viipymättä. Vuosia jatkuneet sisäilmaongelmat vaativat välittömiä ja pitkän aikajänteen ratkaisuja. Näihin eivät lukeudu jo hyödynnetyt, mahdollisen hetkittäisen ja näennäisen parannuksen tuottavat toimintaratkaisut

 

Oletamme Porin kaupungin viranhaltijoiden ja päättäjien olevan tietoisia vastuustaan. Nyt tämä vastuu on myös aika kantaa.

Allekirjoita ja vaadi puhdas sisäilma kaikille.

Kiitos!

 

 

*8 § Työnantajan yleinen huolehtimisvelvoite

Työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Tässä tarkoituksessa työnantajan on otettava huomioon työhön, työolosuhteisiin ja muuhun työympäristöön samoin kuin työntekijän henkilökohtaisiin edellytyksiin liittyvät seikat.

Työturvallisuuslakia sovelletaan myös oppilaan ja opiskelijan työhön sekä hoito- tai muussa siihen verrattavassa laitoksessa hoidettavan tai pidettävän henkilön työhön ja työtoimintaan.