Mielenterveyskuntoutujien kokonaisvaltaisten avohoidon palvelujen puolesta

Tukipiste Laturi tuottaa kotonaan itsenäisesti asuville, lähinnä skitsofreniaa sairastaville mielenterveyskuntoutujille suunnattua psykososiaalista avokuntoutusta, asumisen tukipalveluita ja palveluohjausta. Tukipiste Laturi toimii jokaisena päivänä vuodessa 24 tuntia vuorokaudessa. Jokaiselle Tukipisteen asiakkaalle laaditaan palvelusuunnitelma yhteistyössä asiakkaan ja hoitotahon kanssa. Laturi tarjoaa asiakkailleen mm. viikoittaiset kotikäynnit, mahdollisuuden valvottuun lääkkeenottoon vuoden jokaiselle illalle, tukea hoitoverkostojen yhteydenpitoon, tukea ja neuvontaa asiakkaiden omaisille, yhteisöllisyyttä, vertaistukea sekä kokemusasiantuntijuutta, kriisipäivystyksen 24 tuntia vuorokaudessa 7 päivänä viikossa sekä tarvittaessa apua sairaalahoitoon hakeutumisessa ja toimituksessa.


Helsingin kaupunki on päättänyt lopettaa asumisen tukipalvelun ostamisen Alvi ry:n Tukipiste Laturilta 1.1.2011 alkaen. Suunnitelmissa kaupungilla on räätälöidä tarvittavat palvelut omasta palveluvalikostaan. Arviomme mukaan Helsingin kaupungilla ei ole tällä hetkellä eikä lähitulevaisuudessakaan mahdollisuutta tuottaa vastaavaa palvelua yksinasuville ja apua tarvitseville skitsofreniapotilaille ilman, että se pirstaloituisi monen eri palveluntuottajan palveluiksi ja siltikin osa palveluista katoaisi kokonaan.


Mielestämme päätös Tukipiste Laturin palvelun lakkauttamisesta on kaupungin kannalta taloudellisesti kallis ja asiakkaiden kannalta epäinhimillinen ratkaisu. Lisäksi päätös on ristiriidassa niin kaupungin omien kuin kansallisten strategiatavoitteidenkin kanssa, joiden tavoitteena on vähentää sairaala- ja laitospaikkoja sekä vahvistaa kotiin annettavaa ylisektoroitunutta tukea.

 

 


Reetta Sipilä, Alvi Ry/Tukipiste Laturi    Ota yhteyttä adressin tekijään