Yksityisten kuntosalien poisjäänti mahdollisesta tartuntatautilainmuutoksesta

Arvoisat kansanedustajat,

Yksityiset kuntosalit ovat sulku-uhan alla mahdollisen tartuntatautilakimuutoksen takia. Mahdolliseen tartuntatautilakimuutokseen on vaikuttanut Koreassa pidetty 4 tunnin tanssitapahtuma, jossa ihmiset ovat kerääntyneet yhteen huonosti ilmastoituun tilaan. Suomessa on 4.2.2021 mennessä altistunut Koronalle noin 2 903 700 ihmistä ja tartunnan saaneita noin 46 937, tartunnan saaneita on siis noin 2,5 % testatuista. Tartunnan saaneiden lukumäärä on vähäinen altistumisiin verrattuna, koska ihmisen oma vastustuskyky toimii bakteereja sekä viruksia vastaan. (Luvut THL) 

Suomen kunto - ja terveysliikuntakeskusten ry on reagoinut vastuullisesti ja välittömästi vuosi sitten alkaneeseen Koronatilanteeseen informoimalla yhdistyksen sisällä olevia kuntosaleja sekä kuntokeskuksia kokoontumisrajoitusten soveltamisella ja hygieniatoimenpiteiden lisäämisellä. He ovat myös ohjeistaneet henkilöstöä ja liikkujia kontaktien välttämisessä. (Lähde: Suomen kunto - ja terveysliikuntakeskusten ry.)

5.1.2021 THL:n tilaston mukaan 58 kpl alle 69-vuotiaista oli kuollut Koronaan. 29.1.2021 tuli tasan vuosi ensimmäisestä rekisteröidystä Koronatartunnasta. Sen jälkeen taudin on saanut todennäköisesti noin 0,8 % suomalaisista ( 46937 koronatapausta / 5535605 asukasta). Vuoden aikana tehohoitoon on joutunut 437 henkilöä, joka on 0,008 prosenttia suomalaisista. Tällä hetkellä sairaalassa on hoidossa 126 potilasta. Kun suhteutetaan mittaluokkia niin pelkästään HUS:lla on 22 sairaalaa, joissa hoidetaan vuosittain noin 680 000 potilasta. Näiden lukujen perusteella valtiolla ei ole mitään kunnollisia perusteita sulkea kuntosaleja.(Luvut: THL ja Tilastokeskus)

Sosiaali -ja terveysministeriö on 24.11.2020 luokitellut kuntosalit ja kuntosalien ryhmäliikunnan korkean tartuntariskin luokkaan vaillinaisilla perusteilla. Suomen kunto - ja terveysliikuntakeskusten ry oli pyytänyt Kirsi Varhilalta tietoja luokituksesta ja Varhilan mukaan korkean tartuntariskin luokitus perustuu THL:n tilastoihin. THL:n virallisen tietopyynnön mukaisesti kuitenkin todettiin, että THL:llä ei ole eriteltyä tietoa kuntosaleista. (Lähde: Suomen kunto - ja terveysliikuntakeskusten ry.)

Liikunta-alan (kuntosali ja kuntokeskukset) yhteiskunnallinen vaikuttavuus kansalaisten fyysisen-, psyykkisen -ja sosiaalisen hyvinvoinnin osalta on merkittävä. Liikkumattomuuden kustannukset yhteiskunnalle ovat useita miljardeja, kuten käy ilmi Valtioneuvoston kanslian toimeksiantoselvityksestä vuonna 2018. Valtioneuvoston sivuilla todetaan,että liikkumattomuus aiheuttaa vuosittain seuraavia kustannuksia: sairauksien aiheuttamat terveydenhuollon ja tuottavuuden kustannukset menetettyjen työpanosten osalta 1,5-4,4 miljardia euroa, ikääntyvän väestön koti -ja laitoshoidon kustannukset 150 miljoonaa euroa, tuloverojen menetys 1,4-2,8 miljardia euroa, työttömyysturvaetuudet noin 30-60 miljoonaa euroa sekä syrjäytymisen kustannukset vähintään 70 miljoonaa euroa. Yhteensä nämä vuosittaiset kustannukset ja tuottavuuden menetykset ovat 3,2 - 7,5 miljardia euroa. (Lähde: suomen kuntosali - ja liikuntakeskusten yhdistys ry) 

Näiden kaikkien tietojen valossa yksityiset kuntosalit tulisi jättää pois mahdollisesta tartuntatautilakimuutoksesta.

Tätä adressia ovat tukemassa Ptvgym (Porvoo,Helsinki,Jyväskylä,Kouvola,Joensuu ja Seinäjoki), Vilperi Gym (Ylämylly), Kuntofarmi oy (Kaustinen), Mayors Gym (Helsinki),Classic Gym (Oulu), Itäharjun kuntosali (Turku), 1st Gym (Tervakoski), Fyysinen huoltokeskus oy, Sport Talli (Hämeenlinna), Kovat Kundit & Piukat Paikat (Hämeenlinna), Ap gym Toijala (Akaa),Fitnessclub 2000 (Veikkola),HHGym (Tampere), Basic Fit Gym oy (Turku), Masku Gym oy (Masku), Lets Go Center (Vantaa), Kuntostudio Naisvoima (Uusikaupunki), Solana Fitness (Helsinki), Target Gym (Naantali), Ääneseudun Kuntokeskus ja Fysio oy, Kuntokeskus Flamingo (Vantaa), Hyvä Kunto (Jokela), Hyvä kunto Keskusta (Hyvinkää), Hyvä kunto Parantola (Hyvinkää), Fit Kunto Villatehdas (Hyvinkää), Fit Park Sveitsi (Hyvinkää), Locomotion (Riihimäki), Ole Fit (Haaga, Hyrylä, Malminkartano, Ärrävaara, Tervakoski, Oitti), Töölö Gym (Helsinki) 


Alina Leisiö, personal trainer ja sairaanhoitaja    Ota yhteyttä adressin tekijään

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla hyväksyn sen, että Alina Leisiö, personal trainer ja sairaanhoitaja näkee kaikki tällä lomakkeella antamani tiedot.

Emme näytä sähköpostiosoitettasi julkisesti verkossa.

Emme näytä sähköpostiosoitettasi julkisesti verkossa.


Annan suostumukseni siihen, että tällä lomakkeella antamiani tietoja käsitellään seuraavissa tarkoituksissa:
Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…