Teiskon kirkon alueen pelastaminen

Ota yhteyttä adressin tekijään

Teiskon kirkon arvokas kulttuuriympäristö säilytetään

2022-11-26 17:42:11

Hyviä uutisia kaikille luonnon ja kulttuuriympäristöjen ystäville!

Teiskon kirkon arvokas kulttuuriympäristö, jolla on erityisiä luontoarvoja on ainakin toistaiseksi pelastettu.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi yhdyskuntalautakunnan päätöksen lainvastaisena ja hylkäsi seurakunnan kohtuuttoman omakotilähiön poikkeamislupahakemuksen Teiskon kirkon viereen. Hallinto-oikeuden ratkaisu on jäänyt voimaan.

Hallinto-oikeuden johtopäätöksissä lausuttiin mm. seuraavaa:

"Rakennuspaikkojen määrä suhteessa rakennettavaan pinta-alaan poikkeaa selvästi alueella voimassa olevassa osayleiskaavassa, rakennusjärjestyksessä ja strategisessa yleiskaavassa asuinrakentamiselle sallitusta rakentamistiheydestä. Rakennuspaikat ovat selvästi pienempiä verrattuna myös muihin alueen rakennuspaikkoihin.

Suurempaa rakentamisen määrää ei voi perustella alueella voimassa olevan osayleiskaavan PY-merkinnällä, koska kysymys ei ole enää julkisia palveluja ja hallintoa vastaavasta rakentamisesta.

Maanomistajien yhdenvertainen kohtelu edellyttää, että myös muilla maanomistajille tulee olla oikeus vastaavaan rakennusoikeuteen. Tämä johtaisi poikkeuksellisen tehokkaaseen rakentamiseen kylämaisella maakunnallisesti arvokkaalla kulttuurimaisema-alueella.

Ei ole varmaa, voidaanko näin tehokasta rakentamista osoittaa edes asemakaavalla. Kun vielä otetaan huomioon kirkon ympäristön liikenteen järjestämisen tarpeet sekä suunnitellulla pysäköintialueella sijaitseva liito-oravan kolopuu, rakennushankkeen toteuttamisen edellytykset on tutkittava rakentamiseen oikeuttavassa kaavoituksessa.

Kaavoituksessa voidaan ottaa yksittäistä kiinteistöä laajemmin huomioon arvokkaan kulttuurimaiseman arvojen säilyttäminen, alueen maankäytön erilaisten tarpeiden yhteensovittaminen ja maanomistajien yhdenvertainen kohtelu.
Näistä syistä suunniteltu rakentaminen aiheuttaisi haittaa kaavoitukselle ja alueiden käytön muulle järjestämiselle.

Edellä mainituilla perusteilla maankäyttö- ja rakennuslain 137 a §:ssä säädetyt rakennusluvan erityiset edellytykset eivät täyty. Näin ollen yhdyskuntalautakunnan päätös on kumottava lainvastaisena ja lupahakemus on hylättävä." 
 

Eli juuri näin ja ihan loistava päätös. 
Ja näinhän sen olisi pitänyt mennä jo Tampereen kaupungin käsittelyssä, jos hankkeen harkinta ja päätöksenteko olisi ollut objektiivista. 
On erikoista, että Tampereen kaavoitus, yhdyskuntalautakunta ja juristit olivat asiasta mukamas eri mieltä, vaikka tapaus on näin selkeä, että maallikotkin sen hahmottivat vaivatta samalla tavalla kuin HAO. Nyt alueen ystävät joutuivat näkemään vaivaa ja käyttämään myös rahaa - saadakseen asialle ihan normaalin ja puolueettoman - eli hyvän hallinnon mukaisen käsittelyn. 
 

Suuri kiitos kaikille alueen suojelemiseen osallistuneille!

Tämän ponnistelun ansiosta Teiskon kirkon arvokas kulttuurihistoriallinen ympäristö luontoarvoineen säilyy näillä näkymin myös jälkipolville, rikastuttaen yhteistä kulttuurista perintöä ja julkista pääomaa.

Teiskon kirkon seutuun kuuluvaan Pappilansaareen (nyk. myös Teiskon Salonsaari) suunnitellun ylimitoitetun mökkikylän rakennushankkeen kohtalo on toistaiseksi auki, seuratkaamme tilannetta.

 


Jeena Rancken

Sisäisen tarkastuksen kannanotto päätöksentekoprosessiin

2021-03-03 14:46:09

Tampereen yhdyskuntalautakunnan 23.2.2021 kokoukseen ilmaantui Tampereen kaupungin sisäisen tarkastuksen muistio srk:n hankkeesta Teiskon kirkolla (liitteenä). Melko myöhäinen ajankohta muistion julkistamiselle, kun päätöksestä on kulunut jo yli puoli vuotta ja muistion tekemisestäkin kolme kuukautta.

Muistiosta käy kuitenkin ilmi, mikä on ollut koko valmistelun taso hankkeessa. Tyydyttävä arvosana ja kaikissa keskeisissä kohdissa menettelytapavirhe tai puutteellinen perustelu.

Keskeisin johtopäätös on se, että poikkeamislupaan lain mukaan vaadittava erityinen syy ei hankkeen kohdalla toteudu. Jos hallinto-oikeus päätyy samaan tulkintaan, se tekee koko päätöksestä lain vastaisen ja hanke kaatuu siihen.

”Päätösehdotuksessa ei ole riittävän selkeästi esitetty erityistä syytä. Erityisen syyn käsittely ja harkinta eivät käyneet päätösehdotuksesta yksiselitteisesti ilmi eikä erityistä syytä perusteltu maankäytöllisillä syillä.”

Poikkeamisluvan vaatiman erityisen syyn puuttuminen tuotiin viranomaisten ja Tampereen yhdyskuntalautakunnan päätöksentekijöiden tietoon hyvissä ajoin ja jopa useampaan otteeseen ennen kuin poikkeamislupapäätös tehtiin. Tästä huolimatta hankkeelle myönteinen päätös haluttiin ajaa läpi kaavoituksen ohjaamana, tarkistamatta edes hankkeen laillisia perusteita.

Myöskään alkuperäisestä päätösehdotuksesta poikkeavaa lopputulosta ei ole lainkaan perusteltu.

"Perusteluissa ei tuotu myöskään selkeästi esiin, mitkä seikat ja selvitykset ovat päätösehdotuksen taustalla.”

Sisäisen tarkastuksen muistiossa on käsitelty vain päätöksentekoprosessia, lukuisat muut hankkeeseen liittyvät epäkohdat jäävät tämän tarkastelun ulkopuolelle.

Mm. Pirkanmaan liitto on katsonut lausunnossaan, että näin tiiviin ja muusta ympäristöstä poikkeavan rakentamisen kohdalla, jota havitellaan valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön, tulisi poikkeamislupamenettelyn sijaan edetä kaavoituksella.

Positiivista on kuitenkin se, että Tampereen kaupungin oma Sisäinen tarkastus on tarttunut asiaan ja nostanut näitä hallinnollisia epäkohtia näkösälle.

Sisäisen tarkastuksen tarkastusmuistio M3 2020 Pvm 27.11.2020

https://tampere.cloudnc.fi/download/noname/%7Bdbbc0f44-c0b5-4885-bc98-3a7144b0a2d8%7D/4744461


Jeena Rancken

Jäähyväiset kulttuuriympäristölle?

2020-08-28 10:46:25

Jäähyväiset kulttuuriympäristölle?

Tampereen yhdyskuntalautakunta päätti 25.8.20 kokouksessa myöntää seurakunnalle 4 talon ja 540 m2:n rakennusoikeuden. Hanketta pienennettiin nimellisesti haetusta 5 talosta ja 660 m2:sta.

Normaalisti alueella saa kuitenkin vastaavan kokoiselle tontille rakentaa vain YHDEN max. 300m2 talon, mistä on pidetty tiukasti kiinni poikkeuksetta muiden hakijoiden kohdalla.
Poikkeamislupaan vaaditaan yleensä hyvin erityinen perustelu. Tämän hankkeen motiivina oleva taloudellinen syy ei ole lain tulkinnan mukaan riittävä peruste.

Srk myy saamansa tontin rakennusoikeuden rakennuttajalle sekä vuokraa tontin talojen ostajille. Rakennuttaja puolestaan rakentaa ja myy talot vuokratonteilla yksityisille ihmisille.

Teiskon kirkon vieressä kirkkoa vastapäätä oleva julkisessa käytössä ollut tontti sekä parkkipaikka siis suljetaan ja muutetaan yksityiseksi, tiiviiksi modernien talojen pihaksi. Samalla perustetaan kaupunkimainen ok-taloalue, joka poikkeaa täysin ympäristöstään tyylin ja mittakaavan puolesta - näin tiivistä rakentamista ei löydy edes Terälahden keskustasta. Käytännössä kulttuuriympäristö lakkaa olemasta kulttuuriympäristö sen keskeisimmältä kohdalta, koska nyt esitetty ok-taloalue ei vastaa perinnemaisemaa mitenkään.

Valtakunnallisesti suojellulla kulttuuriympäristöllä ei ollut merkitystä päätöksessä.
Yk-lautakunta katsoi, että tällaisen ok-alueen voi perustaa olemassa olevan alueen sisälle, ilman että olisi tarvetta tarkastella tarkemmin alueen yhdyskuntarakennetta tai alueen kokonaisuuden kehittämistä. Jos vastaava rakentamistiheys yleistyy, alue muuttuu totaalisesti.

 

Yk-lautakunnan päätöksen mukaan ei ole merkitystä:

Alueen maanomistajien yhdenvertaisuudella
Valtakunnallisella kulttuurialueella (RKY-tontti)
Viranomaisten kartoittamilla tontin luonnonsuojelukohteilla
Alueen yleiskaavalla
Alueen rakennusmääräyksillä
Alueen rakennusjärjestyksellä
Alueen asukkaiden, osallisten ja muiden ihmisten vastustuksella

Nämä kaikki voi siis ohittaa?

Päätöstä ei ole perusteltu asiallisesti ja kunnollisesti.

Kaiken kaikkiaan koko hanke ajettiin läpi vahvasti demokratian vastaisesti. Ottaen huomioon, ettei mikään näistä listatuista kohdista vaikuttanut lopputulokseen herää kysymys missä ja miksi päätös runnottiin läpi? Kansalaisille tilanne ilmenee nyt niin, että päätös junailtiin läpi suljetuissa poliittisissa kabineteissa ja kaupungin kaavoitus näytti toimivan lähinnä vain hakijan asiamiehenä.

Päätösehdotus ei ollut lähtökohtaisesti objektiivinen eikä perustu faktatietoihin. Kaavoitus näyttää tulkinneen kaiken hanketta käsittelevän materiaalin hakijaa suosivasti yhdyskuntalautakunnalle, ohjatakseen hankkeelle myönteisen päätöksen.

Päätösehdotus (klikkaa kohta 23.6.2020 ja ks. mm. kohta ”hakijan perustelut”, joka sisältää alueesta virheellisiä väittämiä, mutta joka on haluttu sisällyttää päätösehdotukseen):

https://tampere.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet/Yhdyskuntalautakunta/Kokous_2582020/Poikkeamishakemus_rakennuspaikalle_joka_(150693)#cf238b4b-1451-495e-a030-fd0c170c70c5


Hankkeesta esitettiin
18 + 6 yht. 24 muistutusta (mikä on syrjäseudulla huomattavan paljon)
462 nimen adressi, johon oli jätetty 52 kommenttia päättäjille

Ihmisten mielipiteillä ja osallistumisella ei ollut hankkeeseen valitettavasti mitään merkittävää vaikutusta.

Tren kpgin viesti lienee, että osallistukaa ihmiset, mutta vain silloin kun olette samaa mieltä kaavoituksen kanssa.

Yhdyskuntalautakunnan poliitikkojen viesti äänestäjille lienee se, että kuntalaisten mielipiteillä ei ole merkitystä.
Tästä voimme lukea myös sen viestin, ettei äänemmekään ole heille tärkeä.
Muistetaan tämä, kun äänestysaika koittaa.

Ja vaalimainoksista puheen ollen, vielä päätettyä tiheämpää viiden talon hanketta kannattivat keskustan Matti Järvinen ja kokoomuksen Matti Höyssä.

Vihreät sekä vasemmisto olisivat lehtijutun perusteella ilmeisesti kannattaneet alueelle hieman kevyempää rakentamista.

 

Asiassa voi vielä yrittää vaikuttaa valittamalla hallinto-oikeuteen 30 päivän sisällä päätöksestä.
Sekä vetoamalla tietysti seurakuntaan, jolla on ylin päätösvalta hankkeen toteuttamisessa.

Seuraamme edelleen tilannetta. 


Jeena Rancken

Teiskon kirkon seudun ok-taloalueen käsittely siirtyi YLA kokoukseen 25.8.20

2020-08-13 15:25:38

Ti 11.8.20 Tampereen yhdyskuntalautakunnan kokouksen asialistalla oli niin monta asiaa, että Teiskon kirkon seudun ok-talohanketta ei ehditty käsitellä.  

Käsittely siirtyi seuraavaan kokoukseen 25.8.20.    

Tämä tarkoittaa, että adressia voi allekirjoittaa seuraavaan kokoukseen 25.8.20 asti! Kiitokset taas osallistujille!

 


Jeena Rancken

Luontoarvojen ohittaminen

2020-08-06 17:08:45

Luontoarvojen ohittaminen

MRL 23 luvussa, 171 § (18.3.2016/196) luetellaan poikkeamisluvasta luonto- ja ympäristöarvojen osalta mm. seuraavat ehdot, joita poikkeaminen ei saa rikkoa:

Poikkeamista ei saa myöntää, jos se:

vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;

vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista;

tai johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen

tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.” 

Tämä hanke rikkoisi toteutuessaan kaikkia noita ehtoja. 

Luonto- ja ympäristöarvojen suhteen hankkeen hakija Tampereen seurakuntayhtymä on tarkoituksellisesti jättänyt pyytämättä seurakunnan ympäristötoimikunnan lausuntoa Teiskon kirkon kylkeen suunniteltuun omakotitaloalue-hankkeeseen, vaikka näin olisi tullut tehdä jo hallintolain mukaisesti. Viranomaiset eivät ole halunneet pyynnöistä huolimatta pyytää hakijaa hankkimaan puuttuvaa srk:n ympäristötoimikunnan lausuntoa.

On selvää, että ympäristötoimikunnan lausuntoa ei ole pyydetty eikä haluttu siksi, että se todennäköisesti tulisi rajoittamaan hankkeen rakentamismäärää tai rakentamisalaa.

Näin tiheästi rakennettu hanke tulisi väistämättä vahingoittamaan tontilla olevia luontokohteita.

Seurakuntatalon alle hehtaarin kokoisen rinnetontin käyttömahdollisuuksiin vaikuttaa peräti kolme inventoitua luontokohdetta:  

1) Kallioalue kirkon ja srk-talon välissä. Siinä kasvaa uhanalaisia kasveja, esim. kissankäpälä ja ketoneilikka. Suojeltujen kasvien alue on rauhoitettu, eikä sitä saa rasittaa ylimääräisellä toiminnalla tai maa-alueen kulutuksella.  

2) Srk-taloa kolmelta reunalta ympäröivässä luonnontilaisessa metsässä liikkuvat liito-oravat. Liito-oravien pesimis- ja levähdyspaikkoina toimivia useita kolopuita ja samaan tarkoitukseen sopivia oravan risupesiä on tontilla useita. Kolopuut tulee säästää ja ottaa huomioon myös niiden juuriston alueelta, eikä niiden alle saa esim. läjittää maa-ainesta. Kolopuiden ympärille tulee säilyttää riittävästi suojapuustoa (Luonnonsuojelulain 49 § 1 momentin mukaan). Kolopuita on myös tontin länsipuolella, rinteen alapuolisella alueella, minne on suunniteltu kirkon parkkipaikkaa.  

3) Kolmas luontokohde on tummaverkkoperhoselle rauhoitettu niittyalue. Tummaverkkoperhonen on suurehko päiväperhonen, joka on erittäin uhanalainen ja rauhoitettu laji. Se on myös Tampereen tunnuseläin. Perhoselle rauhoitettu alue sijaitsee srk-talon rinteen alla koivikossa, alueella, minne on suunniteltu parkkipaikkaa. (Srk-talo s. 9) https://docplayer.fi/48733210-Pirkanmaan-tummaverkkoperhosniityt-vuonna-2010.html  

Alueen nykyisestä perhostilanteesta ei ole viime vuosina tehty tutkimusta tai systemaattista tarkkailua. Alueella on kuitenkin runsaasti tummaverkkoperhosen ravinnoksi soveltuvaa virmajuurta kirkon alueelta museon alueelle asti ja srk:n viereinen tontti on perhosniityn vuoksi toimenpidekiellossa.

On selvää, että hanke olisi rakentamiseltaan raskas jo ihan tavallisellekin tontille. Tässä tapauksessa näyttää mahdottomalta, että alle hehtaarin tontilla olisi mahdollista säilyttää em. luontoarvot ja rakentaa esitetyssä määrässä viisi isoa ok-taloa, kaksi autokatosta, jätepisteen, vesihuollon ja lisäksi kirkon julkisen 36 paikkaisen parkkipaikan käytettävissä olevaan tilaan.  

Kyseessä on osittain rinteessä oleva kalliotontti. Hankkeen toteuttaminen tarkoittaisi tontin totaalista mylläämistä ja kallion räjäyttämistä, mikä väistämättä vahingoittaisi luonnonsuojelua vaativia herkkiä kasveja ja eläimiä.  

Tontilla ei ole koskaan aikaisemmin asuttu vakituisesti. Nyt tontin pieneen tilaan esitetään n. 15-25 ihmisen ahdasta asuma-aluetta. Viimeistään alueelle muuttavien asukkaiden päivittäinen elämä liikenteineen kuluttaisi maa-alueen kasveineen olemattomaksi sekä karkottaisi alueen liito-oravat. Luonnonsuojelullisista näkökohdista luontokohteiden säilymisen turvaaminen tulee olemaan haastavaa jo silloin, jos alueelle tehdään poikkeaminen, missä tontti otetaan yhdenkin asuinrakennuksen jokapäiväiseen asuinkäyttöön liikenteineen ja muine toimintoineen.

Nimenomaan tämä hanke tarvitsisi kipeästi ELY-keskuksen, ympäristönsuojelun sekä ympäristötoimikunnan kriittistä tarkastelua ja arviointia. 


Jeena Rancken

Rakentamista tulee kohtuullistaa!

2020-08-05 10:53:28

Adressin tavoitteena on, että tontille haettu rakentaminen kohtuullistettaisiin vastaamaan alueen normaaleja rakennusmääräyksiä. Tämä tarkoittaisi yhtä yksiasuntoista asuinrakennusta, mikä sopisi kulttuuriympäristön mittakaavaan eikä vaarantaisi tontin luontoarvoja.  

Toivottavaa olisi myös, että ainakin osa kirkon seurakuntatalon puoleisesta parkkipaikasta säilytettäisiin sekä rinteen alapuolella sijaitseva roskapiste.  

Adressissa ei varsinaisesti vastusteta sitä, etteikö julkisen hallinnon ja palvelujen tarkoitukseen varattua tonttia voisi muuttaa asuintarkoitukseen sopivaksi.  

Teiskon kirkolle suunnitellun ylimitoitetun ok-taloalueen kohtaloa ratkotaan seuraavaksi yhdyskuntalautakunnan kokouksessa 11.8.20.  

Kansalaisaktiivisuuden ja sen herättämän julkisen keskustelun aikaansaannoksena hankkeita ei ole voitu ajaa läpi huomaamattomasti hiljaisuudessa.  

Pohjois-Tampereen strategisessa yleiskaavassa 5.3.2018 korostetaan kautta linjan tärkeimpänä voimavarana alueella asuvien ja toimivien ihmisten osallistumista suunnitteluun.  

Teiskon kko:n kylkeen esitetyn omakotitaloalueen rakentamismäärän suhteen alueen ihmisten ja muiden kuntalaisten näkemyksiä ei ole otettu lainkaan huomioon päätösehdotuksessa, vaikka palautetta on tullut poikkeuksellisen paljon. Myös Pirkanmaan liiton lausunto samasta aiheesta on ohitettu.  

https://tampere.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet/Yhdyskuntalautakunta/Kokous_2362020/Poikkeamishakemus_rakennuspaikalle_joka_(147925)

Pappilansaaren osalta Seurakuntayhtymä on ilmoittanut kohtuullistavansa suunnitelmiaan alkuperäisestä 46 mökistä 16 mökkiin. Pappilansaaren suunnitelma ei ole vielä hakemusvaiheessa.    

Hanketta ei vastustettaisi, jos sitä haettaisiin toteutettavaksi normaalien rakennusmääräysten mukaisena ja sitä ajettaisiin normaalein menettelytavoin.   Hankkeessa on ilmennyt poikkeukselliseen viranomaissuosintaan viittaavaa toimintaa. Esim. ELY-keskuksen antaessa hankkeeseen kieltävän päätöksen 8.8.18 (LIITTEENÄ) kaavoitus järjesti hakijalle 24.9.2018 yksityisen lobbaustilaisuuden ja mahdollisuuden vaikuttaa alkujaan kielteisen päätöksen tehneisiin ja hankkeeseen lausunnon antaviin viranomaisiin.  

Tilaisuuden jälkeen ELY-keskuksen lausunnossa tapahtui suunnanmuutos, joka ei ole perusteltavissa hankkeen kosmeettisella viilauksella.  

Mainittakoon, että ko. ELY-keskuksen päätöksentekijä on ollut hakijan eli srk:n kiinteistöpuolen luottamustoimessa aiemmin yli 10 vuotta, mm. samaan aikaan hakijan edustajan kanssa. Myös samaan tilaisuuteen osallistuneen Maakuntamuseon kanta hanketta kohtaan lieventyi tilaisuuden jälkeen.  

Sen sijaan Tampereen kaupungin kaavoitus ei ole ottanut päätösehdotuksessa lainkaan huomioon viiden, ahtaasti sijoitetun ok-talon alueen suunnitelmaa vastustavaa palautetta (mm. 18 muistutusta + adressi).  

Hankesuunnitelmassa esitettyyn rakennusmääräysten ylittämiseen tällä alueella ei ole mitään asiallista perustetta. Hankkeen hakija ei itse asu eikä edes aio asua tontilla, vaan hankkeen päämäärä on puhtaasti tuottaa hakijalle maksimaalista taloudellista voittoa kulttuuriympäristön ja luontoarvojen sekä alueen viihtyvyyden ja virkistyskäyttömahdollisuuksien kustannuksella.  

Alueen palveluja tms. muutama ok-talo ei tule lisäämään, mutta kirkon kyljessä olevalle pienelle tontille ahdettuna kulttuuriympäristö lakkaisi siltä osin yksinkertaisesti olemasta kulttuuriympäristö.   Tiheästi rakennettu uusien ok-talojen alue ei täytä kulttuuriympäristön kriteereitä eikä kulttuuriympäristön vaatimaa väljyyttä, vaan toteutuessaan perustaisi vanhan kulttuurimiljöön tilalle modernin ja kaupunkilähiömäisen yksityispihan.  

Tämä vähentäisi Teiskon kirkon alueen kulttuuriympäristön arvoa ja alueen vetovoimaa myös matkailukohteena.Lausunto_ELY_08.08_.2018_-_01_.jpgLausunto_ELY_08.08_.2018_-_02_.jpgLausunto_ELY_08.08_.2018_-_03_.jpgLausunto_ELY_08.08_.2018_-_04_.jpg


Jeena Rancken

Vielä ehtii allekirjoittamaan adressin! 

2020-07-04 14:42:33

Vielä ehtii allekirjoittamaan adressin! 

Teiskon kirkolle suunnitellun ylimitoitetun omakotitaloalueen kohtaloa ratkotaan Tampereen yhdyskuntalautakunnan kokouksessa elokuussa 2020.

Mitä enemmän allekirjoittaneita, sitä varmemmin meitä kuullaan!


Jeena Rancken



Jaa tämä adressi

Auta tätä adressia saamaan lisää allekirjoituksia.

Kuinka mainostaa adressia?

  • Jaa adressi Facebook-seinälläsi sekä adressin aiheeseen liittyvissä ryhmissä.
  • Ota yhteyttä kavereihisi
    1. Kirjoita viesti, jossa kerrot, miksi olet allekirjoittanut tämän adressin. Ihmiset allekirjoittavat adressin todennäköisemmin, jos ymmärtävät, kuinka tärkeä aihe on.
    2. Kopioi ja liitä adressin verkko-osoite viestiisi.
    3. Lähetä viesti käyttäen sähköpostia, tekstiviestiä, Facebookia, WhatsAppia, Twitteriä, Skypeä, Instagramia ja LinkedIniä.



Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…