Säilytetään Santapankki virkistyskäytössä

Kansalaisadressin tavoite:

Tämän kansalaisadressin tavoitteena on kertoa päätöksentekijöille, kuinka tärkeä virkistys- ja vierailukohde Santapankki on monelle alueen veneilijöistä ja asukkaista. Tavoite on, että ympäristöministeriön vetämä valtakunnallinen luonnonsuojelualueiden säädösvalmistelu huomioi kansalaisten toiveen ja säilyttää Santapankin virkistyskäytössä läpi kesän.

 

Ajankohtainen aihe:

Yle uutisoi 25.4.2025, että Metsähallitus suunnittelee suosittelevansa maihinnousukieltoa Perämerellä Haukiputaan ja Iin edustalla sijaitsevalle Santapankille. Kaleva puolestaan uutisoi 30.4.2025, että Metsähallitus toivoo ihmisten pysyvän pois Santapankilta kesällä ja Santapankki on tarkoitus muuttaa myöhemmin suojelualueeksi.

Metsähallitus perustelee suositustaan sillä, että saarelle rantautuminen häiritsee lintuja pesimäaikana. Metsähallitus suosittaa, että maihinnousua vältetään toukokuusta heinäkuun loppuun ulottuvalla ajanjaksolla. Tämä suositus tulee voimaan vuonna 2025 osana hyväksyttyä Perämeren kansallispuiston, Perämeren saarten ja Iin Röytän hoito- ja käyttösuunnitelmaa. (Kaleva 30.4.2025).

Lähitulevaisuudessa Santapankkia varten on tarkoitus perustaa suojelualue osana ympäristöministeriön vetämää valtakunnallista luonnonsuojelualueiden säädösvalmistelua (Kaleva 30.4.2025). Juuri tähän päätöksentekoon haluamme tällä adressilla vaikuttaa!

Miksi Santapankille pitää myös tulevaisuudessa mahdollistaa rantautuminen? 

  • Santapankilla vierailu tarjoaa unohtumattomia elämyksiä kaiken ikäisille. Esimerkiksi hiekkapohja ja matalat turvalliset rannat ovat harvinaista herkkua kivisillä Perämeren saarilla. Santapankilla ei yleensä yövytä, vaan se on hyväntuulinen ja aurinkoinen päiväretkikohde. Rantautuminen ei vaadi rakennettuja suojasatamia, niin kuin monessa muussa virkistyskäyttöön tarkoitetussa Metsähallituksen kohteessa.
  • Santapankilla vierailu kannattaa vain lämpiminä ja tuulettomina päivinä. Näitä päiviä ei ole montaa kesässä. Erityisesti heinäkuussa odotellaan kuumeisesti juuri niitä harvinaisia päiviä, jolloin matka Santapankille kannattaa tehdä. Parhaimmat mahdollisuudet tällaiselle on juuri pari viikkoa heinäkuun loppupuolella. Mikäli rantautumiskielto on voimassa heinäkuun loppuun saakka, rajoittaa se liian paljon mahdollisuuksia.
  • Päätöstä tehdessä tulee myös huomioida koulujen loma-ajat, jotka päättyvät jo elokuun ensimmäisellä viikolla. Jos vierailuaikaa on loma-aikana vain elokuun alusta koulun alkuun, on epätodennäköistä että hyvä sää osuu juuri tälle kohdalle. 
  • Huomioitavaa on, että lokkiyhdyskunta (eihän siellä muita lintuja ole lokkien ja niitä jahtaavien petolintujen lisäksi) pesii Santapankin viereisellä heinäisellä ja linnuille turvallisemmalla luodolla. Kyseinen luoto tarjoaa kivien ja heinän lisäksi turvallisemman ympäristön linnuille pesiä ja olla piilossa petolinnuilta (esim. kihut ja kotkat)
  • Santapankin läheisyydessä on useita rauhoitettuja alueita, joille rantautuminen on kielletty. Esimerkkinä tästä Krunnien suojelualue. Nämä alueet tarjoavat monipuolisia pesimäkohteita linnuille.
  • Rantautuminen saarille on osa elävää veneilykulttuuria, jota luonnonsuojelun ohella tulee vaalia. Veneily on paljon muutakin kuin ”kruisailua” äänekkäillä muskeliveneillä pitkin merkittyjä väyliä. Veneily mahdollistaa retkeilyn ja luonnosta nauttimisen eri muodoissaan, mikäli rantautuminen sallitaan. Tällä hetkellä Perämeren saaristossa on paljon alueita, joihin on rantautumiskielto. Suojelualueista päätettäessä tulee ottaa huomioon myös monipuoliset mahdollisuudet rantautumiseen erilaisille saarille ja alueille.

Santapankki on se kaikista erityisin ja mieleenpainuvin saari, jossa pääsee vierailemaan harvoin, ehkä vain kerran kesässä! 

Me adressin allekirjoittajat ehdotamme ja toivomme, että mahdollisuus rantautua Santapankille säilytetään tulevaisuudessa koko kesän ajan.

Miten homma etenee?

  • Kannatatko ajatusta? Allekirjoita adressi ja kirjoita myös terveisesi päätöksentekijöille, miksi sinun mielestäsi rantautumisoikeus Santapankille pitää säilyä.
  • Välitä kansalaisadressin linkkiä verkostoissasi, sukulaisillesi ja puhu asian puolesta!
  • Adressi luovutetaan Ympäristöministeriölle (päivämäärä vielä avoin).

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla hyväksyn sen, että Mervi Halonen näkee kaikki tällä lomakkeella antamani tiedot.

Emme näytä sähköpostiosoitettasi julkisesti verkossa.

Emme näytä sähköpostiosoitettasi julkisesti verkossa.


Meidän on varmistettava, että olet ihminen.

Annan suostumukseni siihen, että tällä lomakkeella antamiani tietoja käsitellään seuraavissa tarkoituksissa:
Mervi Halonen saa täten minulta valtuudet luovuttamaan tässä kaavakkeessa antamani tiedot seuraaville tahoille:




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…