Adressi: Olutveron ja ravintoloiden anniskeluveron saattaminen tolkulliselle tasolle

1a4.jpgAdressi olutveron ja ravintoloiden anniskeluveron saattamiseksi tolkulliselle tasolle

Me allekirjoittaneet vaadimme:

  1. Oluen alkoholiveron (ns. olutvero) merkittävää laskemista lähemmäksi muiden EU -maiden tasoa
  2. Ravintoloiden alkoholimyynnin arvonlisäveron laskemista samalle tasolle kuin se on ruoan osilta, eli 24% >>14 %:iin

Perustelut:

Alkoholiveroa korotettiin taas vuoden 2018 alussa. Oluen verotusta kiristettiin 10,9% ja muiden käymisteitse valmistettujen (siiderit ja long drink -juomat) juomien verotusta kiristettiin 10,7 %. Suomen olutta koskeva verotus on EU-maiden korkein.

Kohtuuton verotus vaikuttaa negatiivisesti suoraan kotimaan myyntiin ja siten lisää niin sanotun ”harmaan tuonnin” ja juomien laittoman jälleenmyynnin osuutta. Tällöin myös valtion verotulot jäävät saamatta. Samoin korkeasta verosta kärsii koko arvoketju, jossa raaka-aineet saadaan suomalaiselta maaseudulta, olut tuotetaan kotimaisten panimoiden toimesta ja myydään Suomessa.

Aikaisemmat veronkorotukset:

  • 2014 olutvero +8,2 %
  • 2012 miedot alkoholijuomat +15 %
  • 2009 kahdesti +10 %/kerta kaikki alkoholijuomat
  • Vuonna 2008 +10 % miedot alkoholijuomat

Esimerkkinä 1 olut- tölkki(0,33 l) 6 % alc.

  • Alkoholijuomavero: (0,33 x 6 x 0,3555) = 0,70 e
  • Juomapakkausvero: (0,33 x 0,51) = 0,16 e
  • Valmisteverot yhteensä: 0,86 e

Ravintoloiden verotus nostaa hinnat kattoon
Ravintoloissa alkoholin arvonlisävero on 24% ja ruoan 14%. Eurooppalaisittain verrattuna jo ennestään kuluttajille arvokkaat ravintolapalvelumme ovat tilanteessa, jossa ravintolapalveluiden käyttö rajautuu yhä enemmän vain hyväosaisten palveluiksi.

Ravintoloiden juomatuotteiden liian korkea kuluttajahinta haittaa koko anniskeluravintola-alaa. Se vaikuttaa suoraan negatiivisesti ravintola-alan työllisyyteen, ravintola- ja juomakulttuuriin ja käynnissä olevaan juomatapakulttuurin muutokseen kohti terveempää suhtautumista alkoholiin.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreen selvityksen mukaan veron alentaminen 14%:iin toisi 127 miljoonan euron kasvun ravintolapalveluiden kysyntään, jolloin kotimaisten tuotteiden ja palveluiden kulutus lisääntyisi arviolta yhteensä noin 172 miljoonalla eurolla. Alan työllisyyttä muutos lisäisi noin 2400 henkilön verran. Kokonaisvaikutukset kerrannaisvaikutuksineen kansantaloudelle olisivat +300 miljoonan euron luokkaa.

Tolkku käteen yhteisö Facebookissa https://www.facebook.com/tolkku/

Yhteistyökumppaneiden lausunnot:

"Olutliitto ja Suomen Olutseura kannattavat adressia "Olutveron ja ravintoloiden anniskeluveron saattamiseksi tolkulliselle tasolle". Olutliitto ja Suomen Olutseura suosittavat jäsenistöään allekirjoittamaan adressin." 

"Olutposti media (www.olutposti.fi) tukee Tolkku käteen kampanjaa ja kehoittaa kaikkia lukijoitaan sekä kumppaneitaan allekirjoittamaan adressin sekä jakamaan tätä omillla kanavillaan!"

Lähteet:
Panimoliitto
MaRa
vero.fi
luke.fi 

 


Tolkku käteen yhteisö    Ota yhteyttä adressin tekijään