VETOOMUS ABDOLGHADER NAZAKATIN IRANIIN KÄÄNNYTTÄMISEN PYSÄYTTÄMIS

VETOMUUS ABDOLGHADER NAZAKATIN IRANIIN KÄÄNNYTTÄMISEN PYSÄYTTÄMISEKSI

Vetoamme Suomen viranomaisia pysäyttämään Abdolghader Nazakatin käännyttämisen Iraniin ja myöntämään hänelle turvapaikan.  Kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija Abdolghader Nazakat on siirretty säiliönottoon ”turvaamaan” hänen palautusta Iraniin. Iranissa häntä odottaa kuolemantuomio.

Abdolghader Nazakat (synt.  23.10.1984) on Iranin Kurdistanin Demokraattisen puolueen jäsen ja puolueen Suomen komitean hallituksen jäsen ja hän vastaa Suomessa järjestön viestinnästä ja tiedotuksesta.

Abdolghader Nazakat on hakenut Suomesta turvapaikkaa 22.10.2013. Hän on toiminut Iraninissa Kurdistanissa puolueen järjestötoiminnassa ja myös koko Suomessa oloaikansa osallistunut erittäin aktiivisesti puolueen toimintaan.

 

Suomessa olonsa aikana Nazakat on osallistunut jäsenten kokouksiin, toiminut kokousten puheenjohtajana ja tavannut myös puolueen keskuskomitean ja politbyroon jäseniä.  Hän on  puolueen hallituksen jäsenenä, asemansa vuoksi ja  aktiivisen toimintansa ansiosta Iranin "vihollinen" Iranin voimassaolevan lainsäädännön mukaisesti.

 

Suomen puoluejärjestön toiminnasta on jatkuvasti uutisoitu Iranin Kurdistanin Demokraattisen puolueen verkkosivulla www.kurdistanmedia.com, pdki.fi:n sivustossa sekä sosiaalisessa mediassa.

 

Iranin viranomaiset seuraavat verkkosivustoja ja sosiaalista media jatkuvasti ja ovat näin saaneet varmasti tietoonsa hänen poliittisen toimintansa Suomessa.

 

Vuodesta 1983 Ayatollah Khomeinin (Iranin Islamilaisen tasavallan perustaja) käskystä Iranin Kurdistanin Demokraattinen Puolue on julistettu vallankumouksen vastaiseksi puolueeksi ja sen jäsenet on julistettu Jumalan vihollisiksi ja maanpäällä olevaksi saasteeksi.

 

Iranin rikoslain §186 mukaan:  Jokainen ryhmä tai yhteisö, joka käyttää asetta islamilaista tasavalta vastaan on Jumalan vihollinen (arabiksi: Mahareb), niin kauan, kun tämän ryhmän johtajisto on olemassa, kaikki siihen liittyvät jäsenet ja kannattajat, jotka tuntevat ryhmän periaatteen ja toimivat sen edistämiseksi ovat Jumalan vihollisia, vaikka he eivät olisi aseellisen siipeen jäseniä.

 


Iranin Kurdistanin demokraattisen puolue vastustaa Iranin hallitusta ja viimeisten 38 vuoden aikana puolue joutunut käyttämään aseellista taistelua Iranin hallitsijoita vastaan. Viime vuodesta lähtien aseellinen toiminta on Kurdistanissa lisääntynyt, jonka johdosta useat puoleen jäsenet ovat saaneet surmansa ja heidät on teloitettu Iranin vankiloissa.

Iranin rikoslain § 5 mukaan: Jokainen Iranin kansalainen ja ulkomaalainen, joka Iranin valtion ulkopuolella toteuttaa seuraavia rikoksia ja joka  löydetään Iranissa tai palaa Iraniin, rangaistaan Iranin islamilaisen rikoslain mukaan.

Kuten edellä on kuvattu,  Abdolghader Nazakat on toiminut koko Suomessa oleskelun ajan IKDP-puolueen Suomen komitean aktiivisena ja näkyvänä jäsenenä. Mikäli hänet palautetaan Iraniin häntä odottaa kuolemantuomiota tai vaihtoehtoisesti kidutus ja pitkä vankilatuomio.

 

Vetoamme Suomen viranomaisia ottamaan päätöksiä tehdessään huomioon Iranin ihmisoikeuksia rikkovan rikoslain ja lain seurauksena vakavan vaaran kuolemantuomiorangaistuksesta ja  myöntämään Abdolghader Nazakatille turvapaikan Suomesta.