EI LAHTELAISTEN VERORAHOJA MOOTTORIRATAAN!

Lahden kaupunginvaltuusto päätti maanantaina 13.5.2019 sijoittaa 2,5 miljoonaa euroa naapurimaakuntaan sijoittuvaan KymiRing Oy:n moottoriratahankkeeseen. Tämä tapahtuu sijoittamalla tytäryhtiöiden, KOKO Lahti Oy / Lahti Events Oy, kautta 2 000 000 euroa pääomasijoituksena KymiRing Oy:hyn. Lisäksi kaupunki on myöntämässä Lahti Events Oy:lle 500 000 euroa markkinointirahaa KymiRing -markkinointiin.

KymiRing Oy sijaitsee naapurimaakunnassa, Iitin kunnassa. Sen omistajia ovat AKK Sports Oy, Suomen Moottoriliitto ry, A. Ahlströn Kiinteistöt Oy ja Iitin kunta (19 %). Lahti saisi pääomasijoituksellaan 12,5 % osuuden yhtiöstä ja pääjärjestäjän oikeudet Lahti Events Oy:lle.

Hankkeelle haetaan Lahden rahoitusta sen vuoksi, koska liike-elämä ei ole kiinnostunut hankkeesta. Keimolan moottoriradan aikanaan omistaneen Wihuri -yhtymän pääomistaja Antti Aarnio-Wihuri totesi vuosi sitten Kymi Ring -hankkeen kuolleena syntyneeksi ajatukseksi.

Samanaikaisesti KymiRing -moottoriratahankkeen käsittelyn kanssa Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä julkisti 6,3 miljoonan euron säästöpaketin, joka kohdistuu päijäthämäläisten sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Lahti on viime vuosina tehnyt ahkerasti töitä profiloituakseen esimerkillisenä ympäristökaupunkina ja sijoittanut Euroopan ympäristöpääkaupunki -kilpailuun reilut 150 000 euroa. Nyt kaikki tämä panostus uhkaa haihtua taivaantuuliin.

Lahden mukaanmenoa KymiRing -hankkeeseen on valmisteltu salassa valtuustolta ja kuntalaisilta vuoden päivät kaupungin johdossa. Ennen valtuustokäsittelyä valtuutetut saivat niukasti tietoa hankkeesta ja siinä mukana olevista yhtiöistä. Kävi ilmi, että myös kaupunginhallituksen jäsenet olivat tehneet hanketta puoltavan päätöksen vähäisillä tiedoilla.

Kaupungin mukaan lähtö moottoriratahankkeeseen vaarantaa Lahden omassa kaupungissa järjestettävät tapahtumat ja tapahtumapaikkojen kehittämisen.

Vastustamme verorahojemme sijoittamista erittäin riskialttiiseen seikkailuun, joka ei kuuluu millään tavoin kunnan toimialaan ja joka vaarantaa oman kaupunkimme ja kuntalaisten palvelujen säilyttämisen ja kehittämisen.

Lahden kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle:

Vaadimme teitä Lahden kaupungin päättäjiä perumaan viipymättä päätökset KymiRing -hankkeeseen osallistumisesta.


Seppo Korhonen, Pertti Arvaja    Ota yhteyttä adressin tekijään
Facebook
Pitäisikö puoluetuet lopettaa?