EU-puheenjohtajamaana Suomen on peruttava kaikki Turkkiin kohdistetut asevientiluvat! Finland must during its EU presidency cancel all arms export licenses to Turkey!

EU-puheenjohtajamaana Suomen on peruttava kaikki Turkkiin kohdistetut asevientiluvat!

Finland, must during its EU presidency, cancel all arms export licenses to Turkey

Divê Fînlandiya wek welatê rêveber  yê Yekîtiya Ewropayê îzina hinartina çekan bo Tirkiyê îptal bike.

(English under)

(bi Kumanjî li jêre)

Me allekirjoittaneet vaadimme, että Suomi EU-puheenjohtajamaana peruu kaikki jo myönnetyt asevientiluvat Turkkiin!

ADRESSIN NIMIENKERÄYSAIKA 11.12. SAAKKA, jonka jälkeen adressi toimitetaan puolustusministeri Antti Kaikkoselle.

- 9.10.2019, Turkin hallinto hyökkäsi Koillis-Syyrian itsehallinnolliselle alueelle. Väkivaltaisuudet jatkuvat edelleen, vaikka media on ollut vaitonainen tapahtumien kulusta.
- Kurdit ovat taistelleet monta vuotta ISIStä vastaan, ja YPG/YPJ/SDF pitävät tällä hetkellä 70.000 ISIS-taistelijoiden perheenjäsentä leirillä ja 20.000 ISIS-taistelijaa vankilassa. Heistä osa on jo päässyt pakenemaan.
- Sodassa ISIStä vastaan YPG/YPJ/SDF menettivät 11 000 taistelijaa samalla kun 20 000 taistelijaa loukkaantui. Näistä 5 000 on vakavasti vammautuneita.
- Raahelaisen Miiluxin voimassa olevat vientiluvat kohdistuvat muunmuassa Turkissa panssaroituja kulkuneuvoja ja tankkeja valmistavalle BMC:lle, sekä ohjuksia ja raketteja valmistavalle Roketsanille.
- Suomen metallityöläisiä ei pitäisi asettaa ihmisiä vastaan, joita uhkaa kansanmurha.
- Aseistamalla sotaa käyvää Turkkia Suomi tukee samalla  jihadistiryhmittymiä.
- Suomen tulee perua myös aiemmin myöntämänsä vientiluvat, kuten Ruotsi on jo tehnyt ja toimia EU:n täydellisen Turkkiin kohdistuvan asevientikiellon puolesta.

Voimme vielä estää Turkin valtion käynnistämän etnisen puhdistuksen!

 

*****

Yli kuukausi sitten, 9.10.2019, Turkin hallinto toteutti kauan kaavaillut suunnitelmansa hyökätä Koillis-Syyrian itsehallinnolliselle alueelle.  Turkin armeija toteutti tämän yhdessä jihadistiliittolaistensa kanssa.  Koillis-Syyrian itsepuolustusjoukkojen, Syyrian Demokraattisten voimien (SDF) entinen liittolainen Yhdysvallat näytti hyökkäykselle vihreää valoa Trumpin ilmoittaessa joukkojensa poisvetäytymisestä.  

Ei kestänyt kauaa, kunnes tunnettu kurdilainen naispolitikko Hevrin Khalaf oli julmasti teloitettu, ja YPJ-naistaistelija Amara Rênasin ruumis häpäisty.  Amnesty Internationalin mukaan Turkin joukot ovat käyttäneet silmitöntä väkivaltaa hyökkäämällä asutusalueille, kouluihin ja pelastushenkilökuntaa vastaan.  Yli 500 siviiliä on tapettu Turkin hyökkäyksissä ja satoja tuhansia ihmisiä joutunut jättämään kotinsa.  Kurdiviranomaisten ja Kurdistanin punaisen puolikuun mukaan Turkki on syyllistynyt sotarikoksiin käyttämällä siviiliväestöä vastaan laittomia aseita kuten valkoista fosforia, joka polttaa ihon läpi lihaksiin.  13-vuotias poika nimellä Mohammed Hamid Mohammed huusi kivuista uutisissa saadessaan Turkin joukkojen hyökkäyksessä koko yläkehon palovammat.

Voimme vielä estää Turkin valtion käynnistämän etnisen puhdistuksen.  Turkilla ja sen käyttämillä jihadisti-militioilla on vain pieni alue hallussaan huolimatta yli kuukauden kestäneestä sodankäynnistä.  Koillis-Syyrian itsehallinto, on yhä esimerkki maailmalle aidosta demokratiasta.  Siellä on onnistuttu rakentamaan rauhaa eri etnisyyksien ja uskontokuntien välille Syyriaa kauan repineen sodan keskellä.  Alueella jatkaa yhteiskuntajärjestelmä, joka perustuu naisten vapauteen, ekologiaan sekä demokraattiseen itsehallintoon.

SDF ponnistelee voimakkaasti puolustaessaan aluetta ja sen siviilejä Turkin armeijan NATO-kalustoa vastaan.  YPG ja YPJ, Naisten ja Kansan puolustusyksiköt, myöhemmin osana SDF:ää, ovat taistelleet monta vuotta ISIStä vastaan, ja pitävät tällä hetkellä 70.000 Isis-taistelijoiden perheenjäsentä leirillä, ja 20.000 IS-taistelijaa vankilassa. YPG/YPJ vapauttivat orjiksi myydyt jesidinaiset sekä alueen tuhannet ihmiset ISIS:n hirmuhallinnon alta.

YPG, YPJ ja SDF menettivät 11 000 taistelijaa samalla kun 20 000 taistelijaa loukkaantui. Näistä 5 000 on vakavasti vammautuneita. He ovat antaneet elämänsä meidän ja koko ihmiskunnan turvallisuuden vuoksi. Suomi ei ole aseviennin saralla viaton. "Turkki oli viime vuonna myönnettyjen vientilupien arvolla mitattuna Suomen tärkein kumppani puolustustarvikkeiden viennissä. Ykköstuote on suojausteräs, jonka tärkein viejä Suomesta Turkkiin Miilux on," kirjoittaa Veli-Pekka Hämäläinen Ylessä 16.10.2019.

Suomi päätti Puolustusministeri Antti Kaikkosen johdolla 9. lokakuuta olla myöntämättä uusia asevientilupia Turkkiin. Suomalaisilla yrityksillä on kuitenkin voimassa yhteensä 21 aseteollisuuden vientilupaa Turkkiin, mikä tarkoittaisi vielä vuosien vientiä näiden lupien turvin. Niistä Miilux Oy:lle myönnetyt vientiluvat ovat merkittävän suuria, ja tämän vuoden alussa Turkin armeijaa lähellä oleva rahasto osti jopa 70 % yhtiöstä.

Raahelaisen Miiluxin voimassa olevat vientiluvat kohdistuvat muunmuassa Turkissa panssaroituja kulkuneuvoja ja tankkeja valmistavalle BMC:lle, sekä ohjuksia ja raketteja valmistavalle Roketsanille.  Turkki on todistetusti käyttänyt BMC:n valmistamaa panssaroitua Kirpi -mallia Koillis-Syyrian hyökkäyksessään.  Miilux Oy:n toimitusjohtaja Pekka Miilukangas sanoo Ylelle, että "jos nykyisetkin luvat jäädytetään, se tuntuisi Raahessa".  Emme hyväksy sitä, että ihmisiä laitetaan toisiaan vastaan hallitusten ja suuryhtiöiden harjoittaman kaupan- sekä sodankäynnin vuoksi.  

Suomen metallityöläisiä ei pitäisi asettaa ihmisiä vastaan, joita uhkaa kansanmurha.  Erdoganin autoritäärisesti johtama Turkki on käytännössä diktatuuri, jossa Erdoganin kontrollin alla on niin tiedotusvälineet kuin oikeusjärjestelmäkin.  AKP -hallinto on vuosia tukahduttanut kaikki hallitukselle kriittiset äänet vangitsemalla ja kiduttamalla, pääkohteenaan kurdiliike ja heidän demokraattiset rakenteensa.  AKP-hallinnolla on myös kiinteät siteet erinäisiin äärinationalistisiin jihadistiryhmittymiin kuten Sultan Abdulhamid Han prikaatiin, Sultan Murad divisioonaan ja islamistista valtiota ajavaan Ahrar al-Shamiin.  Nämä jihadistiryhmittymät osallistuivat Turkin käynnistämään ja yhä jatkuvaan Koillis-Syyrian Afrinin alueen miehityssotaan keväällä 2018 ja vastaanottavat Turkin hallinnon tukea aseistuksen, logistiikan sekä sotilaallisen koulutuksen saralla. Myös tässä tuoreessa miehityssodassa kiinteä osa Turkin armeijan maajoukkoja muodostuu erinäisistä jihadistisista, ISIS:lle ja Al Nusralle uskollisista ryhmittymistä. Näiden ryhmien joukoissa toimii myös entisiä Isis-taistelijoita ja -komentajia.

Aseistamalla sotaa käyvää Turkkia Suomi tukee samalla näitä jihadistiryhmittymiä. He toimivat Turkin suunnitteleman kansanmurhan etujoukoissa, toteuttaen ISIS:in kaltaisia hirmutekoja siviiliväestöä vastaan. ISIS:in ja Turkin suhteet ovatkin olleet tiiviit. 16.10.2019 rauhanjärjestöt Suomessa kirjoittivat avoimessa kirjeessä Suomen hallitukselle näin: "Hallituksen päätös lopettaa uusien Turkkiin kohdistuvien asevientilupien myöntäminen on hyvä alku, mutta se ei lopeta kaikkea asevientiä Turkkiin.

Suomen tulee perua myös aiemmin myöntämänsä vientiluvat, kuten Ruotsi on jo tehnyt ja toimia EU:n täydellisen Turkkiin kohdistuvan asevientikiellon puolesta. Parhaiten tämä toteutuu sitovalla EU-päätöksellä." Yhdymme tähän. Vaadimme, että Suomi EU-puheenjohtajamaana peruu kaikki jo myönnetyt asevientiluvat Turkkiin. Suomen hallitus on myös syyllinen Turkin suunnitteleman kansanmurhaan. Emme halua olla osa tätä.

Allekirjoita adressi. 

 

Lähteet:

https://www.theguardian.com/world/2019/oct/13/female-kurdish-politician-among-nine-civilians-killed-by-pro-turkey-forces-in-syria-observers-say

https://www.npasyria.com/en/blog.php?id_blog=979&sub_blog=10&name_blog=%E2%80%9CThey+Mutilated+the+Body+of+My+Daughter%E2%80%9D+The+Mother+of+an+Assassinated+Kurdish+leader+speaks+out+about+Turkey+backed+militias+war+crimes

https://anfenglishmobile.com/rojava-syria/ypj-we-are-ready-to-do-whatever-work-or-sacrifice-is-necessary-38695

https://yle.fi/uutiset/3-11020592

https://www.newsweek.com/why-united-nations-not-investigating-alleged-white-phosphorus-attacks-1468042

https://akl-web.fi/turkki/Avoin_kirje_Suomen_hallitukselle

https://hagerstownairport.org/wp-content/uploads/2019/10/u-s-starts-withdrawing-troops-from-northern-syria-as-turkey-readies-offensive.jpg

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2019/10/syria-damning-evidence-of-war-crimes-and-other-violations-by-turkish-forces-and-their-allies/

http://www.afahc.ro/ro/rcic/2018/rcic'18/volum_2018/157-162%20El%20Benni%20Troncota.pdf

https://nypost.com/2019/09/21/why-isnt-the-media-covering-turkish-president-erdogans-ties-to-isis/

https://rojavainformationcenter.com/2019/11/report-turkeys-invasion-in-afrin-last-year-created-a-human-rights-crisis-now-its-happening-again-in-ne-syria/

**********

English:
 
As the President of the European Council, Finland must withdraw all the arms export permits to Turkey!
 
 
We who sign this petition demand that Finland, as the President of the European Council, withdraw all the arms export permits to Turkey!
 
This petition is open for signatures until 11.12. After that it will be handed over to the Minister of Defence, Antti Kaikkonen.
 
Over a month ago, 9.10.2019, the Turkish government put in to practice a plan made long ago to invade the autonomous areas of North-Eastern Syria. The Turkish army started the invasion with its jihadist proxies. USA, former ally of the Syrian Democratic Forces (SDF), gave green light to Turkey's invasion when Trump announced that he is going to withdraw his troops from Syria. It didn't take long until the Kurdish female politician Hevrin Khalaf was cruelly executed and YPJ fighter Amara Rênas body was desecrated by the jihadists. According to Amnesty International, the Turkish forces have been using extreme violence by attacking civilian areas, schools and first responders. Over 500 people have been killed in the attacks by Turkey and hundreds of thousands of people have been forced to leave their homes. According to the Kurdish officials and the Kurdish Red Crescent, Turkey has been committing war crimes by using illegal weapons against civilians such as white phosphorus, which burns through the skin into the flesh. A 13-year old boy named Mohammed Hamid Mohammed was screaming in pain on the news because his whole upper body was burned in the attacks by Turkish forces.
 
There is still time to stop the ethnic cleansing started by the Turkish state. Turkey, and the jihadist militias supported by them, only have a small area in their control, even thought they have been attacking the areas over a month now. The Autonomous Administration of North and East Syria is still an example for the world through its real democracy. They have managed to create a peaceful place where different ethnic and religious groups live, in the middle of a war that has been tearing Syria apart for years. The social structure in the area are based on gender equal values, ecological ideas and democratic autonomy. The Syrian democratic forces YPJ and YPG, the Women's and the People's Protection Units, struggle to defend the area and civilians against Turkey and its NATO-arsenal. YPJ and YPG, later as part of  SDF, have been fighting several years against ISIS already, and at this moment they are keeping 70 000 ISIS women and children in camps and 20 000 ISIS fighters in prison. YPJ/YPG rescued Yezidi women from slavery and thousands of people living in the area from the ISIS dictatorship based on terror. SDF lost 11 000 fighters and 20 000 were injured, 5000 of them being seriously disabled. They have given their lives for us and for the safety of humankind.
 
Finland is not innocent regarding arms export permits. Veli-Pekka Hämäläinen reported in Yle 16.10.2019: "Based on the monetary values of the permits, last year Turkey was Finland's most important partner in arms export. The number one product is protective steel and the most important exporter is Miilux Oy".
 
October 9th, under the direction of Minister of Defence, Antti Kaikkonen, the Finnish parliament decided to suspend granting new arms export permits to Turkey. However, Finnish companies still have 21 valid permits to Turkey, which means that the arms export will continue. Miilux Oy is one of the companies having significant permits, and in the beginning of this year, a Turkish pension fund tied to the military, bought 70% of the company. Raahe-based Miilux Oy provides products for Turkish BMC, that produces armored vehicles and for major Turkish rocket and missile manufacturer Roketsan. There is prove that Turkey has used BMC armored Kirpi -vehicles in the invasion of North-Eastern Syria. Director of Miilux Oy, Pekka Miilukangas said to Yle that "if the valid permits are suspended, we will notice the effects in Raahe".
 
We do not approve the way people are pitted against each other because governments and big companies benefit from trade and war. Finnish metalworkers should not be put in a place where they are against people who are facing a genocide.
 
President Erdogan is leading Turkey in an authoritarian way, making the country a dictatorship, where everything from the press to the judicial system is under his control. For years, the AKP government has been repressing every critical voice, imprisoning and torturing people, targeting the Kurdish movement and their democratic structures. The AKP government has also strong ties with several ultra-nationalist jihadist groups, like Sultan Abdulhamid Han Brigade, Sultan Murad Division and also Ahrar al-Sham, that aims to create an Islamic state. All these jihadist groups took part in the invasion of northeastern Syrian area, Afrin, started by Turkey in 2018. They all received support from Turkey for arms, logistics and military training. Also in this most recent invasion, the jihadist groups faithful to ISIS and Al Nusra, have an important part in the Turkish Armed Forces. Within these groups are also a number of former ISIS fighters and commanders.
 
By providing arms to Turkey waging war, Finland is also aiding these jihadist groups. They are in the frontiers of the genocide planned by Turkey, fulfilling ISIS-like atrocities against civilians. The connections between ISIS and Turkey have been tight.
 
16.10.2019 in an open letter to the Finnish government, peace organizations in Finland wrote: "The decision to stop granting new arms export permits to Turkey is a good start, but it will not stop all the export of arms there. Finland should  withdraw the already made arms export permits, just like Sweden has already done, and work with other EU countries towards a total arms export ban on Turkey. The best way to realize this, is a binding resolution from the EU." We agree with this.
 
We demand that Finland, as the President of the European Council, withdraw all already made arms export permits to Turkey. The Finnish government is also guilty of the genocide planned by Turkey. We don't want to be a part of this.
 
Sign this petition! We will take to the Minister of Defence in Helsinki.
 
 
**********
 
Kurmanji (Kurdish)
 
Divê Fînlandiya wek welatê rêveber  yê Yekîtiya Ewropayê îzina hinartina çekan bo Tirkiyê îptal bike.
 
 
Em, yên ev daxwazname îmzekirî dixwazin ku Fînlandiya wek welatê rêveber yê Yekîtiya Ewropayê hemî îznên firotina çekan bo Tirkiyê îptal bike.
 
Dema komkirina îmzeyan ya daxwaznameyê heta 11.12.2019 e û piştî wê daxwazmane pêskeşî wezîrê parastinê Antti Kaikkonen tê kirin.
 
Zêdetirî mehek berî niha 9.10.2019, hikûmeta Tirkiyê êrişa ku demeke dirêj e bo bakur-rojhilatê Suriyê plan dikir pêk anî. Artêşa Tirkiyê ev êrîş bi hevalbendên xwe yên cîhadîst ve kir. 
 
Hevpeymanê berê yê hêzên xweparastina bakur-rojhilatê Suriyê, Hêzên Suriya Demokratîk (HSD) Amerîkayê bi daxuyaniya Trump ya vekişandina hêzên xwe lampeya kesk bo êrişan vekir. Zêde pê neçû ku siyasetmedara kurd a naskirî Hevrîn Xelef bi awayek hovane hat qetlkirin, û bêrûmetî li cesedê şervana YPJê Amara Rênasê hat kirin. Li gor Amnesty Internationalê hêzên Tirkiyê bi êrîşên xwe tundûtûjiyek hovane li hember herêmên jiyanê, dibistanan û karmendên hawarçûnê bi kar anî, Di êrîşên Tirkiyê de 500 sîvîl hatin kuştin û bi sedhezaran mirovan malên xwe bi cih hiştin û avare bûn. Li gor rayedarên kurd û Heyva sor a Kurdistanê bi bikaranîna çekên qedexekirî wek fosfora spî ya ku di nav çerm de masûlkeyan dişewitîne li hember sîvîlan, tev li tawanên cengî bû. Kurê 13 salî yê bi navê Mohammed Hamîd Mohammed ji ber kulên şewatê di nûçeyan de dikire qîrî, piştî ku fosfora spî li hember sîvîlan ji aliyê hêzên Tirkiyê ve hat bikaranîn.
 
Em dikarin hêj rê ber paqijiya qewmî û etnîkî ya ki dewleta Tirk daye destpêkirin bigirin. Herçend ku êrîş beriya zêdetirî mehekê jî hatibin destpêkirin jî herêmek biçûk ketiye destê Tirkiyê û hevkarên wan yên cîhadîst. Rêveberiya xweser a bakur-rojhilatê Suriyê hêj nimûneyeke demokrasiya rasteqîn e bo cîhanê. Di nava cengê Suriyê de li wê derê karîn di navbera netew û olên cuda de aşitî pêk bînin. Li deverê sîstema civakî ya bingeha xwe ji azadiya jinê, ekolojiyê û rêveberiya xweser werdigire berdewam dike. HSD li dij êrîşên Tirkiyê ya bi amûrên şer ên NATOyê, bi hêz bergiriya herêmê û sîvîlan dike. YPG û YPJ, û piştî heyamekê beşek ji HSDê bi salan şerê DAIŞê kirin û niha zêdetirî 70 000 endamên malbatên DAIŞyan li kampan  û 20 000 çekdarên DAIŞê li zindanan digire. YPG û YPJê  jinên kolegirtî ên hatî firotin ên Êzidî û hezaran şêniyên deverê ji bin zordariya DAIŞê rizgar kirin. YPG, YPJ û HSDê 11000 şehîd dan û zêdetirî 20 000 jî birîndar bûn. Ji van 5 000 bi giranî kêmendam in. Wan ji bo ewlehiya me û tevahiya mirovatiyê canê xwe dan.
 
Fînlandiya di qada hinartina çekan de ne bêsûc e. Li gor nirxê, îznên hatî dayîn ên hinartina çekên parastinê bo Tirkiye hevkarê herî girîng ê Tirkiyê bû. Berhema yekem polaya parastinê ye û girîngtirîn hinardekarê wê ji Fînlandiya bo Tirkiyê fîrmaya ”Miilux” e, Veli-Pekka Hämäläinen ji Yleyê re ew di dîroka 16.10.2019ê nivîsandi bû.
 
Fînlandiya bi serkêşiya wezîrê parastinê Antti Kaikkonen biryar da ku îznên nû yên hinartina çekan bo Tirkiyê nede. Dîsa jî fîrmayên Fînlandî 21 îzinên hinartina çekan a pîşesaziya çekan derbasdar hene, ji ber vê yekê jî tê wê wateyê ku bi îznên hatî dayîn hêj hinartina çekan bi salan dewam dike. Ji van îznê hatî dayîn para herî zêde dibe ya fîrmaya anonîm a Miiluxê û ji destpêka vê salê pê ve fona panzeran a nêzîkî artêşa Tirkiyê heta ji sedî 70ê vê fîrmayê kirî. Îzina hinartina çekan a Miilux a ji bajarê Raaheyê li Tirkiyê bo BMC ya wesayîtên zirxî û tankan amade dike re û her wisa ji fîrmaya Roketsanê ya ku roket û fuzeyan amade dike re diçe. Belge hene ku Tirkiye modela Kirpi ya zirxkirî li êrîşên bakur-rojhilatê Suriyeyê bikaraniye. Rêveberê fîrmaya pardar a Miiluxê Pekka Miilukangas ji Yleyê re dibêje ku ”Ger îznên heyî werin sekinandin, ew dê li Raaheyê were hîskirin”.
 
Em wê qebûl nakin ku ji bo rêverina şer  bazara navbera fîrma û dewletan de tê kirin bibe sedema hînatina hember hev ya mirovan. Nabe ku karmendên pîşesaziya metalê li dij mirovên ku rûbirûyê qetlîamê ne werin kirin.
 
Tirkiye ku ji aliyê Erdoğan ve otorîterî birêve dibe  di pratîkê de sîstemek otorîter e, ku medya û sîstema hiqûqî di jêr kontrola Erdoğan de ye. AKPê bi salan hemî dengên rexnegir ên hikûmetê, di serî de tevgera kurdan û avaniya wê bi girtin û îşkenceyan  çewisandin. Her wisa hikûmeta AKPê têkîliyên xwe jî bi hindek rêxistinên radîkal ên neteweperist heta komên cîhadîst ên wek lîwaya Sultan Abdulhamîd Xan, firqeya Sultan Murat û Ahrar Al şaam a ku armanca damezrandina dewleta îslamî ye, hene. Ev komên cîhadîst li sala 2018ê beşdarî li êrîşên dewleta Tirkiye ya  şerê dagirkirina Efrînê ya niha jî berdem  dike kirin û piştgiriyaê ji dewleta Tirkiyê di aliyê biçekkirin, lojîstîk û perwerdekirina leşkerî werdigirin. Niha di vê şerê dagirkirina dawî de jî ev komên cuda yên cîhadîst beşek girîng yê hêzên bejahyê pêk tînin, komên girêdayî DAIŞ û El Nusrayê ne. Di nav grûban de çekdar û fermanderên berê yên DAIŞê jî cih digirin.
 
Bi biçekkirina Tirkiyeyê, Fînlandiya jî piştgiriya van komên cîhadîst dike. Bi pêkanîna kiryarên hovane yên wek yên DAIŞê li hember sîvîlan, di plana qirkirinê ya dewleta Turkiyê de li pêşiyê cihê xwe digirin. Têkîliyên Tirkiye û DAIŞê qayîm in.
 
Li 16.10.2019 saziyên aştiyê ji hikûmeta Fînlandiya re di nameyeke vekirî de wisa nivîsîn:” Biryara hikûmetê ya sekinandina peymanên nû bo hinartina çekan destpêkek baş e lê dawiyê li hemî hinardekirina çekan neaîne. Divê Fînlandiya jî wek Swêdê peymanên niha heyî îptal bike û divê li Yekîtiya Ewropayê xebata bo lidawîanîna bitemamî û qedexeya hinartina çekan bike. Herî baş ew bi biryareke girêder pêk tê. 
 
Em daxwaz dikin ku Fînlandiya  wek dewleta rêveber a Yekîtiya Ewropayê hemî îznên hatî dayî yên hinartina çekan îptal bike. Hikûmeta Fînlandiya jî hevkarê vê qetlîamê ye û em naxwazin bibin beşek ji vê.
 
Daxwaznameyê îmze bike 4.12. em daxwaznameyê ji wezîrê parastinê re dibin li Helsinkiyê.
 
 

Rojavan ystävät    Ota yhteyttä adressin tekijään

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla tämän adressin annan luvan siihen, että Rojavan ystävät voi luovuttaa tällä lomakkeella antamani tiedot päätöksentekijöille.Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…