Viinijärven yläkoulun säilyttämisen puolesta

Kommentoitu viesti

Vaihtoehto Y: kaksi yläkoulua ja riittävästi säästöä

#11 Vaihtoehto Y paras malli

19.12.2013 07:19

Hyvät päättäjät: teillä on selvityksessä kustannustehokas vaihtoehto Y, jossa säilyy kaksi yhtenäistä koulua (kaksi yläkoulua) ja kaksi kyläkoulua sulautetaan taajamakouluihin. Näin saadaan kolmen taajaman mallille tukea ja Liperin vahvuudet pidetään yllä. Läntisen puolen (=Viiniärvi) historia ja seutukunnallinen keskeisyys liikenteellisesti ja asutuksellisesti nousisivat arvoonsa!

Vastaukset


Vieras

#12 Re: Vaihtoehto Y paras malli

2013-12-19 07:43:50

#11: Vaihtoehto Y: kaksi yläkoulua ja riittävästi säästöä - Vaihtoehto Y paras malli

Vaihtoehto Y on paras vaihtoehto myös lasten ja nuorten kannalta. Tämä ratkaisu takaisi kaikille kohtuulliset koulumatkat, kohtuullisen kokoiset koulut ja mahdollisuudet laadukkaaseen opetukseen. Pitäisi ajatella myös tulevaisuuteen, sillä eivät huonot ajat kestä ikuisuuksia. Nyt ei kannata säästää hengiltä sitä, mikä on hyvää ja toimivaa ja missä on tulevaisuudessa kehittämisen mahdollisuuksia. Eikä kannata ottaa sitä riskiä, että säästöillä saadaan aikaiseksi uusia kustannuksia. Pitkällä aikavälillä kestävimmät säästöt saadaan siitä, että panostetaan sairauksien ja ongelmien ennaltaehkäisyyn sekä kuntalaisten hyvinvointiin.

Päättäjäsukupolvi on elänyt aikaa, jolloin ala-aste ja yläaste olivat täysin toisistaan erillään. Aikaa, jolloin oli mokutuksia seiskaluokkalaisille, jolloin yläaste oli paikka, jossa kukin selvisi miten taisi ja jossa opettajat olivat etäällä oppilaiden todellisuudesta. On ymmärrettävää (muttei hyväksyttävää), ettei tämä päättäjäsukupolvi ymmärrä yhtenäiskoulua ja sitä, miten erilaista koulunkäynti on nykyään verrattuna "vanhoihin hyviin(?) aikoihin." Ymmärrettävää on sekin, että tietyt puolueet ovat ristiinnaulinneet itsensä kyläkouluihin ja vaalilupauksia on vaikea lähteä perumaan. Mutta hyvät päättäjät, vaikka saisitte kyläkoulut säilytettyä (muutamaksi vuodeksi), niin ei suuryläkoulu aja edes kyläkoulujen oppilaiden etua, sillä siirtyminen parinkymmenen hengen yhteisöstä lähes tuhannen hengen laitokseen on paljon pahempi vaihtoehto kuin koko 9 vuoden koulutaival kohtuullisen kokoisessa yhtenäiskoulussa. Toivon Liperin päättäjiltä rohkeutta ja vastuullisuutta, kykyä katsoa tulevaisuuteen sekä ennen kaikkea halua katsoa kaikkien kuntalaisten etua.

P.S. Joissain kunnissa mietitään kuntaliitosten edellä ratkaisuja, joilla saataisiin omien asukkaiden etu turvattua kuntaliitosten jälkeenkin. On surullista, että Liperissä tunnutaan sen sijaan miettivän sitä, miten saadaan oman kylän etu turvattua muiden kylien kustannuksella.