Pro Porvoon pienkeittiöt

Kommentoitu viesti

Mietintää

#10 Kannattaisi ottaa factat selville

28.01.2014 17:03

Hei!
On hienoa,että olette lähteneet puolustamaan, ns. Koulujen omia keittiöitä. Mutta nyt on vain päässyt unohtumaan, että facta on factaa ja sepustukset ovat sepustusta. Suosittelen, että tutustutte asiaan perusteellisemmin, jotta voi asiaa oikeasti eteenpäin viedä sekä puoltaa.kannattaisi verrata mitä on tällä hetkellä ja mitä te ajatte ja mitä eroja näissä olisi.

Vastaukset

Marja-Liisa Mikkola

#17 Re: Kannattaisi ottaa factat selville

2014-01-29 16:22:20

#10: Mietintää - Kannattaisi ottaa factat selville

Hei!

Kehittämissuunnitelman laatija toteaa, että toiminnan muutoksesta aiheutuvien kokonaiskustannusten arvioiminen on vaikeaa ja todellinen vaikutus kustannuksiin voidaan laskea vasta kun toiminta on vakiintunut. Kehittämissuunnitelman laatija siis sanoutuu irti mahdollisista odottamattomista kustannuksista. Riski jää Porvoon kaupungille.

Vaikka rakennettaisiin keskuskeittiö, täytyy kaikki 90 palvelupistettä myös remontoida. Remonttitarpeet on lueteltu palvelupistekohtaisesti kehittämissuunnitelmassa. Lisäksi niihin täytyy rakentaa riittävät kylmäsäilytystilat, koska ruoan kylmäsäilytysketju ei saa katketa. Nyt niissä ei sellaisia ole, koska tällä hetkellä ruoka toimitetaan niihin lämpimänä. Rakennetaan siis kokonaan uusi talo ja remontidaan palvelupisteet sen sijaan, että palvelupisteistä tehtäisiin valmistuskeittiöitä.

Keskuskeittiössä työskentelevien lisäksi täytyy jokaisessa palvelupisteessä olla riittävästi henkilökuntaa. Esim. Linnankosken lukion keittiössä työskentelee nyt viisi henkilöä. Keittiö on aluekeittiö, jossa valmistetaan n. 2000 annosta/päivä. Näistä lukiolla syödään n. 500-600 annosta/päivä. Kaikki viisi työntekijää tarvitaa ruokatarjoilun ajan hoitamaan ruokatarjoilua. Keskuskeittiömalli lisää henkilökuntatarvetta.

Keskuskeittiössä ruoka valmistetaan, jäähdytetään, pakataan, säilytetään viileässä, kuljetetaan palvelupisteeseen, säilytetään viileässä, kuumennetaan, tarjotaan ja ylijäävä on jätettä, koska sitä ei enää voi tarjota. Jätteestä joudutaan maksamaan jätemaksu. Tässä mallissa ruoalle tulee hintaa paljosta muusta kuin raaka-aineista. Sen sijaan valmistuskeittiössä ruoka valmistetaan ja tarjotaan. Ylijäävä ruoka voidaan säilyttää kylmässä uudelleen tarjottavaksi tai käyttää uuden ruoan raaka-aineena. Valmistuskeittiö mallissa kokki tietää mitä ruokaa menee asiakkaille minkä verran, joten jätteen määrä voidaan jo ruokaa valmistettaessa minimoida.

Hoivalaitoksissa olevat parempikuntoiset asiakkaat voisivat auttaa ruokatapahtumaan liittyen eri tavoilla, vaikkapa leipomalla. Toiminta on parasta terapiaa.

Lähi- ja luomuruoan käyttö vaikeutuu, kun tuottajalla pitäisi olla valmiudet toimittaa raaka-aineita 10 000 annosta varten.

Nyt ruoan toimittaa Kesko ja kuljettaa Itella. Kuljetukset vaativat erikoiskaluston, eikä pienyrittäjillä ole mahdollisuuksia tarjouskilpailussa.

Haluammeko, että Porvoossa on työpaikkoja ja mahdollisuus yrittää? Haluammeko, että Inveonista ja Amistolta valmistuvat nuoret kokit saavat halutessaan työtä kotipaikkakunnalta? Haluammeko, että ruokaan laitetut rahat ja verotulot jäävät Porvooseen?

Ystävällisin terveisin Marja-Liisa Mikkola