Pro Porvoon pienkeittiöt

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Pro Porvoon pienkeittiöt.


Vieras

#1

26.01.2014 18:19

För godare och hälsosammare mat!

Vieras

#2

26.01.2014 19:48

Ennemmin eväät tulevaisuudessa koulutiensä aloittavalle lapselle, kuin suurkeittiö ruokaa.

Vieras

#3

27.01.2014 11:12

lapset lakkasivat syömästä koulussa sen jälkeen, kun koulun oma ruokala lakkautettiin ja ruoka tulee isoista yksiköistä. Yksinkertaisesti kauhean pahaa ruokaa.
Maija Aatelo
Adressin tekijä

#4 Re: På svenska

27.01.2014 11:18

#1: -

Tarkoitus on lisätä tänne ruotsinnos heti, kun se saadaan tehtyä. Toistaiseksi valitettavasti vain suomeksi.


Vieras

#5

28.01.2014 07:34

Det skall vara smäkök

Vieras

#6

28.01.2014 07:36

Småkök skall det vara

Vieras

#7

28.01.2014 08:14

Mindre kök är bättre!

Vieras

#8

28.01.2014 11:40

Porvoon taloudellinen tilanne on heikko. Siksi kaikki investoinnit täytyy ottaa uuteen harkintaan. Vanhat toimitilat ja tekniikka tulee hyödyntää elinkaaren loppuun saakka, samoin oman, valtiolle ja kunnalle veroja maksavan henkilökunnan työllisyys tulee huomioida.

Vieras

#9

28.01.2014 14:02

Asiaa ei ole mietitty kunnolla. Salmonella. ruoan sopiva lämpö perillä, kustannukset, työn kiinnostavuus ym.ym...huono idea.
Mietintää

#10 Kannattaisi ottaa factat selville

28.01.2014 17:03

Hei!
On hienoa,että olette lähteneet puolustamaan, ns. Koulujen omia keittiöitä. Mutta nyt on vain päässyt unohtumaan, että facta on factaa ja sepustukset ovat sepustusta. Suosittelen, että tutustutte asiaan perusteellisemmin, jotta voi asiaa oikeasti eteenpäin viedä sekä puoltaa.kannattaisi verrata mitä on tällä hetkellä ja mitä te ajatte ja mitä eroja näissä olisi.
vieras

#11 Hei kaikki ! Tämä on Hätähuuto Suomen vesistöjen Puolesta !

29.01.2014 05:27

 

               Tulkaa mukaan allekirjoittamaan tämä
Adressi : Vesistöjen Puolesta -Stop Talvivaara ! 

Jorkku

#12 Onko kaikki kustannukset selvät ?

29.01.2014 08:23

On varmasti säästöjä kaupungin kassaan, mutta minne rahat menevät?
Suurkeittiö tarvitsee suuren raaka-ainetoimittajan, kaikki kilpailutetaan. Paras saa sopimuksen ja paras on joku Hollantilainen yhtiö. Raha menee ulkomaille. Porvoo saa enemmän työttömiä ja kuivat pellot. Nämä rahat eivät näy ruokahinnassa.
Julle

#13 Pienkeittiöiden puolesta!

29.01.2014 13:23

Ruoan laatu tulee huononemaan niin että ei mitään rajaa. Ja lisäksi miltä jäinen/lämmitetty ruoka tulee näyttämään? Ei kovin houkuttelevalta.


Samma på svenska. Matens kvalitet kommer att bli sämre så att det bara knakar, och hur kommer en isig/uppvärmd matportion att se ut? Inte så värst lockande.


Vieras

#14

29.01.2014 14:02

Koulutettua ammattihenkilökuntaa,sitten työpaikkana jakelukeittiö,missä ns.pussinavaaja,Ketä kiinnostaa?
keittiöhenkilökunta on vaan tiskarina,ja laatikoitten purkajana.Hukkaan menee ammatti.

Vieras

#15

29.01.2014 14:38

Uskomaton hanke! Ei mitään järkeä, tuore ruoka pitää syödä heti, eikä pakastaa ja kuumentaa taas! Vaarallista terveydelle, kuten olette maininneetkin. Sähkönkin tuhlausta, valtavista edestakaisin ruoan kuljetuksista puhumattakaan. Hiilijalanjälki, eikö sitä tässä lainkaan oteta huomioon! Kuljetukset ne vasta maksavatkin! Tulos, kaikki saavat vanhaa moneen kertaan käsiteltyä ruokaa, jonka ravintoarvot ovat kyseenalaisia ja maku varmasti kärsii. Ehdottomasti pienet keittiöt pidettävä ja niitä lisättävä.

Vieras

#16 Hyvää ja ravitsevaa ruokaa edullisesti

29.01.2014 15:18

Hienoa, että Porvoon kaupungilla on kehitysajatuksia ja saadaan samalla kustannussäästöjä, joita tarvitaan.

Tärkein tavoite pitää olla ravitsevan aterian tuottaminen koululaisille kilpailukykyisin kustannuksin. Kokonaisedullisin ratkaisu voittakoon - jos paikalliset keittiöt ovat parempia laadun ja hinnan perusteella, niin tuotettakoon ateriat paikallisesti ja vastaavasti keskuskeittiöltä, jos se on paras vaihtoehto kokonaistaloudellisesti.

Suosin itse kotimaisia tuotteita kaikissa omissa ostoksissani, mutta veronmaksajien rahoja pitää käyttää ehdottoman visusti: paikallisten toimittajien tulee olla kilpailukykyisiä, sillä on väärin maksaa ylihintaa paikalliselle toimittajalle verovaroista - kukin maksakoon omista rahoistaan mitä haluaa :)
Marja-Liisa Mikkola

#17 Re: Kannattaisi ottaa factat selville

29.01.2014 16:22

#10: Mietintää - Kannattaisi ottaa factat selville

Hei!

Kehittämissuunnitelman laatija toteaa, että toiminnan muutoksesta aiheutuvien kokonaiskustannusten arvioiminen on vaikeaa ja todellinen vaikutus kustannuksiin voidaan laskea vasta kun toiminta on vakiintunut. Kehittämissuunnitelman laatija siis sanoutuu irti mahdollisista odottamattomista kustannuksista. Riski jää Porvoon kaupungille.

Vaikka rakennettaisiin keskuskeittiö, täytyy kaikki 90 palvelupistettä myös remontoida. Remonttitarpeet on lueteltu palvelupistekohtaisesti kehittämissuunnitelmassa. Lisäksi niihin täytyy rakentaa riittävät kylmäsäilytystilat, koska ruoan kylmäsäilytysketju ei saa katketa. Nyt niissä ei sellaisia ole, koska tällä hetkellä ruoka toimitetaan niihin lämpimänä. Rakennetaan siis kokonaan uusi talo ja remontidaan palvelupisteet sen sijaan, että palvelupisteistä tehtäisiin valmistuskeittiöitä.

Keskuskeittiössä työskentelevien lisäksi täytyy jokaisessa palvelupisteessä olla riittävästi henkilökuntaa. Esim. Linnankosken lukion keittiössä työskentelee nyt viisi henkilöä. Keittiö on aluekeittiö, jossa valmistetaan n. 2000 annosta/päivä. Näistä lukiolla syödään n. 500-600 annosta/päivä. Kaikki viisi työntekijää tarvitaa ruokatarjoilun ajan hoitamaan ruokatarjoilua. Keskuskeittiömalli lisää henkilökuntatarvetta.

Keskuskeittiössä ruoka valmistetaan, jäähdytetään, pakataan, säilytetään viileässä, kuljetetaan palvelupisteeseen, säilytetään viileässä, kuumennetaan, tarjotaan ja ylijäävä on jätettä, koska sitä ei enää voi tarjota. Jätteestä joudutaan maksamaan jätemaksu. Tässä mallissa ruoalle tulee hintaa paljosta muusta kuin raaka-aineista. Sen sijaan valmistuskeittiössä ruoka valmistetaan ja tarjotaan. Ylijäävä ruoka voidaan säilyttää kylmässä uudelleen tarjottavaksi tai käyttää uuden ruoan raaka-aineena. Valmistuskeittiö mallissa kokki tietää mitä ruokaa menee asiakkaille minkä verran, joten jätteen määrä voidaan jo ruokaa valmistettaessa minimoida.

Hoivalaitoksissa olevat parempikuntoiset asiakkaat voisivat auttaa ruokatapahtumaan liittyen eri tavoilla, vaikkapa leipomalla. Toiminta on parasta terapiaa.

Lähi- ja luomuruoan käyttö vaikeutuu, kun tuottajalla pitäisi olla valmiudet toimittaa raaka-aineita 10 000 annosta varten.

Nyt ruoan toimittaa Kesko ja kuljettaa Itella. Kuljetukset vaativat erikoiskaluston, eikä pienyrittäjillä ole mahdollisuuksia tarjouskilpailussa.

Haluammeko, että Porvoossa on työpaikkoja ja mahdollisuus yrittää? Haluammeko, että Inveonista ja Amistolta valmistuvat nuoret kokit saavat halutessaan työtä kotipaikkakunnalta? Haluammeko, että ruokaan laitetut rahat ja verotulot jäävät Porvooseen?

Ystävällisin terveisin Marja-Liisa Mikkola

 

 

Maija Aatelo
Adressin tekijä

#18 Anteeksi joidenkin viestien turha poisto

31.01.2014 19:47

Pyysin poistamaan asiattoman vihaviestin ketjusta, mutta myös jotkut aivan asialliset kommentit hävisivät. Olen pahoillani, en osannut ajatella että ilmeisesti koko ketju poistui aivan turhaan. Osa on onneksi kirjoittanut viestinsä uudelleen, kiitos heille:-)
Syökääme maukasta taimaalaista kloorikanaa

#19 Re: Hyvää ja ravitsevaa ruokaa edullisesti

05.02.2014 11:30

#16: - Hyvää ja ravitsevaa ruokaa edullisesti

Näin ollen otetaan ainekset sieltä mistä ne ovat halvimpia eli sieltä missä saa rutiininomaisesti käyttää sellaisia torjunta-aineita ja lääkkeitä (esim. antibiootteja ja hormooneja) jotka ovat meillä täysin kielletyjä meillä terveydellisistä syistä. Eikä tällöin myöskään makseta turhia ylipalkkoja paikalliselle työvoimalle . Kokonaiskustannuksiin pitää katsoa.

 

Joku joka on lukenut sen selvityksen

#20 Faktojen tarkistusta kiitos!

07.02.2014 09:47

Adressin tiedot eivät vastaa juuri ollenkaan sitä oikeaa keskuskeittiöselvitystä. Tämä on kuin se tekijänoikeusaloite,hieno idea, mutta faktat ja väitteet vääristeltyjä ja päin honkia.
Maija Aatelo
Adressin tekijä

#21 Re: Faktojen tarkistusta kiitos!

07.02.2014 21:47

#20: Joku joka on lukenut sen selvityksen - Faktojen tarkistusta kiitos!

Myös minä olen lukenut selvityksen. Ja saman yhtiön aikaisemmin tekemän Nurmijärven selvityksen.

Porvoon selvitystä koskevat faktat ovat adressin näissä kappaleissa:

"Porvooseen suunnitellaan jopa 10 000 annosta päivässä valmistavaa keskuskeittiötä. Sen lisäksi jäisi vain Pääskytien aluekeittiö, joka valmistaa n. 2 000 päiväannosta. Keskuskeittiön toiminta käynnistyisi 2016. Sen toimintamalli olisi ”valmista ja jäähdytä”, eli valmiit ateriat kuljetetaan kylmänä ja kuumennetaan pienemmissä kuumennuskeittiöissä.

Ruokapalvelujen ja keittiöverkon kehittämissuunnitelman on laatinut Ammattikeittiöiden suunnittelutoimisto Design Lime Oy. Sote- ja sivistyslautakunta ovat antaneet asiasta lausuntonsa.  Niissä tiedostetaan uhkat, mutta ei kuitenkaan vastusteta suunnitelmia siirtyä keskuskeittiömalliin."

Muu teksti on tietoa muualta kuin selvityksestä ja mielipiteitä. Esimerkiksi Södertäljen mallia ei mainita Design Limen selvityksessä, vaan tiedot on saatu Ruotsista.

Korjaan mielelläni yo. tekstikappaleiden tiedot, jos niissä on jotain väärin.

Pitsinnyplääjä

#22 Faktat selville!

09.02.2014 12:57

Käykää lukemassa Porvoon kaupungin nettisivuilta 17.6.2013 päivätty, "keittiöverkon kehittämissuunnitelma", jossa asian voi todentaa lyhentämättömänä ja muuntamattomana.

Selvityksen mukaan ei niitä pienkeittöitä nytkään ole vaan ruoka kuljetetaan myös tänäpäivänäkin 90.een toimipisteeseen. 7 aluekeittiötä ja 3 pienkeittiötä tekee tällä hetkellä ne samat 10000 annosta. Nämä nykyiset keittiöt ovat tiensä päässä ja uudet/ uusi keittiö on joka tapauksessa ajankohtainen, lukuunottamatta Pääskytien aluekeittiötä.

Selvityksen mukaan, jos kaikissa toimipisteissä tehtäisiin itse ruokaa (eli palattaisiin 10 vuotta taaksepäin nykytilasta)tulisi se maksamaan meille veronmaksajille 4,5 milj. euroa lisää joka vuosi + kaikkien tilojen perusparannuskustannukset.

Mitä sitten vanhuksiin tulee, onko ruokakuskien (Itella tai joku muu kuljetusalan yrittäjä) tehtävä olla ainoa kontakti heille päivittäin vai kodinhoitajien?. Onko kodinhoitajien työt ulkoistettu ruokakuskeille? Onko kodinhoitajien ammattikunta ajettu alas?

Eli asia ei ole niin yksiselitteinen kun on annettu ymmärtää, hienosta ajatuksesta huolimatta...
On selvät

#23 Re: Onko kaikki kustannukset selvät ?

11.02.2014 18:23

#12: Jorkku - Onko kaikki kustannukset selvät ? 

 

Kyse ei ole niinkään siitä, paljonko säästetään, vaan mistä rahat saataisin. Usea pienkeittiö maksaisi pahjon enemmän vuodessa(tais olla monia miljoonia), kuin nykyinen järjestelmä. Tämä on selitetty Porvoon ruokapalvelujen kehittämissuunnitelmassa. Se löytyy googlaamalla, mutta tässä kuitenkin linkki, jos se nyt toimii:https://www.porvoo.fi/easydata/customers/porvoo2/files/muut_liitetiedostot/uutiset_2013/130617_liikelaitos_porvoon_tilapalvelut__ruokapalveluyksikon_kehittamissuunnitelma_2030_loppuraportti.pdf
Joku, joka on lukenut sen selvityksen

#24 Re: Re: Faktojen tarkistusta kiitos!

11.02.2014 19:00

#21: Maija Aatelo - Re: Faktojen tarkistusta kiitos!

 

Kuten pitsinnyplääjä sanoo, kustannukset on selitetty selvityksessä. Ne 4.5 miljoona on aika paljon lisää kuluja vuodessa Porvoon nykyiselle horjuvalle taloudelle. Mistä aiotaan nuo rahat saada...

Keittäjiä on nykyäänkin hankala saada, nuoret kokoit menevät näes töihin ravintoloihin.

Kuljetuslakko pysäyttäisi myös raaka-aineiden kuljetukset mainittuihin pienkeittiöihin.

Pienkeittiöiden investointien kustannukset olisivat lähes keskuskeittiösuunnitelman kustannuksien suuruiset.

Kuljetukset kasvaisivat, sillä vaikka valmiiden ruokien kuljetuksia ei olisi, kasvaisivat raaka-aineiden kuljetukset paljon, eikä niitä voida koordinoida yhtä hyvin, johtaen kuljetusten lisääntymiseen. Kuljetuskustannukset ovat tiedosa.

Tämä kaikki on selitetty selvityksessä. Erikoista, että lukuja ei ole mainittu adressin tiedoissa.

Ihmiskontaktiasia on jo turha lisäys, eihän nyt ruoankuljetus/valmistus voi olla niin merkittävä sosiaalinen tapahtuma kotihoidon asiakkaille. Jos on, on ongelmat jossain ihan muualla kuin Porvoon Suuressa Pahassa Keskuskeittiössä (huomaa sarkasmi ;) ).

Minkä ihmeen takia muka ruoan laatu huononisi? Esimerkiksi perunoista tulee kumisia, kun niitä säilytetään pitkään lämpimänä, kun taas keskuskeittiömallissa ruoka säilytettäisiin kylmänä jä lämmitettäisiin juuri ennen tarjoilua taaten paremman laadun kuin se puoli tuntia melkein haaleana seissyt "lämmin" ruoka.

Adressi on muutenkin hyvin puolueellinen, eikä käsittele, kuin pienkeittiöiden hyviä puolia ja keskuskeittiön huonoja puolia. Tälläinen yksipuolinen tiedotus on lähellä näennäisdemokratiaa, kerrotaan kansalle mita sen halutaan tietävän ja annetaan sitten "päättää vapaasti".

Ja lopuksi: Tässä on kyse useiden vuosikymmenten ajan vaikuttavasta päätöksestä. Huomioon ei tulisi ottaa mielipiteitä, sillä ne ovat vain jonkun omia näkemyksiä, ajatuksia ja ennakkoluuloja, eikä niillä ole taetta totuudenmukaisuudesta. Kuulemaani sanontaa mukaillen: Mielipiteitä on niin monta kuin on ihmisiä, mutta maailmoja, joissa elämme on vain yksi.

Joku, joka on lukenut sen selvityksen

#25 Re: Re: Re: Faktojen tarkistusta kiitos!

11.02.2014 19:15

#24: Joku, joka on lukenut sen selvityksen - Re: Re: Faktojen tarkistusta kiitos!

Piti vielä lisätä:

Keskuskeittiömalli ei lisäisi henkilökuluja tai työmäärää, sillä lämmityskeittiöissa tarvitseen vain lämmittää ruoka ja huolehtia tarjoilusta. Pienkeittiömalli se vasta lisäisi kuluja. Jokaiseen keittiöön tarvittaisiin keittäjiä ja lisää työvoimaa, sillä pitäisi huolehtia tarjoilun lisäki ruoan valmistuksesta, mikä on paljon enemmän aikaavievää kuin ruoan lämmittäminen. Tästä tulee suuri osa siitä lähes 5 miljoonan euro lisäkustannukista, mitä pienkeittiömalliin siityminen aiheuttaisi. Se olisi yli 100 euro jokaista porvoolaista kohti joka vuosi, vielä enemmän jokaista koululaista, päiväkotilaista, kotihoidon asiakasta ja vahainkodin asukasta kohti. Alkaa olla siinä vaiheesa kohta kebabin syönti halvempaa ;)