Pro Porvoon pienkeittiöt

Kommentoitu viesti

Marja-Liisa Mikkola

#35 Re:

14.02.2014 18:12

#8: -

Hei!

Juuri siksi, että Porvoon taloudellinen tilanne on heikko, kannattaa miettiä uuden keskuskeittiön rakentamista. Se tietää Porvoon rakennuskantaan yhtä rakennusta lisää huollettavaksi.

Nyt olemassa olevat koulujen, päiväkotien ja hoivalaitosten keittiöt täytyy joka tapauksessa korjata toimivat ne sitten valmistus- tai kuumennuskeittiöinä. On selvää, että niistä ei voi vain kantaa ulos vanhoja laitteita ja tuoda tilalle viilennys- tiloja ja kuumennusuuneja. Keittiöt ovat aiemmin toimineet valmistuskeittiöinä ennen nykyiseen aluekeittiömalliin siirtymistä.

Kehittämissuunnitelman sivulla 45 taulukossa 30 ei keskuskeittiömallissa ole varattu minkäänlaisia peruskorjausvaroja kuumennuskeittiöille.

S.36 laiteinvestoinnit, sanotaan, että tarvittavien kuljetusvaunujen (keskuskeittiöltä kuumennuskeittiöihin) määrää ja kustannuksia ei ole huomioitu tehdyssä selvityksessä.

Porvoon ruokapalvelujen ja keittiöverkoston kehittämissuunnitelman sivuilla 23 (lähitulevaisuudessa useiden keittiöiden tilat on peruskorjattava),24 (Pääskytie ja Johannisberg),30 (Nykyisiin aluekeittiöihin ei mahdu valmiille jäähdytetyille ruuille säilytys kylmähuoneita) ja 31 (Suurin osa palvelukeittiöistä on aiemmin toiminut valmistuskeittiönä, mutta jos ne muutetaan nyt uudestaan valmistuskeittiöiksi, pitää ne peruskorjata) kerrotaan näistä peruskorjaustarpeista.

Kehittämissuunnitelmassa on liian monta euron, tai oikeammin satojen tuhansien eurojen, mentävää aukkoa, jotta Porvoon kaupungin kannattaisi hyväksyä se ilman tarkempaa tarkastelua.

Vastaukset

Joku, joka on lukenut sen selvityksen

#37 Re: Re:

2014-02-14 20:28:43

#35: Marja-Liisa Mikkola - Re:

Mutta vaikka olisi yksi rakennus lisää huollettavaksi, kokonaisuudessa kuluja ei tulisi lisää muualla tehtyjen, JO MONEEN KERTAAN MAINITTUJEN säästöjen ja ennen kaikkea pienkeittiöiden monien ylimääräisten kulujen välttämisen ansiosta. Pienkeittiöissä kun tulisi muun muassa olemaan enemmän laitteita, jotka tarvitsevat säännöllistä huoltoa.

Nykyinen laitteisto alkaa jo olla vanhentunutta, ja pitsinnyplääjään viitaten Porvoossa suurin osa keittiöistä on tarjoilukeittiöitä. Nämäkin selkeästi mainittu selvityksessä. Ja koska ruoan lämmitys ei ole suuri operaatio, ovat ennen suuria ruokamääriä tehneiden keittiöiden tilat riittävät muutamaan parannuskohtaa lukunottamatta, mitkä on mainittu sivulla 36. esimerkiksi kylmä- ja pakastehuoneiden uusiminen sitä tarvitseviin keittiöihin.

Peruskorjaus tarkoittaa korjausrakentamista, missä tila korjataan yhtä hyväksi ja vastaavaksi kuin se oli uutena, eli siis sellaiseen kuntoon että näissä valmistuskeittiöissä voisi tehdä ruokaa tehokkaasti hygieenisesti ja turvallisesti ja palvelukeittiöissä tilat ovat hyvät ruoan tarjoiluun, lämpimänä pitoon ynnä muuhun sellaieen. Tämä ei tietenkään ole tarpeen valmitus-, ja palvelukeittiöitä lämmityskeittiöiksi muutettaessa. Peruskorjaus ei tässä yhteydessä tarkoita samaa kuin vaikka kerrostalossa, sillä valmistuskeittiöiden vaatimukset ovat paljon tiukemmat. Ja kuten itse sanoit palvelukeittiöistä, JOS ne muutetaan nyt uudestaan VALMISTUSKEITTIÖIKSI, pitää ne peruskorjata. Eli peruskorjaukselle EI ole tarvetta, ELLEI nykyisiä palvelukeittiöitä haluta MUUTTAA valmistuskeittiöiksi. Asia lukee selvityksessä ja hyvä että tiivistit asian yhteen virkkeeseen, vaikkakin oudossa asiayhteydessä.

Kuljetusvaunujen kustannusta ei ole huomioitu (Mikä on kyllä outoa ja selkeä virhe/ongelma selvityksessä. Hyvä että olet tarkkana.), mutta sen voisi arvioida olevan melko merkityksetön verrattuna pienkeittiöiden kustannuksiin. Koska ilman tietoa on vaikea vaikea päättää, onko tämä tärkeä asia vai jätetty pois, koska vaunut ovat halpoja, voisi tämän kuljetusvaunuasian jättää odottamaan vastausta hieman sivuun isompien asioiden tieltä. Onhan tämä kuitenkin vain yksi kuluerä miljoonasuunnitelmassa. Pienkeittiöiden rakennus- ja peruskorjauskulut voivat myös laskettua suuremmat, sillä ilmanvaihdon säätö- ja muutostöiden kuluja ei ole laskettu mukaan. Se, että joku pieni yksityiskohta on epäselvä, ei kokonaisuutta kaada.

Ja kyllä minulle kelpaa tarkempi tarkastelu (vaikka uusi selvitys; toinen mielipide), mutta se, että arvelee lisää tarkastelua tarvittavan, ei ole syy alkaa suinpäin tekemään Pro pienkeittiö-, eli toisin sanoen Anti-keskuskeittiö-adressia. Sitä varten pitäisi olla jokin konkreettinen (ei siis vain mututuntumaa ja "maalaisjärkeä" sisältävä) ja puolueeton tutkimus, joka toteaisi teidän kantanne pätevästi perustelluksi, eli siis molemmat kannat voisivat olla yhtä hyvin oikeassa. Silloin vasta olisi aihetta adresseihin ja muuhun poliittiseen taisteluun.