ÄLKÄÄ VIEKÖ LAPSILTA PANNAREITA TAI MUUTA HYVÄÄ POIS!

Kommentoitu viesti

Laatua lasten lautasille

#56 Laatua lasten lautasille

22.08.2014 13:08

On aina ollut tiedossa, että Suomi laahaa yleensä jälkijunassa miltei kaikissa asioissa. Oli kuitenkin vaikea kuvitella, että suomalaiset ovat NÄIN tietämätöntä kansaa. Surullista seurata, miten vähän te tämän adressin allekirjoittaneet sekä alkuperäistä, terveellisempää ja puhtaampaa ruokaa ajavaa adressia mollanneet, välitätte lastenne terveydestä. Kuinka järkevää tarttua tuohon PANNARIIN, kun se  on alkuperäisessä adressissa vain yksi monesta muusta sokerisesta/hiilarisesta herkusta joita luetellaan löytyvän päiväkodin tarjonnasta! Juuri teidänkaltaisten, asioihin perehtymättömien, suurisuisten vanhempien vuoksi, moni suomalaislapsi on jo ylipainoinen tai omaa kalkkeutuneet verisuonet tms. ja odottaa tulevaisuuden diabetesdiagnoosiaan. Kannattaisi ennen tällaista ajattelematonta toimintaa edes hieman perehtyä sokerin haittoihin sekä tilanteeseen joka jo nyt näyttää Suomessa pahalta. Jokainen sokerinen (herkku)ateria, mikä pitää sisällään myös pannarintapaiset pullavehnämössöt, nostaa/heiluttaa lapsen verensokeria. Kun tämä jatkuu päivästä toiseen, kehittyy pikkuhiljaa - salakavalasti - insuliiniresitenssi. Kun tätä showta jatketaan päivästä toiseen, vuodesta toiseen - kuten päiväkodeissa on tapana - on sinulla pian edessäsi pieni (tai valtava) 2 TYYPIN DIABETESPOTILAS!

Diabetes.fi: "Insuliiniresistenssi
Tyypin 2 diabetes liittyy usein metaboliseen oireyhtymään, jolle on tyypillistä keskivartalolle kasaantunut ylipaino. Tämä tarkoittaa, että rasva on kertynyt vatsaonteloon ja sisäelimiin kuten maksaan. Tällainen rasvan kertyminen heikentää insuliinin vaikutusta kudoksissa.
Insuliinin heikentynyttä vaikutusta nimitetään insuliiniresistenssiksi.
Jos insuliinin vaikutus kudoksissa on heikentynyt, insuliinia tarvitaan normaalia enemmän pitämään verensokeri kurissa. Ajan myötä haima väsyy eikä jaksa tuottaa riittävästi insuliinia. Näin verensokeri alkaa hiljalleen nousta ja lopulta diabetes puhkeaa."

...Ja tämä oli vain yksi esimerkki siitä, mitä nämä herkut teettävät lapsillenne. Laskekaan siihen päälle lisääntyvät syövät (joita sokeri ruokkii), käytösongelmat, kohonneet verenpaineet, sydän- ja verisuonitaudit ym. Lisäksi pelkät päiväkotilounaat ja aamaiaiset sisältävät yleensä paljon piilosokereita JA lisättyä sokeria, joten on turha kuvitella, että mussukkanne vain vähän "herkuttelisivat" pannareilla hilloineen silloin tällöin. Sokerit kuuluvat tänä päivänä lasten miltei JOKAISEEN ateriaan, jos päiväkodeissa mennään normilinjan mukaan, eli halvimmilla mahdollisilla raaka-aineilla joiden pohjana ovat viralliset ravitsemussuositukset. Jopa broilerin fileesuikaleihin saattaa olla pumpattu sokeria huonon laadun peittämiseksi (kuten Espoossa)! Toisin sanoen päiväkotiruoka on jo tavallaan yhtä suurta herkuttelua, jo ilman näitä sokerisia välipaloja. Laitetaan siihen päälle vielä kotona tarjotut sokeria sisältävät tuoteet kuten esim. ketsuppi (joka kuulostaa yhtä viattomalta kuin pannari).

Koska te allekirjoittajat ette selvästi ole perehtyneet mihinkään sokeriin liittyviin ongelmiin, pistetäänpä tähän alle muutama pikaisesti googlattu, helposti luettava esimerkki suomalaisten tilanteesta:

Yle 23.1.13:"Yli puolet suomalaisista aikuisista on ylipainoisia. Joka viides on lihava. Myös lapset ja nuoret lihovat. Suomessa aikuisväestön lihavuus on yleisempää kuin muissa Pohjoismaissa mutta harvinaisempaa kuin Iso-Britanniassa tai Etelä-Euroopassa. Entä pitääkö yhteiskunnan maksaa lihavuusleikkaukset vai onko meillä varaa jättää hoitamatta?"

IS 23.2.13: "Suomalaislasten lihomisella on vakavat seuraukset. Ylilääkäri pelkää, että nykylapset elävät lyhyemmän elämän kuin vanhempansa. Lasten ja nuorten lihavuus lisääntyy Suomessa huolestuttavalla tahdilla. Alle kouluikäisistä ja ala-asteikäisistä lapsista noin 10-15 prosenttia on ylipainoisia. Yläasteikäisistä ylipainoa esiintyy jo 20-25 prosentilla.
Satakunnan keskussairaalan lastenpoliklinikan osastoylilääkäri Samuli Ylitalo kohtaa työssään jopa 2-vuotiaita reilusti ylipainoisia lapsia."

Sairaanhoitajaliitto: "Lasten lihavuuteen saa ja pitää puuttua
Siinä ei ole mitään uutta, että suomalaiset hengittävät lihavuustilastoissa amerikkalaisten niskaan. Hätkähdyttävää sen sijaan on, että myös lasten painolukemat ovat rumentuneet huomattavasti. Ylipainoisten lasten määrä on kaksinkertaistunut alle kolmessakymmenessä vuodessa."

Mediuutiset 30.8.2010: "Lastenkin verenpaineet nousevat
Lasten ja nuorten yleistyvä lihominen nostaa myös verenpainearvoja...Myös suomalaisilla lapsilla verenpainearvojen kohoaminen alkaa jo varhaislapsuudessa..."

Tohtori.fi, Sydänklinikka 26.7.12: "Sydänkohtauksia jo lapsilla?
Sydän- ja verisuonitauteja esiintyy yleensä ihmisillä vasta keski-iästä eteenpäin, mutta tulevaisuudessa tilanne voi olla jo toinen.Amsterdamin yliopiston tekemässä tutkimuksessa havaittiin että kahdella kolmesta ylipainoisesta 2-12 –vuotiaasta lapsesta on jo vähintään yksi sydän- tai verisuonitaudin oire, esimerkiksi liian korkea verenpaine. Lisäksi lapsilla mitattiin matalia ”hyvän” kolesterolin arvoja sekä korkeaa verensokeria mitkä taas altistavat 2-tyypin diabetekselle. 2-tyypin diabeteskin oli ennen vain aikuisten vaiva, mutta yhä useampi lapsi sairastuu lihavuuden ja ruokavalion takia tähän ”aikuisten” tautiin. Jo lapsuusiässä ilmenevät riskitekijät voivat hyvinkin altistaa sydänkohtauksille tai muille sydän- ja verisuonitaudeille jo hyvin varhaisessa vaiheessa, ellei elintapoja muuteta. Suomalaisista lapsista noin joka viides on ylipainoinen ja yksi kahdestakymmenestä on lihava.

Ja sitten hyvä esimerkki englanniksi:

"1. Sugar is poison.
2. Sugar is sugar and unhealthy in any form.
3. A calorie is not just a calorie. There are good ones and bad ones, including sugar.
4. Obesity is not a prerequisite for metabolic illness. Eighty percent of those with obesity do have metabolic disease or resulting chronic illness. But 40 percent of people of normal weight also have such diseases.
5. And don't blame those who are obese or chronically ill for their conditions. It's not so much poor lifestyle behavior as it is biochemical exposures to sugar and other unhealthful ingredients that food manufacturers routinely put into food products, with consumers often being unaware.

As Prevention magazine says, "If it's packaged, it's probably packed with sugar."
http://www.pantagraph.com/print-specific/pantagraph/ragged-body/experts-excess-sugar-consumption-leads-to-a-host-of-diseases/article_ee26a03f-078e-5211-a8ba-b2ea96290675.html

Nämä asiat huomioon ottaen (ja niitä löytyy netistä ja kirjastoista lisää ihan ilmaiseksi), on hyvin vaikea ymmärtää, miten yksikään lapsestaan ja tämän terveydestä välittävä vanhempi jättää allekirjoittamatta alkuperäisen, terveellisempää ruokaa ajavan adressin.

Tämä adressi (ÄLKÄÄ VIEKÖ LAPSILTA PANNAREITA TAI MUUTA HYVÄÄ POIS!) on vuoden pohjanoteeraus, jonka tekijän täytyy ajattelemattomuutensa perusteella olla hyvin nuori. Surullisinta on, että moni aikuinenkin menee allekirjoittamaan sen.

Näin sitä maata viedään eteenpäin, suomalaisella tyylillä! Älkää sitten ihmetelkö myöskään sitä, miksi teille ravintoloissa ja kahviloissa tarjotaan halvinta ulkomaista GMO/antibioottilihaa ja muita surkeita keinotekoisia väri- ja lisäaineilla höstettyjä aineksia sisältäviä ruokia, tai miksi venäläisille tuotetaan Valion toimesta terveellisempää, lisäaineetonta ruokaa kuin meille suomalaisille, tai miksi kouluruoka ei kelpaisi edes koiralle. Sitä te tällä toiminnallanne kerjäätte. Ja sitä te saatte, kuten lapsennekin. Yritättehän te juuri sabotoida hyvää yritystä saadaa lapsille terveellisempää ruokaa

Toinen vaihtoehto on paneutua asioihin, ennen kuin se on myöhäistä. Aloittakaa vaikka pyytämällä päiväkotien tai koulujen ruokalistojen tuoteselosteet nähtäville. Ilman niitä ette tiedä lapsillenne tarjottavista ruoista mitään.

Tervetuloa keskustelemaan ja ajamaan terveellisempää ruokaa päiväkoteihin ja kouluihin, osoitteessa www.facebook.com/laatualastenlautasille !

Vastaukset

Oikea Ihminen

#66 Re: Laatua lasten lautasille

2014-08-23 11:48:14

#56: Laatua lasten lautasille - Laatua lasten lautasille 

 Sokeri EI ole myrkky. Se on ravintoaine muiden joukossa. Sokerin avulla saa tehtyä myös kaikenlaisia herkkuja, terveellisiäkin, kunhan vain muistaa kohtuuden kaikessa.  Sokerista saa energiaa jota tavitaan liikkumiseen. Jos energian saantu ja kulutaminen ovat tasapainossa ei ihminen liho. On hyvä muistaa, että lapsikin on aito tunteva ja nauttiva ihminen, ei vain hoidon ja valvonnan kohde.