ÄLKÄÄ VIEKÖ LAPSILTA PANNAREITA TAI MUUTA HYVÄÄ POIS!

Hippokrates

#51 Re:

22.08.2014 11:49

#50: -  

 Kysehän ei ollut pannarista, vaan kokonaisuudesta. Kyllä on suomen kansa sekaisin.

irmeli

#52

22.08.2014 11:54

Mä toivoisin kyllä, että siellä päiväkodissa ja koulussa annettaisiin kunnon ruokaa pitkän päivän aikana jotta lapset jaksais leikkiä ja vipeltää. Hyviä hiilareita, täysjyvää, rehuja, rasvaa ja proteiinia. Pannarit on sitten niitä kotona tarjottavia viikonloppuherkkuja sun muuta ja jokainen vanhempi tekee herkut miten parhaaksi näkee.

t.äiti joka just sai kuulla että lapsi sai päivähoidossa aamupalaksi suklaamuroja ja välipalaksi paahtoleipää appelsiinimarmeladilla. Eikä tapahtunut Lahdessa.

En todellakaan allekirjoita tämmöistä provosoivaa (tai provosoitunutta) typerää adressia. Maksan veroeuroni ja haluan lapsilleni hyvää ja ravitsevaa ruokaa, kuten kotonakin saavat.


Vieras

#53

22.08.2014 12:45

Ei siellä päiväkotien ruokalistassa niin usein mitään herkkupaloja ole, joten sallittakoon ne harvat herkut siellä edelleen. Muistakaa, että on paljon lapsia, jotka eivät saa kotona edes tarpeeksi ruokaa, puhumattakaan mistään herkuista. Viiden lapsen äitinä, kahdeksan lapsenlapsen mummona ja kahden lapsenlapsenlapsen isomummona toivon että niuhotus turhista asioista lopetetaan.
Pippuri

#54

22.08.2014 12:47

Hyvä asia että myöskin tulee toinen puoli esille


Vieras

#55

22.08.2014 13:01

Perinneruoat pitää såilyttää edelleen nykylapsillakin
Laatua lasten lautasille

#56 Laatua lasten lautasille

22.08.2014 13:08

On aina ollut tiedossa, että Suomi laahaa yleensä jälkijunassa miltei kaikissa asioissa. Oli kuitenkin vaikea kuvitella, että suomalaiset ovat NÄIN tietämätöntä kansaa. Surullista seurata, miten vähän te tämän adressin allekirjoittaneet sekä alkuperäistä, terveellisempää ja puhtaampaa ruokaa ajavaa adressia mollanneet, välitätte lastenne terveydestä. Kuinka järkevää tarttua tuohon PANNARIIN, kun se  on alkuperäisessä adressissa vain yksi monesta muusta sokerisesta/hiilarisesta herkusta joita luetellaan löytyvän päiväkodin tarjonnasta! Juuri teidänkaltaisten, asioihin perehtymättömien, suurisuisten vanhempien vuoksi, moni suomalaislapsi on jo ylipainoinen tai omaa kalkkeutuneet verisuonet tms. ja odottaa tulevaisuuden diabetesdiagnoosiaan. Kannattaisi ennen tällaista ajattelematonta toimintaa edes hieman perehtyä sokerin haittoihin sekä tilanteeseen joka jo nyt näyttää Suomessa pahalta. Jokainen sokerinen (herkku)ateria, mikä pitää sisällään myös pannarintapaiset pullavehnämössöt, nostaa/heiluttaa lapsen verensokeria. Kun tämä jatkuu päivästä toiseen, kehittyy pikkuhiljaa - salakavalasti - insuliiniresitenssi. Kun tätä showta jatketaan päivästä toiseen, vuodesta toiseen - kuten päiväkodeissa on tapana - on sinulla pian edessäsi pieni (tai valtava) 2 TYYPIN DIABETESPOTILAS!

Diabetes.fi: "Insuliiniresistenssi
Tyypin 2 diabetes liittyy usein metaboliseen oireyhtymään, jolle on tyypillistä keskivartalolle kasaantunut ylipaino. Tämä tarkoittaa, että rasva on kertynyt vatsaonteloon ja sisäelimiin kuten maksaan. Tällainen rasvan kertyminen heikentää insuliinin vaikutusta kudoksissa.
Insuliinin heikentynyttä vaikutusta nimitetään insuliiniresistenssiksi.
Jos insuliinin vaikutus kudoksissa on heikentynyt, insuliinia tarvitaan normaalia enemmän pitämään verensokeri kurissa. Ajan myötä haima väsyy eikä jaksa tuottaa riittävästi insuliinia. Näin verensokeri alkaa hiljalleen nousta ja lopulta diabetes puhkeaa."

...Ja tämä oli vain yksi esimerkki siitä, mitä nämä herkut teettävät lapsillenne. Laskekaan siihen päälle lisääntyvät syövät (joita sokeri ruokkii), käytösongelmat, kohonneet verenpaineet, sydän- ja verisuonitaudit ym. Lisäksi pelkät päiväkotilounaat ja aamaiaiset sisältävät yleensä paljon piilosokereita JA lisättyä sokeria, joten on turha kuvitella, että mussukkanne vain vähän "herkuttelisivat" pannareilla hilloineen silloin tällöin. Sokerit kuuluvat tänä päivänä lasten miltei JOKAISEEN ateriaan, jos päiväkodeissa mennään normilinjan mukaan, eli halvimmilla mahdollisilla raaka-aineilla joiden pohjana ovat viralliset ravitsemussuositukset. Jopa broilerin fileesuikaleihin saattaa olla pumpattu sokeria huonon laadun peittämiseksi (kuten Espoossa)! Toisin sanoen päiväkotiruoka on jo tavallaan yhtä suurta herkuttelua, jo ilman näitä sokerisia välipaloja. Laitetaan siihen päälle vielä kotona tarjotut sokeria sisältävät tuoteet kuten esim. ketsuppi (joka kuulostaa yhtä viattomalta kuin pannari).

Koska te allekirjoittajat ette selvästi ole perehtyneet mihinkään sokeriin liittyviin ongelmiin, pistetäänpä tähän alle muutama pikaisesti googlattu, helposti luettava esimerkki suomalaisten tilanteesta:

Yle 23.1.13:"Yli puolet suomalaisista aikuisista on ylipainoisia. Joka viides on lihava. Myös lapset ja nuoret lihovat. Suomessa aikuisväestön lihavuus on yleisempää kuin muissa Pohjoismaissa mutta harvinaisempaa kuin Iso-Britanniassa tai Etelä-Euroopassa. Entä pitääkö yhteiskunnan maksaa lihavuusleikkaukset vai onko meillä varaa jättää hoitamatta?"

IS 23.2.13: "Suomalaislasten lihomisella on vakavat seuraukset. Ylilääkäri pelkää, että nykylapset elävät lyhyemmän elämän kuin vanhempansa. Lasten ja nuorten lihavuus lisääntyy Suomessa huolestuttavalla tahdilla. Alle kouluikäisistä ja ala-asteikäisistä lapsista noin 10-15 prosenttia on ylipainoisia. Yläasteikäisistä ylipainoa esiintyy jo 20-25 prosentilla.
Satakunnan keskussairaalan lastenpoliklinikan osastoylilääkäri Samuli Ylitalo kohtaa työssään jopa 2-vuotiaita reilusti ylipainoisia lapsia."

Sairaanhoitajaliitto: "Lasten lihavuuteen saa ja pitää puuttua
Siinä ei ole mitään uutta, että suomalaiset hengittävät lihavuustilastoissa amerikkalaisten niskaan. Hätkähdyttävää sen sijaan on, että myös lasten painolukemat ovat rumentuneet huomattavasti. Ylipainoisten lasten määrä on kaksinkertaistunut alle kolmessakymmenessä vuodessa."

Mediuutiset 30.8.2010: "Lastenkin verenpaineet nousevat
Lasten ja nuorten yleistyvä lihominen nostaa myös verenpainearvoja...Myös suomalaisilla lapsilla verenpainearvojen kohoaminen alkaa jo varhaislapsuudessa..."

Tohtori.fi, Sydänklinikka 26.7.12: "Sydänkohtauksia jo lapsilla?
Sydän- ja verisuonitauteja esiintyy yleensä ihmisillä vasta keski-iästä eteenpäin, mutta tulevaisuudessa tilanne voi olla jo toinen.Amsterdamin yliopiston tekemässä tutkimuksessa havaittiin että kahdella kolmesta ylipainoisesta 2-12 –vuotiaasta lapsesta on jo vähintään yksi sydän- tai verisuonitaudin oire, esimerkiksi liian korkea verenpaine. Lisäksi lapsilla mitattiin matalia ”hyvän” kolesterolin arvoja sekä korkeaa verensokeria mitkä taas altistavat 2-tyypin diabetekselle. 2-tyypin diabeteskin oli ennen vain aikuisten vaiva, mutta yhä useampi lapsi sairastuu lihavuuden ja ruokavalion takia tähän ”aikuisten” tautiin. Jo lapsuusiässä ilmenevät riskitekijät voivat hyvinkin altistaa sydänkohtauksille tai muille sydän- ja verisuonitaudeille jo hyvin varhaisessa vaiheessa, ellei elintapoja muuteta. Suomalaisista lapsista noin joka viides on ylipainoinen ja yksi kahdestakymmenestä on lihava.

Ja sitten hyvä esimerkki englanniksi:

"1. Sugar is poison.
2. Sugar is sugar and unhealthy in any form.
3. A calorie is not just a calorie. There are good ones and bad ones, including sugar.
4. Obesity is not a prerequisite for metabolic illness. Eighty percent of those with obesity do have metabolic disease or resulting chronic illness. But 40 percent of people of normal weight also have such diseases.
5. And don't blame those who are obese or chronically ill for their conditions. It's not so much poor lifestyle behavior as it is biochemical exposures to sugar and other unhealthful ingredients that food manufacturers routinely put into food products, with consumers often being unaware.

As Prevention magazine says, "If it's packaged, it's probably packed with sugar."
http://www.pantagraph.com/print-specific/pantagraph/ragged-body/experts-excess-sugar-consumption-leads-to-a-host-of-diseases/article_ee26a03f-078e-5211-a8ba-b2ea96290675.html

Nämä asiat huomioon ottaen (ja niitä löytyy netistä ja kirjastoista lisää ihan ilmaiseksi), on hyvin vaikea ymmärtää, miten yksikään lapsestaan ja tämän terveydestä välittävä vanhempi jättää allekirjoittamatta alkuperäisen, terveellisempää ruokaa ajavan adressin.

Tämä adressi (ÄLKÄÄ VIEKÖ LAPSILTA PANNAREITA TAI MUUTA HYVÄÄ POIS!) on vuoden pohjanoteeraus, jonka tekijän täytyy ajattelemattomuutensa perusteella olla hyvin nuori. Surullisinta on, että moni aikuinenkin menee allekirjoittamaan sen.

Näin sitä maata viedään eteenpäin, suomalaisella tyylillä! Älkää sitten ihmetelkö myöskään sitä, miksi teille ravintoloissa ja kahviloissa tarjotaan halvinta ulkomaista GMO/antibioottilihaa ja muita surkeita keinotekoisia väri- ja lisäaineilla höstettyjä aineksia sisältäviä ruokia, tai miksi venäläisille tuotetaan Valion toimesta terveellisempää, lisäaineetonta ruokaa kuin meille suomalaisille, tai miksi kouluruoka ei kelpaisi edes koiralle. Sitä te tällä toiminnallanne kerjäätte. Ja sitä te saatte, kuten lapsennekin. Yritättehän te juuri sabotoida hyvää yritystä saadaa lapsille terveellisempää ruokaa

Toinen vaihtoehto on paneutua asioihin, ennen kuin se on myöhäistä. Aloittakaa vaikka pyytämällä päiväkotien tai koulujen ruokalistojen tuoteselosteet nähtäville. Ilman niitä ette tiedä lapsillenne tarjottavista ruoista mitään.

Tervetuloa keskustelemaan ja ajamaan terveellisempää ruokaa päiväkoteihin ja kouluihin, osoitteessa www.facebook.com/laatualastenlautasille !


Vieras

#57

22.08.2014 13:27

Paanukakun voi tehdä myös esim. sämpyläjauhoista tai lisätä leseitä, ryynejä y.m. vehnän joukkoon, jolloin saadaan ihan terveellinen välipala. Turhaa niuhotusta vanhemmilta, jotka usein vievät lapsensa hampurilaisille ja ranskanperunoita syömään.
mummi -62

#58 52

22.08.2014 13:54

Jos hieman on viitseliäisyyttä esim selailla kanta-hämeen koulujen ruokalistoja niin lapset ei voi enää paremmin saatikka terveellisemmin syödä,kun pois suljetaan ne kuuluisat "kinderit" eli kumiperunat. Laitan linkin jossa paikallislehti kun selaa niin löytyy useamman paikan koulujen ruokalistat. Ponápetí         http://www.e-pages.dk/kaupunkiuutiset/249/


Vieras

#59 #56

22.08.2014 14:10

Lapsi ei opi päiväkodissa ruokailutottumuksiaan. Lapsi ei liho päiväkodin ruoan vuoksi. Alkuperäisessä adressissa ei oltu edes kysytty ruoan ravinnollisesta sisällöstä mitään vaan oletettu väärin. Kannattaa itse perehtyä mistä nämä ruoat tehdään ja käyttää hieman suhteellisuudentajua. 

Ps. Sokeri katoaa liikkumalla, kokeile. 


Vieras

#60

22.08.2014 14:23

Uskomatonta tuo,että päiväkotilapsilta vietäisiin tuo pannaripv, kysehän on välipalasta, jota todellakaan monet nykyajan vanhemmat eivät osaa/kerkeä/viitsi edes kotona valmistaa, niinhän taitaa olla lettujenkin kanssa.Ehdottomasti pitää välipalana olla joskus jotain hyvääkin. Omat poikani olivat hoitopaikassa, jossa tarjonta oli paahtoleipää yksistään ja joskus jopa pelkkää keitettyä makaroonia.( ei olleet valitettavasti päiväkodissa hoidossa! Olivat usein tosi nälkäisiä hoitopäivän jälkeen ja äitinä olisin todella ollut tyytyväinen, jos olisivat saaneet edes sitä pannaria ja hilloa tai marjoja edes joskus!!!

Mielestäni vanhemmat suotta vyöryttävät tässäkin asiassa päiväkodin päälle syitä , tällä kertaa tyytymättömyyden kohde on pannari ym. makeat välipalat! Seuraava adressin aihe on sitten jokin muu....Hei haloo...herätkää vanhemmat, mikä onkaan Teidän oma vastuunne lapsukaisistanne nyt ja tulevaisuudessa..ruokatottumukset ym.

onneksi ei ole homoa presidenttinä

#61 veroja nostamalla raha virtaa vasemmisto aktivistien tileille ja etuihin

22.08.2014 15:23

Sellaista se on sosiaali johtoisessa maassa.Vasemmistolaiset presidentit ovat ajaneet lakiloillaan maan kadasrofin partaalle.Kansa on köyhää ja nälkäistä ja per- seaukiista.Talous on kuralla. Vasemmistolaisilla presidenteillä köyhien rahat tileillään ja muilla vallankahvassa olleilla ja olevilla. HYVÄVELI JÄRJESTELMÄ TOIMII MOITTEETTOMASTI.

moraalinvartija

#62 Lapsien vähäisiä herkkuja

22.08.2014 16:29

on turha viedä. Jokaisella on oikeus saada  syödä herkkuja. jos jotkut villiintyneet äiti ja isi kalorihullut kuin myös hiilihytraattihullut myös kasvishullut.lapsella on oikeus saada monipuolinen ja terveellinen ruoka johon sisältyy pikkuherkuttelu hetket.

Jos niitä ei kotona saa edes koulussa joskus voisi ohjastamaan käyttämää terveelisiä ainesosia niin kuin stevia, sokerin korvikkeena, eikä hermomyrkkyä aspartaami.

kyllä ainakin omani koulu aikoina sai aina vain yhden ottaa ja luulen että se on nykypäivänäkin.


Vieras

#63

23.08.2014 03:01

Pannukakkutaikinaan voi laittaa muutakin,kuin vehnäjauhoja. Aion itsekin lapsenlapsilleni sitä tarjota varmasti. Kesällä paistan muurinpohjalettuja. Ise kukin voi sitten kohdallaan miettiä minkä ikäiselle lapselle näitä herkkuja tarjoaa.

Vieras

#64

23.08.2014 06:05

ei tämän päivän lapset syö mitään helmivelliä välipalaksi
Tertsi

#65 TertsiRe:

23.08.2014 08:34

#38: o.O -  

 Mitäs sinä sillä tiedolla teet?

Aikaa myöten palataan taas pettuleipään kun maailman ravintovarat on syöty! Muistelkoot sitten pannarin boikotoijat typeryyttään!

Oikea Ihminen

#66 Re: Laatua lasten lautasille

23.08.2014 11:48

#56: Laatua lasten lautasille - Laatua lasten lautasille 

 Sokeri EI ole myrkky. Se on ravintoaine muiden joukossa. Sokerin avulla saa tehtyä myös kaikenlaisia herkkuja, terveellisiäkin, kunhan vain muistaa kohtuuden kaikessa.  Sokerista saa energiaa jota tavitaan liikkumiseen. Jos energian saantu ja kulutaminen ovat tasapainossa ei ihminen liho. On hyvä muistaa, että lapsikin on aito tunteva ja nauttiva ihminen, ei vain hoidon ja valvonnan kohde.

Vihannekset pöytään prkl

#67 Re:

23.08.2014 15:25

#1: -  

 "Ravitsevuus". HÄVETKÄÄ, jos laitatte nimenne tuollaisen väittämän perään.

lotta

#68 hulluutta

23.08.2014 18:37

Jos joku teistä aikuisista väittää että ne koulussa/päiväkodissa tarjottavat pannarit on hyviä, koske ne pääsääntöisesti tulee vain jostain ja kouluissa/päiväkodeissa ne lämmitetään. Ruoan jakajakaan ei välttämättä tiedä missä ne on tehty. Todellisuus jos pannarin tekisi itse sen valmistukseen ei tarvitse sokeria. Loppujen lopuksi toinen adressi haluaa kiinnittää huomiota siihen mitä lapsille annetaan. Todennäköisesti kyseinen äiti kuvitellee olevansa itse täydellisyys ja hänen lapsensa ei saa syödä sitä ja tätä. Ei sitä 9kk vanhaa lastaka ois tarttenu sinne päiväkotiin viedä ois ollut mahdollisuus kuitenkin olla 3ikävuoteen asti kotona ja opettaa ja antaa niitä terveysmössöjä siihen asti kotona. ja senkin jälkeen.


Vieras

#69

23.08.2014 18:46

pannukakkuun ja sen päälle voi laittaa myös suolaista ja vihanneksiakin.
Perinteet kunniaan.
Hyvin ovat asiat Suomessa

#70 Pannukakutko hengenvaarallisia?

24.08.2014 15:53

Nuori äiti järkyttyi kovasti, kun hänen lapselleen tarjottiin päiväkodissa jäätelöä. Kun samainen äiti luki lisää Lahden päiväkotien ruokalistaa, sieltä löytyi mm. "appelsiinikiisseliä, marjajogurttia ja pannukakkua". Aikookohan Lahden Ateria myrkyttää lapset hengiltä?

Pannukakut ovat osa terveellistä ruokavaliota. Ne sisältävät paljon proteiinia ja hyviä rasvahappoja, mikäli ne on tehty rypsiöljyyn. Päälle voi laittaa melkein mitä vain, marjoja, sieniä, hilloa jne. Lisäksi pannukakut maistuvat kaikenikäisille lapsille.

Kun itse työskentelin päiväkodissa, suurimpana ongelmana olivat lapset, jotka söivät tuskin mitään koko päivän aikana. Näitä lapsia oli paljon. He leikkivät ruualla, maistoivat kehotuksesta muutaman kerran ruokaa ja lopuksi melkein kaikki ruoka heitettiin biojätteisiin. 

Omasta lapsuudestani muistan koulun jäätelöpäivät. Niitä oli harvoin mutta sitäkin hienompaa oli saada jäätelö jälkiruuaksi, jäätelö kruunasi koko koulupäivän. Kotonakin piti kertoa vanhemmille, että oli saatu jäätelöä jälkiruuaksi. Miksi lapset eivät saisi koskaan herkutella? Miksi jollekin lapselle pitäisi antaa ruisleipää, kun muut syövät jäätelöä?

Keittiöhenkilökunnalla on jo nyt kädet täynnä työtä erikoisruokavalioiden takia. On laktoositonta, gluteenitonta, vegaani- ja kasvisruokavaliota. Muslimeille ei saa olla sianlihaa tai siitä valmistettuja tuotteita. Lisänä ovat lukuisat allergiaruokavaliot. Päiväkotiruokailu on kuitenkin joukkoruokailua eikä Suomen valtiolla ole ikinä varaa siihen, että jokaiselle lapselle suunniteltaisiin henkilökohtaisesti oma ruokalista.

Se on varmaa, että yksikään lapsi ei liho päiväkodeissa annettavalla ruualla. Kokonaisuus ratkaisee, jos yhtenä päivänä lapsi syö enemmän, syö lapsi seuraavana päivänä vähemmän. Lapset lihovat kotona annetuilla ruuilla. Monissa kodeissa lapsia syötetään kekseillä, perunalastuilla, pitsoilla, suklaalla ja limsoilla, kun vanhemmat eivät jaksa laittaa ruokaa.

Yleisesti ottaen Suomen lapsiperheillä on varmasti erinomaisesti asiat, jos vanhempien suurin huoli ovat päiväkodeissa tarjottavat pannukakut ja marjakiisselit.  

 


Vieras

#71

24.08.2014 20:32

Tämä on hyvä asia. Lapset ovat osa tulevaisuuttamme.

Vieras

#72

25.08.2014 06:39

Lapsi haluaa hyvääkin,eli myös "pannaria", ja varmasti ytykkäävät,eihän kotona edes saa koskaan,joko rahan-tai osaamattomuuden puutteessa.
perus suomi

#73

25.08.2014 09:49

hurrien pan kakka pois lapsilta ja tilalle isän maallista suomalaista ruokaa

Bart Simpson
Springfield

#74

30.09.2014 18:15

Roskaa, pannarit pois ja luonnollista ruokaa tilalle!!!


Vieras

#75

30.11.2015 09:31

Paistakaa pannarit kotonanne!