Juhannus palautettava oikealle paikalleen

Kommentoitu viesti

Kuisma Lappalainen
Helsinki

#1 Myös muita pyhiä pitäisi palauttaa

30.06.2009 06:37

Presidentti Kekkonen siirsi vuonna 1973 useita pyhiä lähimpiin lauantaipäiviin. Juhannuksen oli siirtänyt jo hänen edeltäjänsä presidentti Paasikivi.

Juhannuksen oikea paikka on viikonpäiväriippumattomasti kesäkuun 24. päivä. Palauttaminen tuolle paikalle myös vähentäisi juhannusjuopottelua kun ihmiset tajuaisivat että juhannuksen jälkeen heti 25.6 joidenkuiden pitäisi mennä töihinsä. Nyt kun juhannus on aina lauantai ja seuraava päivä aina sunnuntai ja siten vapaapäivä, on juhannusjuopottelu riistäytynyt käsistä ja onnettomuustilastot ovat sen mukaisia. Joka juhannus joku hukkuu ja joku rattijuoppo jää juhannuksen paluuliikenteessä kiinni.

Onneksi Koivisto on sentään tajunnut palauttaa takaisin Kekkosen siirtämistä pyhistä loppiaisen (oikea ajankohta viikonpäiväriippumattomasti tammikuun 6., mutta vv. 1973-1991 se oli sitä seuraava lauantai) ja taivaaseenastumispäivän (oikea ajankohta 40 päivää pääsiäisen jälkeen oleva torstai, mutta vv. 1973-1991 se oli sitä edeltävänä lauantaina) ajankohdat, mutta helluntai (oikea ajankohta on nykyistä sunnuntaita seuraava päivä eli maanantaina) jäi palauttamatta.

Myöskään pyhäinpäivä, joka nykyisin Suomessa on siirtyvä pyhä ja aina lauantaina välillä 31.10.-6.11., ei oikeastaan pitäisi olla viikonpäivän mukaan siirtyvä vaan aina viikonpäivästä riippumatta marraskuun ensimmäisenä. Tätäkään Koivisto ei palauttanut takaisin vanhalle perinteiselle paikalleen palauttaessaan muita arkipyhiä pääasiassa Kekkosen jäljiltä.

Olisi korkea aika palauttaa takaisin alkuperäisille paikoilleen myös nämä yhä vielä tässä maassa väärään aikaan Koiviston kauden jälkeenkin vietettävät pyhät. Allekirjoitan tämän adressin mieluusti, ja helluntain ja pyhäinpäivän osalta kerään myös itse nimiä.

Vastaukset

Matti

#7 Re: Myös muita pyhiä pitäisi palauttaa

2011-06-23 16:02:44

#1: Kuisma Lappalainen - Myös muita pyhiä pitäisi palauttaa

Niin, juhannushan on alunperin muinaissuomalainen kesäpäivänseisauksen juhla, jolla ei todellisia kristillisiä peruja ole. Näin ollen juhannusta tulisi aina juhlia kesäpäivänseisauksena.


Vieras

#8 Re: Myös muita pyhiä pitäisi palauttaa

2011-06-23 17:21:35

#1: Kuisma Lappalainen - Myös muita pyhiä pitäisi palauttaa

Helluntaipaivaa seuraava maanantai ei ole oikea helluntaipaiva, vaan toinen helluntaipaiva. Helluntai on todellakin sunnuntai. Monissa Euroopan maissa toinen helluntaipaiva on niin ikaan kansallinen lomapaiva.