Kuvataiteen ammattikorkeakoulutus säilytettävä Lahdessa

Kommentoitu viesti

Kriittinen

#4 Taidealoilta työllistyminen

10.10.2011 17:44

Olen itse opiskellut taidealoja, sekä käytännön tekemistä että filosofian maisteriksi, joten olen nähnyt kuinka vaikea taiteella on elättää itseään. Varasuunnitelmista keskustelu on ihan yleistä taideopiskelijoiden keskuudessa tai puhe siitä, mitä perusduunia aikoo tehdä, jotta voisi rahoittaa taiteen tekemisen. Koulutuksen ei pitäisi valmistaa opiskelijoita esimerkiksi kaupan kassalle työhön johon he eivät ole pääasiallisesti kouluttautuneet. Toisaalta taide on kulttuurille suuri voimavara, joten ei tuokaan yhtälö täysin perusteeton ole. Sanottakoon vielä, että monet myös työllistyvät taidealoilla, onhan taidealoja niin monia erilaisia, mutta kuvataidealat saattavat olla niitä yksi vaikeimmin työllistäviä.
Kysehän tässä on loppujen lopuksi siitä kuinka hyvin Lahden ammattikorkeakoulun kuvataidelinjan opiskelijat työllistyvät suhteessa siihen, kuinka paljon yhden opiskelijan kouluttaminen valtiolle maksaa. Koulutus on kallista ja Suomessa syydetään moniin koulutuksiin uskomattomia summia rahaa, vaikka työllistyminen on melkein olematonta, kuten esimerkiksi media-assistenttien tapauksessa. Ristiriitana näen kyllä sen, että laadukas kuvataidekoulutus on kulttuurille paljon tärkeämpää kuin esimerkiksi media-assistenttien koulutus.
Jos koulutus ei tuota pitkälläkään aikavälillä tarpeeksi takaisin valtiolle, en koe koulutusta järkevänä, oli koulutus sitten kuinka arvostettua tahansa. Tällöin koulutus tulisi maksaa itse. Olisi mielenkiintoista nähdä jotain oikeata Puolueetonta ja Laadullista tutkimusta kuvataidelinjan työllistymisestä, sillä esimerkiksi tuo adressin esittelyteksti, jossa puhutaan "asiantuntijatehtävistä" ei oikein vakuuta. Samalla termillä houkutellaan tradenomeja opiskelemaan ja maalaillaan ruusuisia tulevaisuudenkuvia. Omaan kokemuksiini ja tietoihini perustuen, en valitetttavasti voi tällä hetkellä allekirjoittaa adressia, vaikka tunnustan linjan kulttuurisen merkityksen.

Vastaukset


Vieras

#5 Re: Taidealoilta työllistyminen

2011-10-10 19:22:39

#4: Kriittinen - Taidealoilta työllistyminen 

 Hei ! Omalta osaltani voin kertoa, että vuosikurssini oppilaista kukaan ei ole työttömänä ja kaikki tekee kokoajan nimenomaan oman alan töitä tai on apurahalla. Ehkä se kertoo jotain Lahden Taideinstituutin tasosta ? Hyvä että tunnustat kuitenkin linjan kulttuurisen merkityksen, vaikka et adressia allekirjoitakaan. 

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

2011-10-10 20:35:21


allekirjoittanut

#8 Re: Taidealoilta työllistyminen

2011-10-10 20:44:59

#4: Kriittinen - Taidealoilta työllistyminen

Vastaan ensimmäiseen kommenttiisi, vaikka huomasin, että keskustelua on tässä välissä jatkettu.
Pahoittelen, että adressin teksti ei ehkä avautunut täysin. Tarkoitan asiantuntijatehtäviin sijoittumisella sitä, että Lahdesta valmistuneita taiteilijoita toimii kuvataidealalla sisäisesti tärkeissä rooleissa ja asemissa ja opinnot antavat myös valmiuksia luoda itselleen työtilaisuuksia asiantuntijatehtävissä esimerkiksi yritysyhteistyöprojekteissa. Näitä asiantuntijatehtäviä, joista osan katson enemmän ansioiksi ja valmiuksiksi vastata kentän tarpeisiin, kuin kokopäiväisesti työllistäviksi, on valtakunnallisissa järjestöissä, säätiöissä, lautakunnissa, toimikunnissa, hallituksissa, edustajatehtävissä ja niin edelleen. Taideinstituutista valmistuneita taiteilijoita toimii myös opettajina, ohjaajina tai projekteissa monenlaisissa toimenkuvissa tiedotuksesta ja markkinoinnista kokonaisten visuaalisten kokonaisuuksien suunnitteluun, vain jotakin mainitakseni.

Jos halutaan, että kuvataideala tuottaa Valtiolle takaisin rahaa, olisi mielestäni kirjaimellisesti rakentavampaa kehittää
välittäjätasoa joka kohtauttaisi kysyntää ja tarjontaa tehokkaammin. Onko vastaus sitten esimerkiksi kulttuurintuotannon koulutusohjelman opintosuunnitelman rukaamisessa, kolmannen sektorin toiminnan kehittämiseen investoimisessa, työn uudelleen määrittelyssä, vai missä, en osaa sanoa. Sen tiedän, että kuvataidealalla on paljon hyödyntämättömiä resursseja ja mahdollisuuksia tulonmuodostukseen. Ikävä kyllä kuvataiteilija usein kamppailee siinä sarjassa kuin moni muukin minkä tahansa alan pätkätyöläinen. Missä menee raja että työ on taloudellisesti kannattavaa? Kuinka jäykäksi toiminta voidaan tehdä?
Koska kuvataiteilijoilla tulo usein muodostuu monista palasista ja epäsäännöllisesti, on ongelmana sekä verotus, että ajoittainen tuen tarve. Tässä merkityksellisintä ei ole se, että töitä tehdessä menetät tuet, vaan että et tiedä milloin se tapahtuu ja missä määrin. Kun ansaitset, saat laskun perääsi. Esimerkiksi asumistuessa ei huomioida taiteellisesta toiminnasta aiheutuvia kustannuksia, ainoastaan myyntitulo. Työskentelyapurahajaksolla tuloksi katsotaan koko apuraha, vaikka se sisältää lakisääteisen melamaksun, sivukulun, jonka tavallisesti maksaa työnantaja ja jota ei muualta saaduissa ansiotuloissa lasketa palkkatuloksi. Toisinaan näitä tukia kuitenkin tarvittaisiin, kun tulot heittelevät rajusti.
Epäkohtia on vaikka kuinka, mutta mahdollisuuksia on myös. Uskon, että kuvataiteilijan työnkuva on
jonkinlaisessa murroksessa, välttämättä,  johtuen yleisestä taloudellisesta tilanteesta. Sen sijaan, että pohdimme
rahoittaisimmeko taiteellista työtämme raksahommilla tai siivoamisella, mietimme tekisimmekö omaa taiteellista työtä vai
tuotteistaisimmeko osaamisestamme yleishyödyllisiä palvelupaketteja, jos käteen jää saman verran rahaa joka tapauksessa, mutta jälkimmäinen vaikka vastaisikin suoremmin yhteiskunnan tarpeisiin, ajaisi ehkä peruuttamattomasti sellaiseen sosiaaliseen asemaan jossa saatamme menettää oman sosiaaliturvamme, esimerkiksi luvan sairastaa tai kasvattaa perhettä (kärjistys).