5-viikkoiset koiranpennut ovat liian nuoria erotettavaksi emostaan

Kommentoitu viesti

käytän nimimerkkiä
Vieras

#29

10.06.2010 17:26

En tiedä, allekirjoitanko tätä vai en, koska...

 

Ongelma on siinä, että monet koirakouluttajat ja tutkijat ovat todenneet sen, että pentujen pitäisi saada kasvaa paljon pitempään "pentueessa" ja emänsä kanssa. Minusta 7 viikkoa on aivan liian aikainen vaihe luovuttamiseen.

 

Seitsemää viikkoa kuitenkin perustellaan aikaisella leimaantumisella, mutta tosi asia on se, että kasvattajat haluavat maksimoida tulonsa ja saattaa pennut uusiin koteihin mahdollisimman pian. Monet suosittelevat kuitenkin seitsemän viikon sijasta kahtatoista viikkoa - jotkut puhuvat jopa kahdesta kymmenestä viikosta. Yksi kuukausi lisää tuskin lisäisi pentueen kanssa ei ole ylivoimainen este kasvattajalle. Pentutehtailijoille kyllä.

 

Kyllä ne pennut sosiaalistuvat siellä kasvattajankin luona - sehän on kasvattajan tehtävä. Ei yksiomaan putkauttaa pentueita maailmaan.

 

Siksi en tiedä, allekirjoitanko vai en, koska mielestäni tämä - vaikkakin parannus toki - ei ole riittävä parannus. Toivoisin, että kasvattajat yhdessä tekisivä yhteistyötä ja toisivat mallin, jossa pentu luovutetaan vasta jopa 11-12 viikkoisena. Kuten tässäkin adressissa todettiin - ne tärkeät viikot!

 

Aikoinaan ensimmäinen koira luovutettiin minulla vasta 10-viikkoisena. Kahdeksan taisi olla tuolloin liiton alimmainen raja. Nykyäänhän se on tuo seitsemän viikkoa ja kyllä aika auliisti kasvattaja haluavatkin eroon pennuistaan. Viimeistä pentua kun kävin hakemassa, niin luovutus tapahtui tarkalleen niinä päivinä, kun pentu sen seitsemän viikkoa täytti. Emo oli jo viety pois aikoja sitten. Viimeksi viisi viikkoisena kävin pentua katsomassa ja kyllä se oli raasu, ei noin pientä voi erottaa emostaan. Seitsemän viikkoinenkin oli aika onneton rääpäle. Mutta minkäs teet, eipä siinä voi kasvattajaa neuvoa: pidä vaan nyt pari viikkoa vielä, kun kasvattajan asenne on "Kyllä ne pitää hakea kaikki samoihin aikoihin.." Ei, ei tämä ole poikkeus. Kyllä se on monella kasvattajalla sama asenne.

 

Tietysti kaikki parannukset parampaa on hyväksi, mutta.. Pelkäänpä, että jos tämä adressi menisi läpi, olisi se lyöty seuraaviksi vuosikausiksi lukkoon.

Vastaukset

Martina Helle
Helsinki

#30 Asiaa!

2010-06-10 17:53:33

#29: käytän nimimerkkiä -

Mä kyllä allekirjotin tämän adressin, koska muutos on kuitenkin parempaan päin. Muuten täysin samaa mieltä kyseisen kirjoittajan kanssa.

Vieras
Vieras

#31 Re:

2010-06-10 19:00:23

#29: käytän nimimerkkiä -

Tässähän on kyse VIEROITUSiästä, ei luovutusiästä



#45 Re:

2010-06-11 13:59:43

#29: käytän nimimerkkiä -

 Tuosta pentujen luovutusiästä. Sveitsissä pentuja ei saa luovuttaa ennen 12 viikon ikää. Eli vasta 3-kuisina. Itsellä on koira jonka sain vasta 12-viikkoisena ja hyvin se leimaantui. Pennuilla ensimmäinen mörkökausi on 8 viikon iässä ja eräänkin tutkimuksen mukaan silloin koettu suuri järkytys voi jäädä koiran mieleen pysyväksi. Eli pelkästään 8-viikon ikäiselle jo vieroitus on suuri stressi, sen ohella ei pidä kokeman muuta järkyttävää. Jos pennut viedään jo 5-viikkoisina emonsa huomasta vieraaseen paikkaan se sinällään on niiden elimistöllekin stressi, kun ne joutuu tottumaan uuteen paikkaan ja ehkä uuteen ruokaankin. Varsinkin jos ne on saaneet imeä emäänsä tohon asti. Eli parempi pennuille on olla emonsa huomassa ja sisarusten tukemana. Ja ne saavat tällöin tukea ja turvaa tutusta ympäristöstä ennenkuin ne muuttavat omiin koteihinsa. Ja jos emo vieroittaa ne ennen sitä 8 viikon ikää niin se on luonnollinen kehitys. Pakolla vieroitus ei ole. Noille 5-viikkoisina vieroitetuille tulee 2 muutosta 3 viikon ajalle: ensin muutto pois emon luota , sit tottuminen  uusiin oloihin kasvattajan luona ja sit taas uusi muutos kun ne haetaan koteihinsa. Pentuparat. Miten ne kestää tollaista stressiä jää nähtäväksi...