Vaadimme kansanäänestystä ydinvoimasta ja uraanikaivoshankkeista

Kommentoitu viesti

Alfa

#282 Re: Re: Paistaa se aurinko Suomessakin...

20.10.2011 21:51

#280: - Re: Paistaa se aurinko Suomessakin...

Tässä ei ole kysymys kuinka paljon terawattitunteja saadaan tuotettua. Vaan siitä, että sähkön kulutus huipentuu keskipäivän tienoilla. Minimissään kulutus on tosiaan klo 23-07 välillä, sen jälkeen se alkaa nousta ja on huipussaan tuota yökulutusta 2 GW korkeampi suunnilleen klo 11-16 välillä. Tässä päivän pituuden lyheneminen talvella ei haittaa.

Sähkön tuotannon ja kulutuksen keskinäistä sovittamista voidaan toki arvioida terawattitunneilla. Se vain on kovin huono mittari, mutta sillä on yritetty perustella näitä uusia ydinvoimalupia. Pieleen menee. Sähkön varastointi kun ei onnistu suuressa mittakaavassa. Kesän kulutusminimi Suomessa on luokkaa 4.5 GW, talven maksimi 14.5 GW. Ja vuorokausivaihtelu tähän vielä sekaan. Säätökelvoton ydinvoima ei tässä tilanteessa auta, jo OL-3:n käynnistyminen johtaa kesällä mittavaan sähkön vientiin, koska samanaikaisesti vesivoimaloita joudutaan ajamaan täysillä. Talvella tehoa jää puuttumaan, vaikka vastapaine- ja lauhdevoimaloita ajetaan täysillä.

Aurinkosähkö ja aurinkolämpö pudottaisivat tuota maksimitehon piikkiä 2 GW:lla, se olisi 20% kolo. Koska aurinkosähkön rakennuskustannukset ovat nykyisellään alle 80 centtiä/ watti, se olisi edullisin ratkaisu täyttää tuo kolo. Tuulivoiman käyttökerroin on toki parempi mutta hintakin 2- kertainen.

Vastaukset


Vieras

#284 Re: Re: Re: Paistaa se aurinko Suomessakin...

2011-10-21 10:17:58

#282: Alfa - Re: Re: Paistaa se aurinko Suomessakin... 

>Tässä ei ole kysymys kuinka paljon terawattitunteja saadaan tuotettua. Vaan siitä, että sähkön kulutus huipentuu >keskipäivän tienoilla.

No voihan keskustella aidan seipäästä, vaikka aita olisi tärkeämpi puheenaihe. En kiistä, etteikö vuorokauden kuluessa olisi vaihtelua kulutuksessa ja vieläpä hyvin säännöllistä.

Mutta siihen aitaan. Eikö mielestäsi aurinkokennojen tosiasiassa tuottaman sähkön määrällä ole mitään merkitystä siihen, kuinka hyödyllisiä ne ovat sähköntuotannossa? Ts kun talvella on lyhyt päivä ja aurinko pilven takana, se ei vaikuta näkemykseesi aurinkokennon merkitykseen sähköntuotannossa. Suomessa on talvella jaksoja jolloin aurinko näkyy kuukauden kuluessa pahimmillaan tunteja. Kuten totesit sähköä ei voida varastoida. Jos kennoilla määrää x saat keskipäivällä 2 GW keskitalvella, samoilla kennoilla saat kesällä ehkä 100 - 1000 kertaa (luvut heittoja, varmasti aliarvioita) saman tehon. Mikä tässä on niin hankala sulattaa?

Tuo aurinkotehon hinta on turha tieto. Epäilenpä sinun tarkoittavan kennon nimellistehoa ja sen hintaa, mielenkiintoista onkin paljonko sen tuottama sähkö maksaa per kilowattitunti.

En pysty seuraamaan päättelyäsi ydinvoiman tehonsäätelystä. Ydinvoimaloiden vuosihuollot pyritään sijoittamaan kesäkausiin, mikä vähentää niiden tuottaman sähkön määrää. Se ettei ydinvoimalan tehoa voida säätää on lähinnä myytti. Oikeammin niiden tehoa ei kannata säätää. Ehkäpä nyanssiero