YLE-vero lakkautettava

Kommentoitu viesti


Vieras

#9 Re: Nyt on uus adressi pystyssä.

04.05.2016 15:07

#5: Joonas - Nyt on uus adressi pystyssä. 

 Kansalaisaloitteella on hyvät perustelut. Joonas antoi linkin siihen.

 

Kansalaisaloitteen otsikko

Yle-vero on lakkautettava

Aloitteen päiväys

15.2.2016

Aloitteen muoto

Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä

Oikeusministeriön asianumero

OM 15/52/2016

Aloitteen sisältö

Eduskunnan on ryhdyttävä asianmukaisiin toimenpiteisiin, jotta Yle-vero lakkautetaan. Jatkossa Yleisradio voi hankkia rahoituksensa esimerkiksi maksukortilla ja/tai mainoksilla. Lähtökohta on, että jos ei halua katsoa Yleisradion ohjelmia, ei tarvitse maksaa. Kun Yle-vero lopetetaan, suomalaisille jää enemmän rahaa käteen.

Perustelut

Yle-vero on epäoikeudenmukainen muun muassa seuraavista syistä.

1) Yleisradion palveluiden ylläpito tulee kalliiksi suomalaisille. Yle-vero voi olla yksityishenkilölle 143 euroa ja yhteisölle jopa 3 000 euroa. Tämä on täysin kohtuuton maksu ottaen vielä huomioon ohjelmiston tason.

2) Kun Yle lähettää heikkoa ohjelmistoa, ihmiset eivät voi äänestää lompakollaan ja vaihtaa parempaan palveluntarjoajaan. Vaikka koko kansa ryhtyisi täydelliseen Yle-boikottiin, sekään ei auttaisi, koska rahat otetaan veroista. Koska Yleisradio ei toimi markkinaehtoisesti, sillä ei ole taloudellista pakkoa muuttaa ohjelmistoa vastaamaan paremmin katselijoiden toiveita.

3) Ylen vuoksi kaupalliset maakunta- ja paikallismediat joutuvat kamppailemaan yhä kovemmin selviytymisestään. Monet maakuntamediat jo ilmaisseet huolensa Yleisradion huolestuttavasta asemasta. Näillä toimialoilla on jo muutenkin tarpeeksi haastavaa, joten Yleisradiolle on pakko laittaa jotain rajaa. Miksi tilata maksullista paikallislehteä, jos samat uutiset saa ”ilmaiseksi” Ylen nettisivuilta? Miksi maksaa digilehdestä, jos samat asiat voi kuunnella ”ilmaiseksi” Yleisradion maakuntaradiosta?

4) Yleisradio ei ole poliittisesti sitoutumaton. Yleisradiota johtaa poliittisesti valittu hallintoneuvosto. Lisäksi Yleisradion lakisääteisiin tehtäviin kuuluu monikulttuurisuuden tukeminen, mikä on ristiriidassa uutisoinnin puolueettomuusvelvoitteen kanssa. On kohtuutonta, että ihmiset joutuvat maksamaan veroa siitä hyvästä, että Yleisradio julkaisee poliittisesti väritettyjä uutisia. Lisäksi erityisesti vaalien alla pienpuolueet eivät saa samanlaista kohtelua kuin eduskuntapuolueet, vaikka pienpuolueiden kannattajat maksavat muiden kansalaisten lailla Yle-veroa.

5) Verorahoilla ylläpidettävä Yleisradio on nykyaikana yksinkertaisesti tarpeeton, koska internet, tv ja radio tarjoavat valtavat määrät maksutonta ohjelmistoa ja palvelua. Suomalainen kulttuuri ei ole riippuvainen verorahoin ylläpidetystä Yleisradiosta.

6) Suomessa ei ole myöskään valtiollista sanomalehtitaloa. Hyvin on pärjätty ilman sitäkin, sillä yksityiset yritykset hoitavat niitä tehtäviä. Mihin siis tarvitaan valtiollista radio- ja televisioyhtiötä? Kuluttaja tietää itse parhaiten, millaista ohjelmistoa hän haluaa televisiosta katsoa.

Vastaukset

Huomuomio

#15 Re: Re: Nyt on uus adressi pystyssä.

2018-05-18 09:14:33

#9: - Re: Nyt on uus adressi pystyssä. 

Hyviä pointteja, mutta ei kaikkia oleellisia.  Mielestäni tuossa pitäisi olla mukana kaksi muutakin huomiota.

 

1. Mihin kaikkeen vastaavaan voisit Yle-verosta säästyneet rahat käyttää. Esim. Useita leffakäyntejä, teatteria, museovierailuja, Ruutu +, Netflix tai HBO yms. vuodeksi katseluun jopa halvemmalla kuin moni maksaa Yle-veroa vuodessa. 

2. Tärkein huomio puuttuu mielestäni. Yle-vero on syrjivä. Osa joutuu maksamaan ja toiset eivät. Eikö kaikkien tulisi maksaa Yle-veroa oman maksukykynsä mukaan? Kyllä jos minulta kysytään. Tulevaisuudessa kun on kaavailtu vieläpä lisättävän Yle-verosta vapautettujen määrää, tarkoittanee se monelle Yle-veron korotusta.

 

Ylelle tulisi lisätä mainoksia kuten SVT:llä on Ruotsissa mm urheilulähetyksissä, jos siten voitaisiin luopua Yle-verosta.

Tarpeetonta

#16 Re: Re: Nyt on uus adressi pystyssä.

2018-08-31 09:08:51

#9: - Re: Nyt on uus adressi pystyssä. 

Myös seuraava oleellinen pointti on unohdettu aloitteesta. Tämän pitäisi ehdottomasti olla aloitteessa. Yle-Verossa on myös yksi perustavanlaatuinen epäkohta. Yle siirtää yhä enemmän sisältöjä nettiin, mutta Yle-Vero ei kata kansalaisille nettiyhteyttä. Eli maksat Yle-veron ja jos haluat nauttia koko tarjonnasta, joudut maksamaan internetin käytöstä myös.

 

Todella oleellinen asia mikä pitäisi huomioida adressissa. Toki monella on Internet yhteys Ylestä riippumatta, mutta kuten totesin: Ei mielestäni ole okein, että osa Yle-verolla katetusta sisällöstä on katsottavissa/Kuuneltavissa/luettavissa vain netissä ja sitä varten maksat erikseen vielä Internetin käytöstä. Pelkällä Internet yhteyden hinnalla kun näkee jo Katsomosta, Ruudusta, Via Freestä ja netistä ylipäätänsä sisältöjä ja ohjelmia ilman, että sinulta vaaditaan jotain pakollista lisämaksua. 

 

Mikäli nykyinen Yle-vero säilytetään tulisi sillä kustantaa Ylen sisältöjä käyttäville myös samasta summasta Internet yhteys.