RUDUS Lempäälän Sääksjärven kiviaineksen otto 2.vaihe

Kommentoitu viesti

Jaakko Pitkänen, Pirkkala

#144 RUDUKSEN HAKEMUS HYLÄTTY

21.05.2016 14:50

Aamulehti tänään 21.5.16: RUDUS EI SAANUT LOUHINTALUPAA HEMMINKILÄÄN. LEMPÄÄLÄN YMPÄRISTÖJAOSTO ON HYLÄNNYT RUDUKSEN HAKEMUKSEN.

Vastaukset


Vieras

#145 Re: RUDUKSEN HAKEMUS HYLÄTTY

2016-05-21 16:16:16

#144: Jaakko Pitkänen, Pirkkala - RUDUKSEN HAKEMUS HYLÄTTY 

LEMPÄÄLÄN KUNTA / YMPÄRISTÖNSUOJELU MUISTUTUS

MUISTUTUKSEMME KOSKEE
RUDUS OY:N KALLIOKIVIAINEKSEN OTTAMISTA JA KALLION LOUHINTAA SEKÄ LOUHEEN MURSKAUSTA LEMPÄÄLÄN KUNNAN HEMMINKILÄN KYLÄN TILALLA NÄPPILÄN TAKAMAA RN:O 1:23


1. maa-ainesten ottolupaa, jota haetaan 15 vuodeksi. Louhinta-alueen pinta-ala on 19,4 ha ja koko suunnittelualueen koko on 23,1 ha. Otettava kallioainesten kokonaismäärä on 2 600 000 k-m3.

2. ympäristölupaa, jota haetaan kallionlouhinnalle ja louheen murskaukselle.
Lisäksi lupaa haetaan aloittaa toiminta ennen lupapäätöksen tuloa lainvoimaiseksi.
Kumpaakaan lupaa eikä niihin liittyvän toiminnan aloittamista pidä myöntää.


PERUSTELUT:
Ruduksen sekä maa-aines- että ympäristölupahakemus ovat erittäin ristiriitaisia sekä yhteiskunnan että yksittäisen ihmisen kannalta. Ristiriidat ilmenevät niin terveyshaittojen kuin arvokkaan luontokokonaisuuden tuhoamisen näkökulmasta. Hakemuksessa ja sen liitteissä selvästi vähätellään asukkaan hyvinvoinnin merkitystä ja nähdään, että on yhteiskunnan etu, kun louhostoiminta aloitetaan Sääksjärvellä.
Rudus on kartoittanut luonto- ym. arvot, mutta vesittää saman tien niiden merkityksen ekologian ja ihmisen virkistyskäytön kannalta. Hakemus läpivalaisee Ruduksen arvomaailman, jossa liiketalous ajaa ihmisen hyvinvoinnin ohi. Yhdyskuntien tarvitsema kiviainestenotto on syytä hajauttaa maakunnassa eikä keskittää asutuskeskusten välittömään läheisyyteen.
Ihmisiin kohdistuvat vaikutukset ilmenevät parhaiten, kun häiriötekijöitä yhdistellään. Murskaustoiminta, raskaan liikenteen lisääntyminen, yhdyskuntien suunnittelemat liikenteen ja logistiikan infra-hankkeet, nykyiset rauta- ja maantiet ja lentoliikenne yhdistyneenä aiheuttavat haittojen selvää nousua. Tätä ei Lempäälän Sääksjärvellä eikä Pirkkalassa hyväksytä.
Ruduksen hankealue on luonnon monimuotoisuuden kannalta merkittävä. Ekologiseen verkostoon kuuluva luonnon ydinalue pienenee ja pirstoutuu kalliokiviaineksen oton sekä toiminnan aiheuttaman liikenteen vuoksi. Hanketoiminta heikentää ihmisten ja eläinten elinalueita ja vaikeuttaa liikkumista. Alueen merkitys laajana, yhtenäisenä metsäalueena heikkenee ratkaisevasti. Kiviaineksen oton myötä meluvaikutukset lisääntyvät, ja nykyisen suhteellisen hiljaisuuden häviäminen muuttaa luonnon kokemista ja laskee ratkaisevasti lähialueen virkistysarvoa huonontaen asukkaiden fyysistä ja henkistä hyvinvointia.


YKSI ihmisen kannalta pelottava asia Lempäälän ja Pirkkalan alueella on arseeni. On erikoista, että hanke aloitetaan näin kevyesti. Kun on kysymys arseenin kaltaisesta ympäristömyrkystä, ovat kalliosta otetut pintanäytteet tässä hankkeessa pelkkä hipaisu varsinaiseen arseeniongelmaan Lempäälän Sääksjärvellä.
Arseeni on terveydelle haitallinen syöpää aiheuttava ympäristömyrkky. Louhosta tai mursketta, jossa on arseenia, ei voi kuljettaa louhosalueen ulkopuolelle.
TOINEN asia on alueen kaavoitustilanne. Pirkanmaan liitossa on meneillään maakuntakaavoitus. On käsittämätöntä, että Rudus suunnittelee kivenottoa alueella, joka on kaavoituksen kannalta keskeneräinen. Minkäänlaista hyväksyttyä suunnitelmaa eikä varsinkaan rahoitusta ole alueelle kaavailluille maanteille eikä rautateille. Silloin kun ko. infra-hankkeet ovat toteutusvaiheessa, on luonnollista, että mm. mursketta tarvitaan mahdollisimman läheltä.
KOLMAS asia on alueen luonto- ja virkistysarvo. Alue kuuluu Pirkkalan lehtokeskukseen, jonka kasvi- ja eläinkanta on ainutkertainen. Viittaamme ympäristövaikutusten arviointiin - YVA -raportointiin. Näyttää siltä, että hankevastaava, Rudus ei anna arvoa tosiasioille, joita se itse on esittänyt. Päällimmäisenä jää mieleen Ruduksen vähättelevä ote, joka koskee asukkaita ja luontoa. Ekologiseen verkostoon kuuluva luonnon ydinalue pienenee ja pirstoutuu kalliokiviaineksen oton sekä toiminnan aiheuttaman liikenteen vuoksi.
NELJÄS asia, joka kiinnittää Ruduksen raportoinnissa lukijan huomion, on kulttuurinen puoli. Birgitan polku, jota on suurella vaivalla rakennettu, on sivuutettu raportissa olan kohautuksella. Emme voi kuin ihmetellä Ruduksen arvomaailmaa, kun se ei tunnista tällaista olemassa olevaa ainutlaatuista tosiasiaa.
Ruduksen hanke on ympäristön- ja luonnonsuojelulain vastainen. Hanke toteutuessaan vahingoittaa ihmisen terveyttä ja tuhoaa luontoa.


Pirkkalassa 15.2.2015
Kiinteistötunnus 604-412-0002-0191-K

Ahteenpääntie 6

33920 Pirkkala 

Jaakko Pitkänen, hallintotieteiden tohtori
0504904486
Leena Pitkänen, erikoissairaanhoitaja




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…