Hollolan lukio säilytettävä

Kommentoitu viesti

Vieras
Vieras

#25 Re:

13.10.2010 22:44

#21: -

Jes! Juuri näin! Ehdin jo hätääntyä, että eikö kukaan ole osannut ajatella asiaa tästä näkökulmasta. Ei Hollolan ainoaa lukiota ja sen hakijamäärää voida verrata Lahden lukioihin ja niiden yhteenlaskettuun hakijamäärään. Tottakai suurin osa hakee lukioon sinne minne on suurempi mahdollisuus päästä ja mielellään vielä semmoiseen kouluun missä uskoo viihtyvänsä kolme (tai mahdollisesti vielä useamman) vuotta.

Itse hain juuri Hollolan lukioon sen koon takia ja luotin siihen että "pienessä" lukiossa on helpompi ja mukavampi opiskella. Täällä oppilaat tuntevat opettajansa ja opettajat tuntevat oppilaansa paitsi nimeltä, myös luonteelta ja he tietävät millaisia oppijoita juuri me yksilöinä olemme. Mielestäni on mukavaa tulla aikaisin aamulla kouluun, kun sinne on niin lyhyt matka ja ehtiä jutella opettajien, muiden oppilaiden ja kiinteistönhoitajan kanssa ennen ensimmäistä tuntia. "Pienessä" lukiossamme on niin mielettömän hyvä ilmapiiri ja koulumme on ollut toiminnaltaan niin elinvoimainen ja aktiivinen, etten ole koskaan edes harkinnut koulun vaihtamista tai joutunut miettimään, mitä tapahtuisi jos lukio lakkautettaisiin jostain syystä. Päin vastoin, ehdin jo toivoa että omatkin lapseni voisivat käydä lukion Hollolassa joskus tulevaisuudessa.

Myönnän täysin rehellisesti, etten ehkä ymmärrä kaikkea rahaan ja politiikkaan liittyvää, etenkään silloin kun vaakalaudalla on jonkin minulle tärkeän asian kohtalo, nyt juuri oma koulu. Ymmärrän vain sen, että tässä tempauksessa ei ole mitään järkeä. Joku ehti jo aikaisemmin mainita omassa tekstissään, että muutti perheineen Päijät-Hämeeseen hyvien palveluiden johdosta. Hollolassa on jo pidemmän aikaa ollut puhetta, että kuntaan muuttajien määrä on laskenut - kuka olisikaan kiinnostunut kunnasta (tulevaisuudessakaan), jossa nuoria ei kannateta kuin vain yläasteikään asti. Itse mahdollisesti tulevana äitinä muuttaisin kuntaan, missä on tarjolla opiskelupaikka lapselleni mahdollisimman pitkälle jo pelkästään kustannussyistä. Jos lapseni pitäisi oman kunnan/kaupungin lukiosta, säästäisin äitinä rahaa matkakustannuksissa (koska julkinen liikenne on oikeasti ihan tajuttoman kallis käyttää etenkin Hollola-Lahti välillä)  ja lapseni säästäisi aikaa koulumatkoissa.

Joten  ei keskustella näinkin vakavasta asiasta kuten koulutuksesta ihan niin kepoisesti "säästötoimenpiteenä". Kyllä, tilalle tulisi ala-asteelaisia ja koulutus kunnassamme jatkuisi, mutta se tulevaisuus, ihmiset, tulevaisuus! Ei aina tule olemaan rahat näin tiukalla että joudutaan upeasta lukiosta luopumaan. Vähän voitaisiin katsoa tulevaisuuteen toiveikkaammin. Idealistista ehkä, mutta aion puolustaa oikeuksiani lukiolaisena, hollolalaisena ja toivottavasti tulevana äitinäkin.

Vastaukset

Valtteri Ahonen
Vieras

#28 Re: Re:

2010-10-13 23:41:24

#25: Vieras - Re:

Olen samaa mieltä oikeastaan kaikesta ( toivottavasti tosin en tulevana äitinä).

Valmistuin Hollolan yläasteelta keväällä 2009. Olisin keskiarvoni puolesta päässyt mihin tahansa Lahden tai Suomen lukioon, mutta päädyin silti kuluttamaan juuri Hollolan lukion penkkejä. En ole joutunut katumaan päätöstäni, kiitos loistavan ilmapiirin, ammattitaitoisten opettajien ja elinvoimaisen kouluyhteisön.

Lisäksi pidän epäloogisena sitä, että sivistystoimi haluaa lakkauttaa kunnan korkeimman sivistyksen välittäjän, joka kaiken lisäksi voi varsin hyvin niin sisällöltään kuin oppilasmäärältään. Myöskään ajatus kasvavasta määrästä oppivelvollisuutensa vuosittain suorittavia nuoria, jotka käytännössä pakotetaan kouluun Lahteen, ei innosta.

Ymmärrän taloussektorin ongelmat, mutta en usko lukiosta säästämisen osoittautuvan pitkällä aikavälillä kunnan kannalta hyväksi ratkaisuksi. Toki omilla tuloillani ei kouluja pyöritetä, mutta toivon säästöjä revittävän jostain muusta kuin hyvätasoisesta ja moitteettomasti toimivasta lukiosta.

Jos tästä keskusteluketjusta jotain näkee niin sen, että ainakin oppilaat välittävät lukiostaan ja haluavat sitten joskus poistua valkolakit päässä juuri tästä betonilootasta Lahden massalukioiden sijaan. Toivottavasti tämä kertoo oleellisen.