Hollolan lukio säilytettävä

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Hollolan lukio säilytettävä.

Täylyn tämän sanoa
Vieras

#1 Hollola kansalaisadressien luvattu kunta

11.10.2010 10:48


Kun kuulin tästä hankkeesta en voinut välttyä yhdistämästä sitä äskettäin käytyyn suurkuntahankkeeseen.
On melko surullista nähdä miten tunnepohjaisesti ihmiset muutoksiin suhtautuvat.
Tosiasiat ja kuntataloudentila pitäisi olla kaikilla tiedossa ja se että kunnan on pako supistaa jatkossa menojaan ja rajusti jotta se pysyisi tarjoamaan edes peruspalvelut.
Lukion lopettaminen on luonnollinen säästökohde eikä aiheuta kohtuutonta haittaa nuorille jotka Hollolasta lukioon haluavat koska Lahdesta löytyy varmasti sopiva lukio vaikka sielläkin on samoja paineita ja lukioita tulaan jatkossa yhdistämään.
Jo nyt enemmistö Hollolalaisista lukioon hakijoista hakee muihin kuin Hollan lukioon.

On parempi tehdä tämäkin asia enakkoon suunnitellen kuin viimeisen pakon edessä ja suuremmilla veloilla.

Toivon todella että Hollolassa kunnanvaltuusto/hallitus käyttävät heille annettua valtaa ja ottavat vastuuta muutoin on suuri vaara että rationaalinen päätöksenteko karkaa täysin käsistä.

Seppo Saarinen
Vieras

#2 Pysykää Hollolassa

11.10.2010 11:14

Ei kuntaliitosta, ei myöskään koululiitoksia. Hollola maksaa omat koulunsa
Liisa Tapola-Beckers
Vieras

#3 Hollolan lukion säilyttäminen

11.10.2010 12:28

Koulutus ja koulutusmahdollisuuksien luominen osoittaa sivistystä, päinvastainen toimi sivistymättömyyttä päättäjiltä.
Hollolan kunnan johdon kannattaa nyt miettiä tarkkaan, millaisen kuvan jättää itsestään jälkipolville. Koulutus on paras tulevaisuuden sijoitus.
Kalle Sihvola
Vieras

#4 'Pieni' voi olla yritteliäs

11.10.2010 12:57

En tiedä lopetusinnon syistä, mutta minulla on käsitys, että toiminta on ollut yritteliästä ja opintojen soveltamiseen tähtäävää. Toisin sanoen uskon, että tällaisen pienemmän lukion käyneenä voi olla kykenevämpi ajattelemaan monesta asiasta myös ihan itsenäisesti, myös siitä miten lukio ja sen opettajat sekä oppilaat toimivat, mitä siitä seuraa ja/tai on hyötyä lukion aikana kuten myös tulevassa elämässä. Mikään ei tule 'itsekseen'.

Peräänkuuluttaisin mm. yhteisöllisyyden ja vuorovaikutuksen arvoa, joka pelkissä säästölaskelmissa ei ole mukana.
Abi '03
Vieras

#5 Re: Hollola kansalaisadressien luvattu kunta

11.10.2010 15:16

#1: Täylyn tämän sanoa - Hollola kansalaisadressien luvattu kunta

Opettelisit kirjoittamaan ennen kuin pistät mielipiteitäsi tänne. Ehkäpä tämän lukion käyneenä osaisitkin kieliopin.

Seija Pirinen
Vieras

#6 Hollolan lukion säilyttäminen

11.10.2010 17:37

Hollolassa täytyy edelleenkin jatkaa lukio-opetusta.
Ei ole mitään järkeä lopettaa opetusta omassa kunnassa ja laittaa lapsia hiipuvien bussiyhteyksien varaan Lahden kouluihin.

Lastenlapsiani on neljä kappaletta ja
he ovat muutaman vuoden kuluttua (luulisin) lukio-opetuksen piirissä. Heidän vanhempansa maksavat veroja, jotta saisivat palveluja kunnalta.

Vieras

#7 Ihmettelijä

11.10.2010 22:01

Ymmärsin, että määrärahoja tarvitaan sählyhallin rakentamiseen. Onko parempi, että kunnassa on oma lukio vai hieno sählyhalli? Mielestäni lukio voittaa sählyhallin 6-0. Eihän tässä ole mitään järkeä, että kunta on valmis tinkimään sivistyksestä rakentaakseen paremman sählyhallin. Kyllä kai sählypelaajat on nykyisissä tiloissakin ihan hyvin pärjänneet.

Vieras

#8 Re: Hollola kansalaisadressien luvattu kunta

12.10.2010 07:21

Suomi on rikkaampi kuin koskaan. Hollola kuuluu kuntien rikkaimpaan kolmannekseen, ellei peräti neljännekseen. Hollolaa huonommin toimeen tulevien kuntien enemmistö on edelleen olemassa ja suurimmassa osassa noista kunnista on edelleen yksi tai useampi lukio. Se tiedetään, että Lahden seudun poliittisille eläimille ei mikään ole pyhää silloin kun vallanhimo ajaa muuttamaan rakenteita, mutta valehtelullakin saisi olla rajansa. Voisitteko pitää jonkinlaisen valehtelutauon vaikkapa jouluun saakka, vaikka sitten pieleen mennyttä liitoshanketta kunnioittaen.
Lahdessa lukionsa suorittanut
Vieras

#9 Pieni on kallista

12.10.2010 09:35

Erinomainen ajatus lakkauttaa pieni lukio. Lahden lukiot ovat pienen matkan takana. Taakka pois Hollolan veronmaksajilta.
Hollola 1950
Vieras

#10 Miten asia oikeastaan on?

12.10.2010 10:33


Jos todella on niin että nykyisin vain alle 50% hollolassa asuvista nuorista hakeutuu oman kuntansa lukioon ja enemmistö jo nyt käy lukionsa Lahdessa.
Uskon että tämä trendi on vahvistunut koko 2000-luvun ajan ja jatkuu samansuuntaisena.
Uskoisin että kunnan säästöpäätökset on kuitenkin tehtävä pääsääntöisesti tosiasioiden perusteella!

Onko kunnalla varaa ylläpitää lukiota joka vähenevässä määrin kiinnostaa kuntalaisia?
Priorisointeja on varmasti pakko tehdä ja tässä on yksi luonnollinen kohde!!!
Mikko Lamminpää
Vieras

#11 Oma koulu antaa parhaat eväät hyvään elämään

12.10.2010 11:00

Kävin Hollolan lukion 1980-luvun alussa, jolloin se toimi vielä vanhassa pahvikoulussa.

Aika on toki kullannut muistot, mutta täytyy tunnustaa, että oma lukio antoi tukevan perustan tulevaisuuden rakentamiseen. Siitä minun on kiitettävä Hollolan lukion opettajien lisäksi Salpakankaan kansakoulun ja Hollolan yläasteen opettajia sekä luokkakavereitani. Luokaltani kolmannes kirjoitti ällän paperit, yli puolet jatkoi yliopistoon ja neljä lienee jo väitellyt tohtoriksi. Itse haeskelin omaa alaani, mutta hyvä pohja takasi menestymisen myös edellisen laman aikana.

Veljeni kävivät koulunsa Lahdessa, mutta minä pidin itsestäänselvyytenä marssia oman kunnan lukioon. Lukion keskeinen sijainti lyhentää koulumatkoja ja niihin käytettävää aikaa, jolloin koulupäivään mahtuu oppituntien ja läksyjenteon lisäksi aikaa myös muunlaiseen itsensä kehittämiseen.

Sopivan kokoisen lähikoulun tunnelma on moninverroin parempi kuin ympäri seutukuntaa kootuissa suurkouluissa. Kun oppilaat tuntevat toisensa myös koulutyön ulkopuolella, rakentuu heidän välilleen toisia kunnioittava ja tukeva verkosto.

Jos kunta lähettää nuoret pois paikkakunnalta jo lukioikäisinä, on turha ihmetellä, mikseivät he palaa opintojensa jälkeen kotikuntaansa veronmaksajiksi. Nuori rakentaa lukioikäisenä maailmankatsomustaan ja tekee silloin tulevaisuuteensa vaikuttavia valintoja.

Ymmärrettävästi Vesikansasta käytiin jo aiemmin Lahden lukioissa, mutta muualla Hollolassa asuneiden ei ollut mitään syytä lähteä omaa lukiota kauemmas kouluun. Omana lukioaikani koulumme menestyi yo-kirjoituksissa toiseksi parhaiten Lahden seudulla.

Lukion tason pitää korkeana sen oppilaat, opettajat ja kuntalaisten omalle koululleen antama tuki ja arvostus. Koulu ei saa koskaan käpertyä omahyväisesti kuoreensa vaan sen on jatkuvasti kuljettava määrätietoisesti eteenpäin, oltava avoin tuoreille vaikutteille sekä ymmärrettävä tärkeä asemansa paikalliskulttuurin vaalijana, kuntalaistensa kehittäjänä ja tulevaisuuden rakentajana. Sellainen olkoon Hollolan lukiomme myös tulevaisuudessa.

Ihmettelijä
Vieras

#12 Raha on tärkeintä, vai...?

12.10.2010 12:32

Hollolan lukion käyneenä 90-luvun lopussa voin sanoa, että oli hienoa saada käydä lukio pienessä, lämminhenkisessä kotikunnan koulussa. Opiskelu oli sopivan rentoa, oppilaat ja opettajat hyvissä väleissä keskenään. Kaikki eivät varmasti edelleenkään halua Lahden lukioihin lähteä. Onko Hollolalta rahat tosiaan noin lopussa? Vaikea kuvitella, että sielläkin hyvät ajat ovat jo takanapäin.
Anne Loiuhelainen
Vieras

#13 Kustannustehokkaasti toimiva lukio säilytettävä Hollolassa!

12.10.2010 12:58

Hollolan lukio täyttää hyvin lukioselvituksen kriteerit, jotka lukioilta vaaditaan. Ehdottomasti oma lukio antaa statusta kunnalle - erityisesti Hollolan lukio on esimerkki siitä, miten se antaa koko kunnalle näkyvyyttä valtakunnallisestikin! Esimerkkinä vaikkapa WWF Suomen antama Panda-palkinto. Hollolan lukio jakaa monipuoliset elämän eväät oppilaille, luoden näistä varakatseisia, oma-aloitteisia ja innovatiivia kansalaisia, jotka kantavat vastuunsa myös ekologista asioita!
Heidi Kankaanpää
Vieras

#14 Hollolan lukio täytyy säilyttää

12.10.2010 14:32

Olin itse valinnan edessä vuonna 1997 ja onneksi valitsin Hollolan lukion Lahden lukioiden sijaan. Uskoin silloin, että Hollolan lukio tarjoaa minulle ihan yhtä hyvät eväät jatko-opintoihin, kuin mikä tahansa muukin lukio. Niin se tarjosikin.

Hollolan lukion oppilaat ja opettajat muodostivat pienen ja tiiviin yhteisön, ja sen ansiosta opiskelu oli laadukasta ja mielekästä. Uskon, etten olisi samaa saanut kokea missään muualla. Edelleen mielessäni on paljon hyviä muistoja oppilaista, opettajista ja opetuksesta Hollolan lukiossa! Kiitos erityisesti Kimmo-reksille, Hillmannille, Pirkko-Liisalle, Tuijalle, Eilalle ja Riihelälle, olitte mahtavia!

Timo Heikkanen
Vieras

#15 elinvoimainen kunta ja tulevaisuus

12.10.2010 18:38

Loistava ajatus lakkauttaa lukio Päijät-Hämeen nopeimmin kasvavassa kunnassa!

Muutin kolmilapsisen perheeni kanssa Päijät-Hämeeseen vuonna 2002. Yhtenä keskeisimpänä valintakriteerinä oli kunnan tarjoamat palvelut päivähoidon ja koulunkäynnin suhteen. Lapsiperheet, jotka harkitsevat muuttavansa kaupungin lähikuntiin, ovat usein hyvätuloisia veronmaksajia pitkälläkin aikavälillä mitattuna. Toki on muistettava, että ko. perheet tarvitsevat kunnan palveluja asumisensa alkuvaiheessa, mutta väitän, että em. profiilin mukaiset muuttajat ovat kunnan tulevaisuuden kannalta elintärkeitä.

Suunnitelmat lukion lopettamisesta Hollolan kaltaisessa kunnassa ovat paitsi typeriä, myös isku vasten ihmiskunnan sivistystä vastaan laajemminkin!
Aabeli
Vieras

#16

12.10.2010 21:33

En ole käynyt Hollolan lukiota, mutta olen asunut sen kyljessä koko nuoruuteni. Lukio on ainoa peruskoulun jälkeinen opinahjo kunnassa, joten ihmetellä täytyy, miten tyylikkäästi Hollola hyppää Lahden siiville tässäkin. Koulukyydithän on sitten halpoja?
Pauliina
Vieras

#17 No johan on markkinat..

12.10.2010 22:16

En ollut uskoa korviani kun tästä tiedon (vanhana Hollolalaisena) tänne Nokialle sain.. Hollola on todella suuri kunta ja siellä on yksi maan suurimmista yläasteista.. ja tällaisen kunnan AINUT lukio aiotaan LAKKAUTTAA? Eihän tuossa ole järjen hiventä.
Hollola 1950
Vieras

#18 Miten asia oikeastaan on?

13.10.2010 11:39


Miksi suurin osa kunnan nuorista käy lukionsa jo nytkin Lahdessa vaikka sellainen löytyy omasta kunnastakin?
Koulutuksen taso, valinnaismahdollisuudet eivät varmasti ole Lahdessa sen huonommat kuin Hollolassakaan.
Myöskään välimatka tai kustannukset eivät olla este opiskelulle Lahden lukioissa.
Se raha jonka kunta tässä säästäisi olisi varmasti paljon tarpeellisempi kunnan peruspalvelujen turvaamiseksi!!!
Lukion säilyttäminen ei voi olla itseisarvo ja heikon kunnallisen itsetunnon ylläpitäminen syö tarpeettomasti rahaa jolla olisi tärkeämpääkin käyttöä.
Eihän tämä voi olla vaan mielipidekysymys!!!
Seija Aakala
Vieras

#19 Hollolan Lukio on säilytettävä

13.10.2010 15:15

Hollolanssa Lukio on toiminut hyvin ja moitteettomasti. Hollolan lukio onkuntamme tärkeimmistä imagotekijöistä. Sitä ei tule lopettaa, vaan lopettamisen voohottaminen on lopetettava. Uusi yhtänäinen -kouluhanke tulee laittaa jäihin ja odottamaan parempia aikoja.Nyt on menty virkamiestasolla liian pitkälle. Eiköhän se ole valtuusto joka asiasta päättää? Taistelen lukiommepuolesta . Terv. Seija Aakala
Vieras
Vieras

#20 Re: Hollolan Lukio on säilytettävä

13.10.2010 15:18


Vieras

#21

13.10.2010 16:30

Ihmiset hei.. "Hollolalaiset nuoret käyvät mielummin lukionsa Lahdessa". Ei tuo nyt ihan paikkaansa pidä. Suurin osa oppilaista jotka hakevat meidän lukioomme, on Hollolan yläasteelta. Suurin osa yläasteen lukioon hakijoista pyrkivät Hollolan lukioon. Muutamasta viestistä sain käsityksen, että niissä viitattiin lähinnä tämän vuoden hakijoiden määrään. Syy johtuu aivan puhtaasti aloituspaikkojen määrästä. Yläasteella opinto- ohjaajat kertoivat oppilaille, että aloituspaikkojen vähäisen määrän takia sisäänpääsyn keskiarvo nousisi entisestä, eikä kaikkien olisi järkevää hakea sinne.

Eikä voida sanoa, etteikö Hollolan nuoret kunnioittaisi/ arvostaisi lukiotamme, jokainen oppilas hakee siihen oppilaitokseen, jonka katsoo olevan kaikin puolin paras juuri hänelle.

Kuitenkaan kunnassa ei ole mikään pakko olla lukiota, se on vain lähinnä plussaa kunnalle. Kuitenkin omasta mielestä on hyvin ironista, että halutaan järjestää nuorisovaltuusto, mutta kuitenkin ensimmäinen päätös minkä nuorisovaltuusto kuulisi, olisi lukion lakkauttaminen. Vaikka valtuuston ikähaarukka on 13-18, kiinnostuneimmat jäsenet ovat 15-18 vuotiata, eli juuri yläasteen yhdeksäs luokka ja lukioikäiset.

Toivon, että lukiota ei lakkautettaisi ja voisi jatkaa toimintaansa vielä pitkään.

 

Katsokaa myös Kimmon haastattelu!!!

 

http://www.ess.fi/?category=3280&videoid=184303


Vieras

#22 juu ja ei

13.10.2010 17:14

Laissa ei ole määrätty lukiota pakolliseksi kunnan järjestää, mutta Hollolassa se kuitenkin vielä toistaiseksi on.
Ympäristösuuntautunut koulumme on saanut mainetta mm. tuulimyllynsä ja erilaisten saamiensa palkintojen vuoksi. Sen lakkauttaminen olisikin isku Hollolan kunnalle, jotka sahaavat lakkauttamispuheilla omaa oksaansa.
On kuitenkin totta, että koulutuksen järjestäminen käy pitemmän päälle kukkarolle. Siispä ehdotankin, että koulun sisällä tehtäisiin erinäisiä supistuksia koko paikan lakkauttamisen sijaan. Esimerkiksi äidinkielen opetuksen voisi siirtää kokonaan etä- ja verkko-opetukseksi. Samalla pitäisi tehdä muitakin uudistuksia, esimerkiksi kiusaamiseen pitäisi puuttua eikä nauraa, silloin kuin opiskelija yrittää siitä opettajalle puhua.
Hollolasta
Vieras

#23 Re: Hollola kansalaisadressien luvattu kunta

13.10.2010 22:29

#1: Täylyn tämän sanoa - Hollola kansalaisadressien luvattu kunta

On aivan inhimillistä ajatella asioita tunteella. Niin sinäkin teet. Missä sanotaan, että järkipohjainen ajattelu olisi jollakin tapaa parempaa kuin tunnepohjainen ajattelu?

Eräs vaan
Vieras

#24 Re: Hollolan Lukio on säilytettävä

13.10.2010 22:32

#19: Seija Aakala - Hollolan Lukio on säilytettävä

Hyvä Seija! Olen kanssasi aivan samaa mieltä. Apusi lukiomme säilyttämiseen on tervetullutta.

Vieras
Vieras

#25 Re:

13.10.2010 22:44

#21: -

Jes! Juuri näin! Ehdin jo hätääntyä, että eikö kukaan ole osannut ajatella asiaa tästä näkökulmasta. Ei Hollolan ainoaa lukiota ja sen hakijamäärää voida verrata Lahden lukioihin ja niiden yhteenlaskettuun hakijamäärään. Tottakai suurin osa hakee lukioon sinne minne on suurempi mahdollisuus päästä ja mielellään vielä semmoiseen kouluun missä uskoo viihtyvänsä kolme (tai mahdollisesti vielä useamman) vuotta.

Itse hain juuri Hollolan lukioon sen koon takia ja luotin siihen että "pienessä" lukiossa on helpompi ja mukavampi opiskella. Täällä oppilaat tuntevat opettajansa ja opettajat tuntevat oppilaansa paitsi nimeltä, myös luonteelta ja he tietävät millaisia oppijoita juuri me yksilöinä olemme. Mielestäni on mukavaa tulla aikaisin aamulla kouluun, kun sinne on niin lyhyt matka ja ehtiä jutella opettajien, muiden oppilaiden ja kiinteistönhoitajan kanssa ennen ensimmäistä tuntia. "Pienessä" lukiossamme on niin mielettömän hyvä ilmapiiri ja koulumme on ollut toiminnaltaan niin elinvoimainen ja aktiivinen, etten ole koskaan edes harkinnut koulun vaihtamista tai joutunut miettimään, mitä tapahtuisi jos lukio lakkautettaisiin jostain syystä. Päin vastoin, ehdin jo toivoa että omatkin lapseni voisivat käydä lukion Hollolassa joskus tulevaisuudessa.

Myönnän täysin rehellisesti, etten ehkä ymmärrä kaikkea rahaan ja politiikkaan liittyvää, etenkään silloin kun vaakalaudalla on jonkin minulle tärkeän asian kohtalo, nyt juuri oma koulu. Ymmärrän vain sen, että tässä tempauksessa ei ole mitään järkeä. Joku ehti jo aikaisemmin mainita omassa tekstissään, että muutti perheineen Päijät-Hämeeseen hyvien palveluiden johdosta. Hollolassa on jo pidemmän aikaa ollut puhetta, että kuntaan muuttajien määrä on laskenut - kuka olisikaan kiinnostunut kunnasta (tulevaisuudessakaan), jossa nuoria ei kannateta kuin vain yläasteikään asti. Itse mahdollisesti tulevana äitinä muuttaisin kuntaan, missä on tarjolla opiskelupaikka lapselleni mahdollisimman pitkälle jo pelkästään kustannussyistä. Jos lapseni pitäisi oman kunnan/kaupungin lukiosta, säästäisin äitinä rahaa matkakustannuksissa (koska julkinen liikenne on oikeasti ihan tajuttoman kallis käyttää etenkin Hollola-Lahti välillä)  ja lapseni säästäisi aikaa koulumatkoissa.

Joten  ei keskustella näinkin vakavasta asiasta kuten koulutuksesta ihan niin kepoisesti "säästötoimenpiteenä". Kyllä, tilalle tulisi ala-asteelaisia ja koulutus kunnassamme jatkuisi, mutta se tulevaisuus, ihmiset, tulevaisuus! Ei aina tule olemaan rahat näin tiukalla että joudutaan upeasta lukiosta luopumaan. Vähän voitaisiin katsoa tulevaisuuteen toiveikkaammin. Idealistista ehkä, mutta aion puolustaa oikeuksiani lukiolaisena, hollolalaisena ja toivottavasti tulevana äitinäkin.